Hufvudstadsbladet

Turister skyddar fåglar mot attackeran­de örnar

Nu när färjan återigen börjat gå till naturreser­vatet Stora Karlsö väster om Gotland bekräftas forskarnas misstankar – turisterna spelar en viktig roll som levande fågelskräm­mor.

- JÖRN SPOLANDER/TT

– När det inte kom några besökare förra året kunde vi se mer än 30 havsörnar samtidigt här ovanför. Sillgrissl­orna blev livrädda varje gång örnarna dök upp och drog med sig ägg över klippkante­n när de flydde, säger Olof Olsson.

Han är forskare vid Stockholm Resilience Center och har sedan många år tillbaka studerat de unika bestånden av sillgrissl­or på Stora Karlsö, en naturskydd­ad ö väster om Gotland.

"Stora gäng"

Stora Karlsö är en livsviktig plats för Östersjöns sillgrissl­or. En normal säsong häckar omkring 20 000 par på klipphyllo­rna längs den lodräta kalkstensk­usten. Det är ungefär 80 procent av hela Östersjöns bestånd, som tidvis har varit mycket hotat.

Under sommarsäso­ngen kommer dessutom ett hundratal turister till ön varje dag, som guidas runt i grupper för att ta del av det speciella naturlivet. Men när färjetrafi­ken stoppades förra året på grund av pandemin blev det tomt. I stället började himlen fyllas av stora havsörnar.

– Det var framför allt unga örnar. De börjar inte häcka förrän de är åtta till tio år och innan dess kan de dra omkring i stora gäng, säger Olof Olsson.

Ett ägg per säsong

Han beskriver hur sillgrissl­orna flydde i stora moln varje gång örnarna visade sig. I flykten kunde de dra med sig ägg över klippkante­n, och de obevakade ägg som låg kvar blev i många fall lättplocka­d mat för gråtrutar och kråkor.

– Sillgrissl­or lägger ett ägg per säsong. Om de blir av med ägget tidigt kan de ibland lägga om, säger Olof Olsson.

När Olsson tillsamman­s med sina forskarkol­legor analyserad­e filmer från häckningsp­latser som kameraöver­vakas kom de fram till att antalet störningar hade ökat med drygt 700 procent under 2020. De såg även att häckningen till slut kom i gång ungefär tio dagar senare än normalt, och att häckningsf­ramgången – alltså antalet kläckta ungar – minskade med åtminstone 25 procent.

– Vi har aldrig sett ett så dåligt år på de 24 år som vi studerat fåglarna, säger Olsson.

Påverkar hela tiden

Studieresu­ltaten har publicerat­s i tidskrifte­n Biological Conservati­on.

I artikelns titel beskriver forskarna turistgrup­perna som "seabird guardians" (sjöfåglarn­as beskyddare).

– Även om vi ännu inte har färdiga resultat för i år så ser vi betydligt färre havsörnar nu när besökarna är tillbaka och häckningen sker i normal tid. Det är en tydlig illustrati­on av att vi människor är en mer aktiv del av ekosysteme­t än vi kanske tror, i både positiv och negativ bemärkelse, säger Olof Olsson.

I studien drar forskarna slutsatsen att den här typen av helhetsper­spektiv är viktigt inom naturvårde­n, och att mänsklig närvaro i vissa fall kan användas som en strategi för att skydda känsliga bestånd av exempelvis sjöfågel.

– Vi påverkar hela tiden, vad vi än gör – även på en sådan här ö där allt är skyddat och välreglera­t.

Trålfiske ett orosmoln

Men det största hotet mot sjöfåglarn­a på Stora Karlsö är inte rovfåglar, understryk­er Olof Olsson. Det stora orosmolnet är i stället ökad exploateri­ng av de havsområde­n som omger ön, där det just nu inte finns något naturskydd alls. Sillgrissl­orna och öns andra sjöfåglar är beroende av ett stort område runt ön för att dyka efter bytesfiska­r. Där finns det potential för både vindkrafts­utbyggnad och storskalig­t fiske.

För närvarande övervakas inte fiskets påverkan på fågelbestå­ndet och det är inget som ingår när EU till exempel fastslår fiskekvote­r, förklarar Olof Olsson. Kvoterna för det industriel­la trålfisket är omkring 100000 ton sill och strömming i Östersjön, och drygt 200 000 ton skarpsill – som till största delen mals ner till fiskmjöl. Dessa fiskar är även sjöfåglarn­as byten. En stor del av detta trålfiske sker i dag längre söderut, men Olof Olsson är orolig för att det börjar flytta allt närmare Stora Karlsö.

– Det är enorma mängder som tas upp, och eftersom man vill skydda torsken i södra Östersjön finns det planer på att förbjuda fisket efter skarpsill där. Då är risken att det i stället koncentrer­as hit. Vi har redan sett flera stora trålare ligga och fiska här utanför, så det håller så att säga redan på att ske, säger Olof Olsson.

 ?? FOTO: OLOF OLSSON/TT- BSP-WWF ?? Sillgrissl­or trivs på klipphyllo­r vid havet.
FOTO: OLOF OLSSON/TT- BSP-WWF Sillgrissl­or trivs på klipphyllo­r vid havet.
 ?? FOTO: OLOF OLSSON/TT- BSP-WWF ?? Två havsörnar sveper längs kusten utanför Stora Karlsö.
■
FOTO: OLOF OLSSON/TT- BSP-WWF Två havsörnar sveper längs kusten utanför Stora Karlsö. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland