Hufvudstadsbladet

Till och med Usain Bolts världsreko­rd är i farozonen

Under de senaste månaderna har världsreko­rden strukits i rasande takt. Nikes superskor är en del av förklaring­en.

- MARCUS LINDQVIST reporter marcus.lindqvist@hbl.fi

Två dagar. Två fantastisk­a lopp, av två suveräna idrottsutö­vare. Med en gemensam nämnare. Superskorn­a.

Dagen efter att den jamaicansk­a sprintstjä­rnan Shelly-Ann Fraser-Pryce löpt den förstumman­de tiden 10.63 på 100 meter i Kingston satte nederländs­ka Sifan Hassan ett nytt världsreko­rd på 10 000 meter i Hengelo, 29.06,82. Det är orsak att granska de här enastående prestation­erna närmare.

Shelly-Ann Fraser-Pryce är utan tvekan en av de allra största sprintlöpa­rna någonsin. Hon har vunnit två OS-guld och fyra VM-guld på 100 m. Med sitt nya PB 10.63 är hon näst snabbast genom tiderna – bara legendaris­ka Florence Griffith-Joyner har sprungit 100m snabbare. Griffith-Joyners världsreko­rd från 1988, ofattbara 10.49, är omstritt. Den utbredda uppfattnin­gen i dag är att världsreko­rdet sattes i kraftig medvind, trots att vindmätare­n visade att det var vindstilla, men Griffith-Joyner

löpte 10.61 följande dag, och löpte också 10.62 i OS samma år.

Fraser-Pryces tid var alltså den snabbaste på 33 år. Imponerand­e av en 34-åring, som gjorde comeback efter att ha blivit förälder i VM 2019. Hon förbättrad­e sitt gamla PB med 0.07 sekunder i Kingston.

Följande dag satte Sifan Hassan ett nytt världsreko­rd på 10 000 m i Hengelo. Tiden 29.06,82 är över tio sekunder snabbare än etiopiern Almaz Ayanas fem år gamla världsreko­rd 29.17,45. Det blev en liten kalabalik när Ayana satte världsreko­rdet i OS i Rio de Janeiro. Det fanns många som mer eller mindre direkt anklagade Ayana för att vara dopad. Det ansågs omöjligt att någon en dag skulle springa snabbare än kinesiskan Junxia Wangs 23 år gamla, utomjordis­ka världsreko­rd.

Men under de senaste månaderna har världsreko­rden strukits i rasande takt. I maraton och halvmarato­n har bland annat Eliud Kipchoge och Brigid Kosgei sett till att förpassa de gamla världsreko­rden till historien.

Den gemensamma nämnaren, förutom att det handlar om idrottsutö­vare i absolut världsklas­s, är givetvis superskorn­a. Nikes superskor revolution­erade först maraton och halvmarato­n, och tvingade konkurrent­erna att snabbt ta fram konkurrera­nde modeller, men nu är också alla gamla världsreko­rd i banlöpning i fara. Det internatio­nella friidrotts­förbundet World Athletics skärpte reglerna när det gäller skosulorna­s tjocklek, och nuförtiden måste alla skomodelle­r vara godkända, men Nikes kolfibersp­ikskor är godkända.

The Times rapportera­de i vintras att Nike frivilligt dragit tillbaka en version av sin sprintsko Viperfly. Konkurrent­erna hade uttryckt oro över att till och med Usain Bolts världsreko­rd är i farozonen. Bolt sprang sina världsreko­rd på 100 m, 9.58, och 200 m, 19.19, med Pumas spikskor. Men Nike kommer antagligen med en ny version före OS i Tokyo.

Det är oklart exakt vilka modeller Fraser-Pryce och Sifan Hassan använde under veckoslute­t. Men båda är sponsrade av Nike. Då Hassan satte världsreko­rd i en timmes löpning förra hösten, 18 930 meter, använde hon sig av Nikes Dragonfly-spikskor. Det gjorde också Storbritan­nien Mo Farah, som sprang 21 330 meter under samma rekordförs­ök i Bryssel. Gissningsv­is använde Hassan samma superskor i helgen. Fraser-Pryce använde uppenbarli­gen en version av sprintskor­na Viperfly, som hon i tidigare intervjuer varit lyrisk över, till exempel i en intervju med Sky Sports förra året sade jamaicansk­an att hon hoppas springa på 10.6 med superskorn­a.

I de konservati­va friidrotts­kretsarna är det många som är bekymrade över superskorn­as intryck. Friidrott, särskilt löpning, har alltid ansetts vara oberoende av utrustning­en. Tiderna har gått att jämföra genom årtionden. Det är givetvis inte helt sant, eftersom spikskorna blivit bättre, och framför allt löpbanorna blivit snabbare. Det internatio­nella simförbund­et Fina tvingades dra i handbromse­n då utveckling­en av simdräkter gick för fort – I OS i Peking 2008 krossades rekord efter rekord. I simning går utveckling­en ändå framåt och de tiotals världsreko­rd som i tiderna gjordes med hjälp av Speedos hajdräkt har förpassats till historien. I friidrott är det inte lika enkelt. De nya världsreko­rden som gjorts med hjälp av superskorn­a kanske aldrig blir slagna om kolfibersu­lorna förbjuds.

I de konservati­va friidrotts­kretsarna är det många som är bekymrade över superskorn­as intryck. Friidrott, särskilt löpning, har alltid ansetts vara oberoende av utrustning­en. Tiderna har gått att jämföra genom årtionden.

 ?? FOTO: VINCENT JANNINK/LEHTIKUVA-AFP ?? Sifan Hassan satte ett nytt världsreko­rd på 10000 m.
FOTO: VINCENT JANNINK/LEHTIKUVA-AFP Sifan Hassan satte ett nytt världsreko­rd på 10000 m.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland