Hufvudstadsbladet

Jean-Claude Mourlevats

-

● Född: 1952 i byn Ambert, Auvergne, Frankrike, som det femte av sex barn.

● Bor: I Saint-Étienne.

● Familj: Fru och två söner.

● Bakgrund: Fadern var mjölnare men familjen hade också en egen gård. Som tioåring började han på internatsk­ola, en erfarenhet som han har skildrat i ”Je voudrais rentrer à la maison” (”Jag skulle vilja åka hem”).

● Han har varit lärare i tyska innan han skolade om sig och började arbeta som regissör, skådespela­re och clown i Frankrike och Tyskland. Därefter blev han författare och debuterade efter att ha fyllt 40 år.

● Böcker: Debuterade 1997 med ”Historie de l'enfant et de l'oeuf” (”Historien om barnet och ägget”) och har sedan dess skrivit ett 30-tal böcker översatta till drygt 20 språk. Fick ett internatio­nellt genombrott med ”L'Enfant océan” som gavs ut 1999. Boken handlar om sju syskon som flyr från ett hotfullt hem. En annan viktig roman är ”Le combat d'hiver” från 2006 som handlar om fyra föräldralö­sa ungdomar som går på en internatsk­ola med stränga och förtryckan­de regler.

● Om att skriva: ”När jag skriver är jag den lyckligast­e personen på jorden. Jag älskar att vara i det tillstånde­t, det gör mig lycklig att se romanen bli till. Litteratur­en är som ett fullbordan­de av min person, jag har intrycket av att säga vem jag är, att lämna ett spår och att samtidigt ge gåvor till mina läsare — hoppas jag. Man betalar mig för att ge bort gåvor. Det är ett fantastisk­t yrke.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland