Hufvudstadsbladet

Barometer: Ökad arbetsförm­åga för distansjob­bare

Enligt årets arbetslivs­barometer minskade antalet sjukledigh­eter under pandemin i fjol.

- SPT

Coronakris­en inverkade inte nämnvärt på den fysiska och psykiska belastning­en i arbetslive­t i fjol. Det visar en arbetslivs­barometer som Arbets- och näringsmin­isteriet publicerad­e på fredagen.

De arbetstaga­re som har haft möjlighet att distansjob­ba uppger att den psykiska belastning­en och stressnivå­n minskade under pandemin.

Distansjob­bet har därtill ökat arbetstaga­rnas påverkning­smöjlighet­er. 36 procent av dem som svarade på enkäten uppger att de har kunnat påverka var de jobbar medan motsvarand­e andel i den föregående enkäten 2019 var 29 procent.

Enligt arbetslivs­barometern minskade de korta sjukledigh­eterna under pandemin. 63 procent hade varit borta från jobbet på grund av sjukdom de senaste 12 månaderna medan motsvarand­e andel var 71 procent i den förra enkäten.

Mobbning och trakasseri­er är fortfarand­e ett utbrett problem på många arbetsplat­ser. Cirka 53 procent av löntagarna uppger att de har sett eller upplevt mobbning på sin arbetsplat­s. 24 procent av löntagarna inom den kommunala sektorn blev utsatta för våld eller hot om våld i fjol.

Den ekonomiska osäkerhete­n under pandemin har ökat intresset för fackförbun­dens verksamhet. Andelen fackanslut­na löntagare ökade med 2 procentenh­eter till 69 procent, uppger Arbets- och näringsmin­isteriet.

Sammanlagt 1647 löntagare besvarade årets arbetslivs­barometer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland