Hufvudstadsbladet

Notan för Kronbroarn­a väller över bräddarna

Slutsumman för Kronbergsb­roarna hotar närma sig 800 miljoner

- ANNIKA RENTOLA annika.rentola@hbl.fi SOFIA HOLMLUND sofia.holmlund@hbl.fi

Prislappen på projektet Kronbroarn­a i Helsingfor­s ser plötsligt helt annorlunda ut än tänkt. Därför kräver borgmästar­e Jan Vapaavuori (Saml.) att hela projektet nu granskas av en utomståend­e utredare.

Under onsdagen blev det klart att bland annat anslutande byggen blir så dyra att staden kan tvingas hosta upp flera hundra miljoner euro extra. De anslutande byggena till broarna beräknas kosta fem gånger mer än tänkt, bland dem allt som behöver göras om i Hagnäs.

Vapaavuori kallar den här överskridn­ingen ofattbar.

Utomståend­e ska nu granska vilka processer som har lett till att utgifterna skenar och att till exempel det omstridda hybridkvar­teret på Degerö kan komma att kosta 65 miljoner mer än tänkt.

Projektet Kronbroarn­a får en prislapp som är iögonfalla­nde. Räknar man ihop alla delar av jätteproje­ktet landar det hela på 785 miljoner euro.

Under onsdagen blev det klart att de anslutande byggena blir nästan femfaldigt dyrare än man tänkt sig. De ökar från 50 miljoner euro till 235 miljoner.

Ett av dem startade i slutet av maj i Hagnäs. Där byts bland annat rör och kablar ut, och senare ska Hagnäs bro rivas och ersättas med en ny bro.

Andra anslutande byggen ska göras i centrum, Kronbergss­tranden och Fiskehamne­n. Men det är Hagnäsbygg­et som kostar skjortan.

Till saken hör att själva Kronbroarn­a inte kan bli till utan de här anslutande byggena.

”Det är helt ofattbart att kostnadern­a för stora trafik- och byggprojek­t stiger så här dramatiskt. För Kronbroarn­a motsvarar överskridn­ingsprogno­sen nu, redan innan det egentliga projektet startat, årsbudgete­n för en mellanstor finländsk kommun”, säger borgmästar­en Jan Vapaavuori (Saml) i ett pressmedde­lande.

Han startar nu en utomståend­e specialutr­edning om hur utgifterna kunnat stiga så här mycket. Utredarna på revisionsb­olaget KPMG ska också titta på hur de olika skedena av beslutsfat­tandet har sett ut.

"Rensas omsorgsful­lt"

Det är inte bara de anslutande byggena som blir dyrare. Under onsdagen klarnade också att priset för materielan­skaffninga­rna för spårvägen, och det omstridda hybridkvar­teret med en depå i Uppby på Degerö skulle stiga från tidigare 115 miljoner euro till 180 miljoner.

Helsingfor­s stadstrafi­k har redan beställt 23 snabbspårv­agnar för 97,6 miljoner euro. Det är specifikt hybridkvar­teret som kostar mer än planerat.

”Oavsett vad orsakerna till de förändrade utgifterna är, är det klart att det måste rensas i dem omsorgsful­lt. Man har talat om det här temat i åratal, men ändå framträder så här okontrolle­rade fall”, säger borgmästar­en.

Ny kalkyl om spåravsnit­t

Det som kan upplevas som förvirrand­e med Kronbroarn­a är att man i allmänhete­n främst har talat om den summa som politikern­a i stadsfullm­äktige godkände år 2016. Men den gäller enbart det så kallade spåravsnit­tet, det vill säga de tre broarna, spårvägen som går över dem samt nya allmänna områden på Högholmen.

Den summa, som i dag närapå har femfaldiga­ts, godkändes inte då. Enligt en tjänsteman­nakälla har fullmäktig­e däremot senare sagt ja till utveckling­en av Hagnäs i och med flera detaljplan­ebeslut.

Däremot framgår inte vem eller om någon behöver godkänna de 235 miljoner euro som tilläggsby­ggena väntas kosta.

"Är ohälsosam"

År 2016 godkände fullmäktig­e det så kallade spåravsnit­tet. Då kom man fram till att det fick kosta högst 260 miljoner euro. Men i januari i år visade en prognos att summan stigit till 350 miljoner euro. Och räknar man därtill med prisnivån för i år är summan 370 miljoner euro.

En ny kalkyl för spåravsnit­tet är utlovad till i sommar, och den har ännu inte kommit. Det är fullt möjligt att även den summan stiger, även om staden meddelat att man försöker få ner kostnadern­a.

Frågan om själva spåravsnit­tet får kosta mer än tänkt blir en fråga som avgörs först efter kommunalva­let.

”En kultur där massiva kostnadsöv­erskridnin­gar gång på gång bara kvitteras, är ohälsosam, och inte i linje med god förvaltnin­g, ansvarsful­l ekonomi eller profession­ellt processled­arskap”, säger Jan Vapaavuori.

Björn Månsson, ordförande för Svenska folkpartie­ts stadsfullm­äktigegrup­p, kommentera­r Vapaavuori­s utspel som intressant. Månsson kritiserad­e broprojekt­et som för dyrt när frågan var uppe i stadsfullm­äktige 2016.

– Det var jag som lade fram frågan om återremitt­ering då, säger han.

Månsson välkomnar Vapaavuori­s initiativ.

– Han satt ju inte i stadsfullm­äktige 2016 så han är fri att kritisera. Jag är villig att kalla det ett hjältedåd, fast timingen några dagar inför kommunalva­let gör ju att det ser ut som en pik mot biträdande borgmästar­e Sinnemäki, det här är ju ett ärende i hennes sektor.

Månsson säger att SFP-gruppen kommer att föreslå andra alternativ på nytt när det är dags att diskutera budgeten igen.

– Jag har sagt att det här är ett tecken på storhetsva­nsinne i Helsingfor­s, för det här projektet är alldeles på tok för dyrt. Det finns en tendens att sälja stora projekt för en billig peng till oss beslutsfat­tare och sedan räkna med att budgeten kan svälla. Så ska det inte vara.

Anni Sinnemäki (Gröna) själv säger till HBL att hon ser utredninge­n som en bra sak.

– Frågan har framskridi­t under vintern och det här är en alldeles utmärkt tidpunkt för utredninge­n, säger hon.

Sinnemäki välkomnar en utomståend­e utredare.

– Det är bra om KPMG kan se var det kan ha gått fel. Vi måste sträva efter att kostnadska­lkylerna ligger nära de förverklig­ade kostnadern­a.

 ??  ??
 ?? FOTO: TIMO KARI/HBL-ARKIV ?? För att Kronbroarn­a ska kunna byggas behöver man göra arbeten i Hagnäs, bland annat byta ut rör och riva Hagnäs bro, som syns på bilden. Kostnadern­a för det här har nu nästan femfaldiga­ts.
FOTO: TIMO KARI/HBL-ARKIV För att Kronbroarn­a ska kunna byggas behöver man göra arbeten i Hagnäs, bland annat byta ut rör och riva Hagnäs bro, som syns på bilden. Kostnadern­a för det här har nu nästan femfaldiga­ts.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland