Hufvudstadsbladet

Engelsk optimism, kroatisk rutin och skotsk taktik mot Tjeckiens Hammersstj­ärnor

- JONAS VON WENDT jonas.wendt@hbl.fi

England (Fifa-ranking 4)

Har ett oerhört intressant lag på benen. Ett potentiell­t problem är belastning­skurvorna, många av de engelska stjärnorna har spelat kopiöst mycket denna säsong.

Jordan Pickford vaktar målet även om en del hellre skulle se Nick Pope eller Dean Henderson mellan stolparna.

Pickford var alldeles ypperlig i VM i Ryssland för tre år sedan men på sistone har det gått rätt trögt i Everton. Med tanke på Englands historia med målvakter som rasar samman är utgångsläg­et inte optimalt.

Backlinjen är utmärkt med Walker-Stones-Maguire-Chilwell. Mittbackar­na är visserlige­n aningen tröga på fötterna och snabba bollar i djupled är ett vapen mot England.

Offensiva vapnet Trent Alexander-Arnold saknas med en lårskada. Han hade inte varit en man i startelvan men en potentiell offensiv kraft att slänga in i täta matcher.

Mittfältet med Rice-PhillipsMo­unt är ungt, snabbt och dynamiskt. Jordan Henderson är ett alternativ som balanseran­de spelare men Liverpoolk­aptenen har en svår och skadefylld vår bakom sig. Jude Bellingham är en extraordin­är talang.

Anfallet med Sterling-Kane-Foden hör till de vassare i EM, i synnerhet om Sterling finner storformen igen. Jadon Sancho, Marcus Rashford och Bukayo Saka utmanar i främsta hand Sterling om en plats i startelvan.

Snabbanaly­s: Fick i rätt hög mån slå ur underläge i VM senast. Nu hör Three Lions till favoritern­a. Det brukar passa England illa. Hemmaplans­favören är betydande för England.

Kroatien (14)

Den gyllene generation­en har delvis tackat för sig. Mario Mandzukic, Ivan Rakitic och målvaktsst­järnan Daniel Subasic avslutade sina internatio­nella karriärer i och med VM.

Men många är kvar. Namnen Lovren-Vida i mittförsva­ret, Brozovic-Kovacic-Modrid på det centrala mittfältet och Perisic på kanten är namn som klingar väldigt bekant.

Alltjämt ett oerhört högkvalita­tivt lag som är svårt att besegra.

Målvakten Dominik Livakovic axlar ett stort ansvar men har gjort det bra.

Har en fin bredd. Atalantast­järnan Mario Pasalic och Genoas Milan Badelj finns på bänken.På topp är Andrei Kramaric förstaval.

Snabbanaly­s: Avsaknaden av en anfallare av yppersta klass lär betyda sorti senast i kvarten.

Tjeckien (40)

Lär inte bjuda på några större taktiska eller uppställni­ngsmässiga skrällar.

Ondrej Kudela häcklade Finlands Glen Kamara för dennes hudfärg och stängdes av och missar EM.

Tomas Vaclik vaktar målet och bakåt.

Ytterbacka­rna Jan Boril i Slavia Prag och West Hams utmärkte Vladimir Coufal intar nyckelroll­er både defensivt och framför allt offensiv. Duon är väldigt viktiga i spelet framåt.

Tomas Kalas och Ondrej Celustka lär bilda mittbacksp­ar.

Tomas Soucek var rakt igenom lysande i West Ham denna säsong och han styr och ställer på det tjeckiska mittfältet.

Soucek gjorde tio mål för Hammers. De flesta på fasta situatione­r, Soucek är grym i luftrummet.

Jakob Jankto är en offensiv kraft till vänster och bildar ett farligt radarpar med Boril. Till höger brukar Lukas Povod hålla till men Slaviastjä­rnan är skadad och missar EM. Ett tapp som känns.

Rutinerade Vladimir Darida tar plats bakom anfallaren Patrick Shick. Den sistnämnde är väldigt bra då han är på spelhumör, totalt osynlig då han inte är det.

Snabbanaly­s: Ett bra och fungerande kollektiv. Slåss om tredje plats med Skottland.

Skottland (44)

Skottland har hemmaplans­favör i två av tre matcher och det är en klar fördel. Låt vara att stadion i Glasgow inte är utsåld.

Tränaren Steve Clarke är en luttrad taktiker och han har ett mer än hyfsat material att jobba med.

Backlinjen med Liverpools­tjärnan Andy Robertson, Arsenals Kieran Tierney och Norwich Grant Hanley känns stark. Synd att både Robertson och Tierney, lagets två bästa spelare, är vänsterbac­kar. Tierney får maka på sig och spela centralt i stället.

Callum McGregor och Manchester Uniteds Scott McTominay tar hand om det centrala mittfältet. John McGinn har en stor roll och Chelseas unga Billy Gilmour kan bli en riktig joker. Gilmour har visat framfötter­na i Champions Leaguemäst­arna och är garanterat fräsch i benen.

Tränare Clarke är känd för att rotera kraftigt mellan matcherna. Skottarna står och faller med sin arbetsmora­l, intensitet och jävlaranam­ma.

Frågan är om offensiven räcker till i det här sällskapet. Che Adams kan vara räddningen.

Snabbanaly­s: Hemmaplan är hemmaplan och Skottland gynnas av det. Nyckelmatc­h direkt mot Tjeckien. Blir det int tre poäng då är turneringe­n slut för skottarnas del.

 ?? FOTO: LINDSEY PARNABY/ LEHTIKUVA-AFP
FOTO: STU FORSTER/LEHTIKUVA ?? Che Adams kan vara räddningen för Skottlands offensiv.
FOTO: LINDSEY PARNABY/ LEHTIKUVA-AFP FOTO: STU FORSTER/LEHTIKUVA Che Adams kan vara räddningen för Skottlands offensiv.
 ??  ?? Englands Harry Kane gjorde
■ en fantastisk säsong i mediokra Tottenham.
Englands Harry Kane gjorde ■ en fantastisk säsong i mediokra Tottenham.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland