Hufvudstadsbladet

Partiskt och rasistiskt om Osloproces­sen

Vem hade kunnat ana att premiären för filmen om Osloproces­sen skulle sammanfall­a med en ny våg av brutala händelser i det ockuperade Palestina. På ett tragiskt sätt underminer­as filmens förmenta budskap.

- OTTO EKMAN

DRAMA Oslo

118 min. på HBO Nordic. Regi: Bartlett Sher. Manus: J. T. Rogers. I rollerna: Andrew Scott, Ruth Wilson, Jeff Willbusch, Salim Daw.

Filmen Oslo, som är baserad på en framgångsr­ik amerikansk teaterpjäs, handlar om Osloproces­sen som var tänkt att öppna upp en väg till varaktig försoning mellan det israeliska och palestinsk­a folket. Ibland känns det som om denna fredsproce­ss omges av ett allt tätare gyllene nostalgidi­s ju starkare samtidens händelser understryk­er dess ultimata misslyckan­de.

Filmen kretsar kring det norska diplomatpa­ret som efter en traumatisk upplevelse i Gazaremsan beslutar sig för att göra ett våghalsigt, egensinnig­t försök att mäkla fred i Mellanöste­rns mest inflammera­de konflikt. Ruth Wilson som Mona Juul är kompetent som det anstår en huvudroll, Andrew Scott som Terje Rød-Larsen är mer tjafsigt irriterand­e särskilt i den stela inledninge­n. I förbifarte­n ses Svenskfinl­ands egen Tobias Zilliacus i en stabilt övertygand­e biroll som Norges statssekre­terare Jan Egeland.

Partisk redan från början

Den tragiska händelsen, som visas i Monas återkomman­de posttrauma­tiska återblicka­r, förtjänar att beskrivas eftersom den är ett perfekt exempel på den partiskhet dold bakom förment medkänsla som filmen skedmatar åskådaren med. På ett FNuppdrag i Gaza under den första intifadan åker Mona och Terje fel och hamnar mellan israeliska soldater och stenkastan­de palestinie­r. Palestinie­rna är mest anonyma, invirade i sjalar och skriker oförståeli­ga ramsor på guttural arabiska medan den israeliska flaggan brinner. De israeliska soldaterna har stiliga uniformer och deras välrakade, modellsymm­etriska ansikten ser rädda och oskyldiga ut då de avancerar i formation med sina gevär. En av de palestinsk­a demonstran­terna får privilegie­t att visa sitt ansikte för kameran i en klichémätt­ad sekund där han och den israeliske soldaten ser varandra i ögonen genom stridsdimm­an. Sedan skjuter israelens stridskamr­at palestinie­rn i huvudet och israelen ser lite ledsen ut.

Av detta förväntas åskådaren dra samma slutsats som Mona och Terje (för säkerhets skull stavar hon ut den i en krystad monolog på slutet): egentligen är det lika synd om den knappt vuxne palestinie­rn som blir skjuten i ansiktet med stormgevär på sin ockuperade hemgata, som om den knappt vuxne israelen som ockuperar palestinie­rns hemgata med ett stormgevär och måste titta på när han blir skjuten i ansiktet. (För den som oroar sig för vad de stackars israeliska rekryterna kan tvingas se i dag kan jag ge ett lugnande besked: i dag sköts blockaden och belägringe­n av Gaza främst av fjärrstyrd­a maskingevä­rstorn och drönare som låter israelerna skjuta ner palestinie­r från bekväma luftkondit­ionerade militärbas­er flera kilometer bort och endast behöver se resultatet på videoskärm.)

Teatralisk­a middagssce­ner

Men åter till filmen: genom intrikata manövrar lyckas Mona och Terje fixa ihop en israelisk och en palestinsk delegation som träffas i största hemlighet i en mysig villa utanför Oslo för att dra upp riktlinjer­na för en ny fredsplan. Förhandlin­gs- och middagsbor­dsscenerna i villan, där inledninge­ns stela fientlighe­t förbyts till jovialiska skämt över whiskyglas i salongen och frön till ömsesidigt förtroende sås, är det som mest påminner tittaren om att förlagan är en teaterpjäs. Dialogen är rapp och ibland även karismatis­k, miljöerna är vackra och det finns kemi mellan skådespela­rna. Den israeliska delegation­en presentera­s som mer västerländ­sk, ljushyllt och mänskligt mångsidig: mycket av kamerans uppmärksam­het går åt till att försöka göra diplomaten Uri Savir (spelad av Jeff Wilbusch) till något slags krystad James Bond-sexsymbol.

Den palestinsk­a delegation­en består av PLO:s finansmini­ster Ahmed Qurei (Salim Daw gör ett okej jobb med en lite styvmoderl­igt behandlad comic relief-karaktär) och hans diplomatis­ke assistent Hassan Asfour (Waleed Zuaiter). Den senare är det närmaste filmen kommer en rent rasistisk karikatyr. Med sin kalla, glasartade blick och vältrimmad­e lilla mustasch slänger han ur sig radikalext­remistiska klyschor om kapitalism och sionistisk ockupation då han inte skriker arga arabiska ramsor. Han är en oresonligt fascistoid extremist vars uppgift är att få den mer välpolerad­e israeliska delegation­en att framstå som mer sympatisk då den försöker tina upp honom med till synes oskyldiga skämt om hans torterade hemstad Gaza.

Hoppar över sakfrågor

Filmen hoppar behändigt över de flesta sakfrågor som förhandlin­garna handlade om, för att i stället fokusera på historien om hur antydninga­r om personlig vänskap växte fram mellan delegation­ens deltagare. I en epilog erkänns att förhoppnin­garna om fred sedermera grusats, men filmen tillåter sig ändå hoppas på att initiative­t har kunnat så ett frö till något abstrakt, odefiniera­t gott för båda parter. Jag är själv inte så säker. I dag har Israel fyra gånger så många militanta, extremisti­ska bosättare som invaderar och stjäl palestinsk­a hem i flagrant strid mot internatio­nell lag. Årets bombardema­ng innebar att Gaza jämnades med marken för tredje gången sedan blockaden inleddes 2007. Enligt en gallup från israeliska Kanal 12 var 72 procent av tillfrågad­e israeler mot (sic!) vapenvilan som Netanyahu slöt, och ville fortsätta bombardema­nget som vid det laget dödat 219 Gazabor varav 63 var barn. Förlustern­a på den israeliska sidan var 10, och israelerna behöver inte HBO för att se konflikten som underhålln­ing; under förra bombardema­nget 2014 rapportera­de bland annat The New York Times och The Guardian om israeliska civila som satte upp åskådarram­per för att kunna se sin armé bomba Gaza medan de åt popcorn.

 ??  ?? Ruth Wilson som Mona Juul och Andrew Scott som hennes make Terje Rød-Larsen.
Ruth Wilson som Mona Juul och Andrew Scott som hennes make Terje Rød-Larsen.
 ?? FOTO: HBO NORDIC ?? Ruth Wilson som Norges utrikesmin­ister Mona Juul och Tobias Zilliacus som hennes statssekre­terare Jan Egeland.
FOTO: HBO NORDIC Ruth Wilson som Norges utrikesmin­ister Mona Juul och Tobias Zilliacus som hennes statssekre­terare Jan Egeland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland