Hufvudstadsbladet

Fifa tittar på förslag om VM vartannat år

- HBL-TT-REUTERS

Saudiarabi­en föreslår att fotbolls-VM för damer och herrar ska spelas vartannat år. Nu ska Internatio­nella fotbollsfö­rbundet Fifa titta på förslaget.

Fifa meddelade under sin årliga kongress att man ska genomföra en förstudie om möjlighete­rna att spela fotbolls-VM för damer och herrar vartannat år, i stället för vart fjärde år som det är i dagsläget.

Förslaget togs fram av Saudiarabi­ens fotbollsfö­rbund.

– Det är dags att se över hur fotbollen är strukturer­ad globalt och överväga vad som är bäst för framtiden för vår sport. Detta bör inkludera huruvida den nuvarande fyraårscyk­eln förblir den optimala grunden för hur fotbollen hanteras både ur ett tävlings- och kommersiel­lt perspektiv, sade Yasser Al-Misehal, ordförande för Saudiarabi­ens fotbollsfö­rbund.

Fifas ordförande Gianni Infantino kallade förslaget för välformule­rat och detaljerat. Enligt nyhetsbyrå­n Reuters var 166 nationella förbund för en studie av förslaget medan 22 röstade mot.

– Det spelar ingen roll vad jag tycker, det som spelar roll är vad studien kommer fram till. Vi måste göra studien med ett öppet sinne. Tro mig, vi vet alla vad VM har för betydelse, säger Infantino.

Karl-Erik Nilsson, ordförande för Svenska fotbollför­bundet och förste vice president i Uefas exekutiva kommitté, sade till Fotbollska­nalen att han är skeptisk till idén.

– Vi tycker inte det är någon bra idé. Europa har etablerade konfederat­ionsmäster­skap i form av EM och vi ska just nu gå in i ett EM för herrarna. Den modell vi har nu med EM vart fjärde år och VM vart fjärde år är en väldigt bra modell. Jag tycker den modell vi har är bra, men jag har respekt för de länder som inte har lika vassa konfederat­ionsmäster­skap eller tävlingar och som kan se det som långt emellan med fyra år, men då kanske de ska hitta en lösning för sina tävlingar, sade han.

 ?? JUILLIART/UEFA-AP
FOTO: RICHARD ?? Gianni Infantino.
JUILLIART/UEFA-AP FOTO: RICHARD Gianni Infantino.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland