Hufvudstadsbladet

”Köp inte för fint, lås och håll ett vakande öga”

- ADAM STEFÁNSSON HÖGNÄS adam.hognas@ksfmedia.fi

Solen skiner och det sprudlar av liv på stan när vi beger oss ut på Helsingfor­s gator för att prata med några av cyklistern­a i centrum. Många berättar att de någon gång fått sin cykel stulen.

❞ Jag lärde mig en läxa när min dyra cykel blev stulen. Nu köper jag bara billiga och begagnade cyklar. Jorge Aguilar

24 000 stulna cyklar kan verka hisnande, men många Helsingfor­sbor har förstahand­serfarenhe­t av att cykeln plötsligt är försvunnen. En av dem är Jorge Aguilar.

Har du fått din cykel stulen någon gång? – Jo, två gånger. Jag hade en ny cykel som kostade 1 000 euro. Den försvann från Nordsjö metrostati­on. Den andra gången bröt någon sig in i flervåning­shuset där jag bor och stal nästan alla cyklarna som fanns i förrådet, säger han.

Ibland kan det helt enkelt handla on tur eller otur, inflikar Gustavo Palma.

– Till exempel hade jag nyligen låst min här vid järnvägsst­ationen i åtta dagar och den lämnades orörd.

– Jag lärde mig en läxa när min dyra cykel blev stulen. Nu köper jag bara billiga och begagnade cyklar. Ett billigt lås på en cykel för max 50 euro så orkar ingen slösa tid på att stjäla den, säger Aguilar.

Många stulna cyklar säljs vidare på webbsidor för begagnade prylar. Att köpa en cykel som visar vara stöldgods kan vara straffbart, men det är ofta svårt att veta om det handlar om en stulen cykel.

– Jag köpte den här på internet, men bad inte om kvitto eller något sådant. Det kanske jag borde i framtiden, säger Aguilar.

Sanna Kiuru köpte också en begagnad cykel när hon flyttade till Helsingfor­s för fem år sedan. Hon fick tips om att tjuvar inte kan tjäna lika mycket på billigare cyklar och att man därför ska köpa billigt.

– Jag har faktiskt aldrig fått min cykel stulen. Det är inte en så fin eller dyr cykel så jag tror inte att någon skulle vilja ta den.

Trots det är hon noga med att ta hand om cykeln.

– Jag parkerar alltid cykeln på samma ställe och även om det är en väldigt anonym cykel sätter jag ett ordentligt lås på den. Det har fungerat bra hittills.

Kan skapa oro

Efter kulturarbe­tarnas demonstrat­ion utanför riksdagen ska Lotta Hagfors cykla hem. Hon tycker det känns som ett intrång i privatlive­t när man blir bestulen.

– Jag tänker rätt mycket på det eftersom jag blivit av med så många cyklar. Det är egentligen ganska läskigt när någon stjäl din egendom, oavsett priset. Det får mig att känna mig osäker.

Du har blivit av med flera cyklar? – Åja! Ibland har jag glömt att låsa den men ofta har någon också kapat av låset och tagit cykeln. Varje gång den blir stulen köper jag ett större och bättre lås men ändå blir den stulen, säger Hagfors.

Nu har hon satt upp en liten lapp med en vädjan till tjuvarna att låta hennes cykla vara. Hon har köpt cykeln begagnad och tycker det är viktigt att det inte rör sig om stöldgods.

– Självklart är det viktigt, men det är ofta ganska svårt att veta om den är stulen eller inte. Jag tror inte det är många som sparar kvittot så länge, säger hon.

Utanför Kampens köpcentrum tar Maris Jurksta och Daniel Borgman igen sig medan de äter varsin kebab. De åker BMX och cyklarna är inte direkt billiga.

– Det billigaste man kan få en bra cykel för är nog runt 500 euro. Men jag har modifierat min. Kolla, jag har bytt styre, framgaffel, säte, en massa olika delar. Allt som allt har det kostat mig långt över tusen euro, säger Jurksta ivrigt och visar cykelns olika delar.

Man modifierar cykeln efter sin åkstil förklarar han, vissa tycker om att göra så kallade rails medan andra gör stora hopp. Men ingen åker några längre sträckor.

– Vi oroar oss inte över att de blir stulna. Man använder inte den här typen av cykel för att pendla utan bara för tricks och kortare sträckor. Jag lämnar den aldrig parkerad någonstans och på natten låser jag in den i cykelförrå­det eller så tar jag upp den till lägenheten.

– Min kompis fick sin stulen en gång. Ibland händer det att någon blir för nyfiken och skriker att de vill prova cykeln eller något sådant, men då är det bara att cykla vidare eller ropa ”nej, det får du inte” som svar, säger Borgman.

 ??  ??
 ?? FOTO: ADAM STEFÁNSSON HÖGNÄS ?? Gustavo Palma och Jorge Aguilar (t.v) står och väntar på en kompis. Aguilar har blivit bestulen på sin cykel två gånger. Också Lotta Hagfors (ovan) har blivit av med sin cykel ett flertal gånger. Maris Jurksta och Daniel Borgman (t.h) lämnar aldrig sina dyra BMX-cyklar parkerade någonstans.
FOTO: ADAM STEFÁNSSON HÖGNÄS Gustavo Palma och Jorge Aguilar (t.v) står och väntar på en kompis. Aguilar har blivit bestulen på sin cykel två gånger. Också Lotta Hagfors (ovan) har blivit av med sin cykel ett flertal gånger. Maris Jurksta och Daniel Borgman (t.h) lämnar aldrig sina dyra BMX-cyklar parkerade någonstans.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland