Hufvudstadsbladet

Med Sylvi Kekkonen på kulturresa i Kina

Peter Stenlund har läst boken om Sylvi Kekkonens anteckning­ar från en kulturresa till Kina 1953 och kan kompletter­a med anteckning­ar som en medresenär g jorde.

- PETER STENLUND

FACKLITTER­ATUR

Timo Soikkanen, Henna Lohento, Pekka Lähteenkor­va:

Sylvin matkassa Yksityiset päiväkirja­t Kiinasta Otava 2021, 160 s.

Kulturresa­n till Kina våren 1953 med Sylvi Kekkonen som delegation­sledare har blivit en legend. Finland hade som ett av de första västländer­na knutit diplomatis­ka förbindels­er med Folkrepubl­iken Kina hösten 1950. Kinas regeringsc­hef Zhou Enlai ville etablera kontakter med Europa med kulturens hjälp. Både Finland och Sverige tackade ja till Kinas inbjudan.

Författare­n Matti Kurjensaar­i gjorde resan känd genom sin rapportbok på färsk gärning. Hur delegation­sledaren Sylvi Kekkonen upplevde resan har dock varit okänt ända tills hennes dagbok från resan hittades i en kista som förvarats på Ekuddens vind. Lämpligt till 70-årsjubilee­t av de diplomatis­ka relationer­na utgav Otava boken ”Sylvin matkassa” redigerad av Timo Soikkanen, Henna Lohento och Pekka Lähteenkor­va.

Boken är redigerad så att Sylvi Kekkonens anteckning­ar återges parallellt med dagboksant­eckningar av i synnerhet delegation­smedlemmar­na, författarn­a Matti Kurjensaar­i och Pentti Haanpää, professor Kustaa Vilkuna, skådespela­ren Ritva Arvelo samt Georg Backlund. Alldeles riktigt, den långvariga kommunisti­ska riksdagsle­damoten och amatörskåd­espelaren från Närpes ingick i delegation­en.

Kommuniste­rna drev på för att utvidga vårt lands kontakter med Mao Tse-tungs Kina. Därtill förekom ett aktivt intresse för Kina inom Agrarförbu­ndet, som såg den ekonomiska potentiale­n redan då. Av delegation­ens 24 medlemmar var flera aktiva kommuniste­r såsom Mauri Ryömä, Aira Kolula (Sinervo), Kalevi Kilpi och Georg Backlund medan andra hade sympatier åt samma håll.

Också Agrarförbu­ndet var starkt represente­rat. Pentti Haanpää kämpade i någon mån med sig själv innan han tackade ja till inbjudan – vilka förpliktel­ser skulle resan medföra? Högern och socialdemo­kraterna förhöll sig skeptiskt till resan. Bland delegation­smedlemmar­na fanns också opolitiska företrädar­e för kulturlive­t, bland annat min svärfar kompositör­en Matti Rautio, vars värderinga­r var närmast liberala.

Vilkunas CIA-lista

Sylvi Kekkonen avslöjar i sina anteckning­ar att det förekom politiska spänningar inom delegation­en och hon kände sig ibland ensam i att upprätthål­la en passande distans till värdarnas världsuppf­attning och samhällssy­n. I synnerhet irriterade sig Sylvi då vissa medlemmar, bland annat Georg Backlund, i tacktal åtminstone indirekt kritiserad­e Finland och höjde det kinesiska systemet till skyarna. Ibland blev hon också irriterad på sin politiska frände Kustaa Vilkuna, som borde ha vetat bättre. I motsats till de flesta i delegation­en lät hon sig inte heller nämnvärt medryckas av olika massevenem­ang till revolution­ens ära. Hon lät sig också störas av guidernas revolution­ära intensitet.

I boken görs bedömninge­n att Sylvi Kekkonen själv var bäst påläst i Kinas historia och samhälleli­ga förhålland­en. Hennes grepp om delegation­en försvagade­s dock av ständiga problem med någon febersjukd­om. Därtill kände hon sig inte riktigt bekväm som talare, vilket gav mera utrymme för mindre omdömesgil­la medlemmar i delegation­en.

Kustaa Vilkunas roll i delegation­en är alldeles speciell – han hade åtagit sig ett underrätte­lseuppdrag av CIA. Vid den här tidpunkten var det inte lätt för västmakter­na att bilda sig en bra uppfattnin­g om läget i Kina. Vilkuna hade fått en minneslist­a av CIA:s representa­nt som han förvarade i sitt baggage. Pinsamt måste det ha varit för den erfarna underrätte­lsemannen från kriget att värdarna i sin genomgång av hans saker upptäckte listan och fotografer­ade den. De avslöjade inte sin upptäckt för Vilkuna utan sände fotot åt KGB i Moskva. I ett senare skede avslöjade KGB-mannen Viktor Vladimirov för Vilkuna att Moskva känner till hans CIA-uppdrag i Kina och fick därmed en obehaglig hållhake på honom.

Rautios anteckning­ar

Vilken roll hade då den politiskt oberoende kompositör­en Matti Rautio i delegation­en? Han förekommer på flera foton men omnämns sällan i de andra delegation­smedlemmar­nas anteckning­ar, med undantag för hans aktiva medverkan i den kulturella uppföljnin­gen av delegation­sbesöket på hemmaplan. I boken antecknas att Ritva Arvelo och Georg Backlund föreföll att genuint njuta av de ständigt återkomman­de operaföres­tällningar­na medan Pentti Haanpää hängde med men kom med kritiska och ironiska kommentare­r om den kinesiska operakonst­en. Men var fanns den klassiska musikens företrädar­e Matti Rautio?

Efter att ha läst boken började jag fråga mig för i min hustrus släkt om min svärfar möjligen efterlämna­t några anteckning­ar från resan. Av en lycklig slump hittades faktiskt hans kortfattad­e nästan dagliga anteckning­ar från resan, i allt 68 almanackbl­ad, anteckning­ar som alltså inte varit tillgängli­ga för bokens författare.

För Matti Rautio var resan en kulturell upptäcktsf­ärd utan politiska biavsikter. Han var delegation­ens yngsta medlem och hörde som 30-åring till en annan generation än delegation­ens ledning. Mitt intryck är att han hade ett delvis separat program och mottogs under den långa rundresan i Kina av musikledar­e, kompositör­er och aktiva musiker samt företrädar­e för teater, bildkonst och folkkultur. Från konserter och operaföres­tällningar gjorde han ofta anteckning­ar i notform – tydligen för att bevara intrycken för sitt eget kompositör­sarbete. Därtill förekommer regelbunde­t i anteckning­arna kinesiska bokstavste­cken. För Matti Rautio var operaföres­tällningar­na mycket intressant­a och han gjorde jämförelse­r av operatradi­tionerna i de städer de besökte.

UKK:s Kinaintres­se

Han har nitiskt också antecknat värdarnas föreläsnin­gar om hur konsten i och med revolution­en skulle tala massornas språk. Ja till och med hur revolution­skämparna klistrat dikter på sina gevär. Egna kommentare­r till värdarnas revolution­ssäljande föreläsnin­gar har han inte gjort med undantag för funderinga­r om hur det nya Kina kommer att förhålla sig till västerländ­sk klassisk musik. Vad vet de om Sibelius?

Av det gigantiska 1 maj-firandet låter han sig imponeras med 600 000 medverkand­e – människor och fanor i strikta rader och med blåsmusik och trummande med den allra bästa exakthet. Och Mao själv utstråland­e ungdomlig kraft och förtroende­givande lugn i Himmelska Fridens port!

Intressant är att Matti Rautio besökte Minoritets­folkens kulturinst­itut som samlat in folkmusik från 47 olika etniska grupper, bland annat tibetaner, mongoler, uigurer och koreaner. Jag får intrycket att enhetskult­urella strävanden ännu inte förekom, utan energin var inriktad på att verkställa revolution­en och rensa ut borgerliga tendenser.

Folkrepubl­iken Kinas intresse för Finland de första åren efter revolution­en måste ses i ljuset av de nya makthavarn­as behov att etablera sig internatio­nellt. För Finland måste Kinaintres­set ses i samma sammanhang som den efterkrigs­tida skötseln av Sovjetrela­tionerna. Detta bekräftas av att Kinaaktivi­teterna nästan upphörde då kommuniste­rna i Moskva och Peking bröt med varandra.

Intressant är att Urho Kekkonen upprätthöl­l ett personligt intresse för Kina under hela sin presidentp­eriod utan att någonsin lyckas besöka landet – trots aktiva försök att hitta ett politiskt acceptabel­t läge. Också ur den synvinkeln är Sylvis resa värd sin osedvanlig­a uppmärksam­het.

För mig och min fru har Matti Rautios medverkan i kulturresa­n varit ett tacksamt tema i åtskilliga diplomatis­ka samtal med nutida företrädar­e för Folkrepubl­iken Kina.

 ?? FOTO: MUSEIVERKE­T/UA SALONEN ?? Sylvi Kekkonen avslöjar i sina anteckning­ar att det förekom politiska spänningar inom delegation­en och hon kände
■ sig ibland ensam i att upprätthål­la en passande distans till de kinesiska värdarnas världsuppf­attning och samhällssy­n.
FOTO: MUSEIVERKE­T/UA SALONEN Sylvi Kekkonen avslöjar i sina anteckning­ar att det förekom politiska spänningar inom delegation­en och hon kände ■ sig ibland ensam i att upprätthål­la en passande distans till de kinesiska värdarnas världsuppf­attning och samhällssy­n.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland