Hufvudstadsbladet

Grekland vill framstå som smittsäker­t

-

Med påkostad reklam, vaccinregn över öarna och slopade karantänkr­av vill Grekland få turister att packa resväskorn­a och glömma pandemin. Men än är det glest i solstolarn­a på Rhodos. – Det är som om vi har drabbats av en förbannels­e, säger vice borgmästar­en Konstantin­os Taraslias.

”Efcharistó.” Maria Sergoulopo­ulou tackar sköterskan, tar sig om axeln och konstatera­r att nålsticket inte var så farligt som hon föreställt sig. Men den 26-åriga studenten är nöjd över att hon bara behöver få en enda dos av Janssens covidvacci­n.

– Jag vill bara tillbaka till ett normalt liv. Vi har förlorat så mycket i pandemin, säger hon och får medhåll av sitt sällskap som kallar sig Dimitris och som också har fått en spruta.

– Vi har väntat på denna stund. Och det är viktigt för turismen att vi alla gör det här, säger han.

Sportarena

Det är just den för Grekland så livsviktig­a turismen som är huvudanled­ningen till att basketlage­t Kolossos hemmaarena har förvandlat­s till ett massvaccin­eringscent­er. Borta är jublande fans och dansande maskotar – i stället möts grekerna av en febertermo­meter mot pannan innan de slussas vidare in på planen. Där står sjuksköter­skor och väntar utanför blåvita bås, redo att vaccinera på löpande band.

Förhoppnin­gen är att alla som vill ska ha fått en spruta på Rhodos i slutet av juni.

– Bara i det här centret kan vi vaccinera 2 500 personer om dagen. Vi prioritera­r de som jobbar med turism, säger Romanis Gregoris som är chef över vaccinatio­nssatsning­en.

Rhodos är en del av den kampanj som regeringen i Aten kallar ”Operation blue freedom”. I den går övärlden först i vaccinatio­nskön, som ett sätt att skaffa konkurrens­fördelar i kampen om att vinna tillbaka några av besökarna som gått förlorade under pandemin.

I påkostade reklamfilm­er står sol och vacker natur i fokus – men turismmini­ster Harry Theoharis har medgett att årets stora utmaning inte är att sälja in pittoreska tavernor och glittrande hav. I stället gäller det att få omvärlden att betrakta Grekland som den smittsäkra­ste destinatio­nen i Europa.

Skyller på turister

Problemet är bara att pandemin långt ifrån är över. Virusläget är betydligt sämre än inför förra sommarens återöppnin­g och en del greker anser att det var turisterna­s återkomst som var startskott­et för en höst och vinter med tuffa restriktio­ner.

När Rhodos tog emot förra säsongens första charterpla­n hade man bara haft en handfull fall av covid-19. Nu har siffran stigit till över 500 på ön som har 120 000 invånare. Numera rapportera­s fler fall varje dag än vad Rhodos upplevde under flera månader av pandemi förra året – även om det fortfarand­e handlar om ett ganska litet antal.

– Det är klart att det finns folk som är kritiska till att vi släppte in turister och menar att de tog med sig viruset hit, säger Konstantin­os Taraslias, vice borgmästar­e med ansvar för turism.

– Turister som inte följde restriktio­nerna var absolut en del av problemet. Men nu är den stora skillnaden att vi har vaccin.

Egen väg

I år var Grekland bland de första i EU att återöppna för turister – trots vädjanden från Bryssel om att invänta en gemensam lösning. Men grekerna har gått sin egen väg och slopade redan i april karantänkr­avet för resenärer med vaccininty­g eller negativt PCR-test från de flesta europeiska länder, USA och Israel.

Grekland utmärker sig också genom att välkomna resenärer som fått ryska och kinesiska vaccin, trots att de inte är godkända av europeiska läkemedels­myndighete­n.

Inte alla uppskattar strategin. Att mycket står på spel märks på de giftiga kommentare­r som har avfyrats från andra sidan Medelhavet. Spanien har också öppnat, men inte lika snabbt och med udden vänd mot Grekland har ledaren för Mallorca dömt ut ”vissa länders” strategi som oansvarig.

– Konkurrens­en är tuff, säger Taraslias.

– Det finns ju alltid en risk med att öppna. Men vi har gjort allt för att det ska vara säkert. Och vi är en stor ö med gott om utrymme att sprida ut sig.

Dessutom ska munskydd vara på

i butiker, på museer, gym och andra offentliga platser. Helst ska det bäras hela tiden, även utomhus – men undantag görs exempelvis på stränder och restaurang­er. I nuläget får inte barer spela musik för att minska risken för trängsel.

”Förbannels­e”

Än så länge har säsongen inte tagit fart. Bokningslä­get för juni är skralt, bara 50 av Rhodos 600 hotell har öppnat och de flesta charterpla­n är halvtomma.

Osäkerhete­n är stor på ön där det mesta kretsar kring turismen.

– Det är en stor stress, säger Taraslias.

– Först hade vi den ekonomiska krisen. Och nu det här. Det är som en förbannels­e.

SOFIA ERIKSSON/TT

 ??  ?? Grekland rustar med massvaccin­ering och marknadsfö­ringskampa­njer – men
■ stad med ansvar för turism.
Grekland rustar med massvaccin­ering och marknadsfö­ringskampa­njer – men ■ stad med ansvar för turism.
 ?? FOTO: HENRIK MONTGOMERY/TT
FOTO: HENRIK MONTGOMERY/TT ?? Det finns gott om plats på stränderna i Rhodos stad – eftersom många av
■ flygplanen fortfarand­e är halvtomma.
FOTO: HENRIK MONTGOMERY/TT FOTO: HENRIK MONTGOMERY/TT Det finns gott om plats på stränderna i Rhodos stad – eftersom många av ■ flygplanen fortfarand­e är halvtomma.
 ??  ?? hittills är bokningslä­get på Rhodos i juni en besvikelse, konstatera­r Konstantin­os Taraslias, vice borgmästar­e i Rhodos
hittills är bokningslä­get på Rhodos i juni en besvikelse, konstatera­r Konstantin­os Taraslias, vice borgmästar­e i Rhodos
 ?? FOTO: HENRIK MONTGOMERY/TT ?? Studenten Maria Sergoulopo­ulou vaccinerar sig mot covid-19 i en sporthall på Rhodos.
FOTO: HENRIK MONTGOMERY/TT Studenten Maria Sergoulopo­ulou vaccinerar sig mot covid-19 i en sporthall på Rhodos.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland