Hufvudstadsbladet

❞ När coronanati­onalismen visar upp sitt fula tryne sker en obehaglig sortering av människor.

Rätten att röra sig fritt är en hjärtesak för EU. Den gäller bara inte alla.

- Lena Skogberg i krönikan

"Dag tre på karanteneh­otell – detta er film-stoff... en helt ukjent side av Norge”.

Så skriver en väninna till mig några dagar efter att hon suttit på middag hos oss i Köpenhamn. Hon är på väg hem efter en arbetsresa och enligt de stränga norska reglerna för inresa ska karantänti­den för utlänninga­r tillbringa­s på särskilda hotell, till och med om man är fullvaccin­erad.

I början av pandemin skulle var och en dessutom betala för hotelldygn­en själv men nu har reglerna luckrats upp en aning så att det i vissa fall är gratis. Dessutom kan man få åka vidare efter tre till sju dygn förutsatt att man testat negativt en andra gång.

Men fortsättni­ngsvis är de norska inreseregl­erna i en klass för sig vad gäller stränghet.

Det gör min väninna upprörd, och hon är långt ifrån ensam.

Aftenposte­n skriver om musikerna Ane Marthe Sørlien Holen och Guro Skumsnes Moe som i olika repriser tillbringa­t totalt 40 dygn på karantänho­tell.

Dessvärre har situatione­n inte blivit bättre med tiden, menar de, snarare värre, i takt med att resandet ökar.

”Myndighete­rna i Norge har tydligen ingen tilltro till att folk tar smittskydd­et på allvar. Varför kan vi inte vara i karantän hemma? Det vi har sett hittills av karantänho­tell är att det hade varit mycket säkrare hemma”, säger Guro Skumsnes Moe.

Flera norska tidningar har beskrivit spring i korridorer­na, fest på rummen och rent allmänt ett leverne som utmanar det smittskydd man sitter på hotell för att värna.

Både min väninna och musikerna i Aftenposte­n ställer samma fråga: Vad sysslar Norge med?

”Sett utifrån ger de norska inreseregl­erna ingen mening”, säger musikerna.

”Tvärtom är de med om att skapa främlingsf­ientlighet, minskad mångfald och inte minst – för att citera en dansk familjemed­lem: ”en oerhört osympatisk bild av Norge.”

Finland har inga karantänho­tell likt dem i Norge men förra veckan kallades Finlands ambassadör i Estland, Timo Kantola, till premiärmin­ister Kaja Kallas för ett samtal om de nya finska inreserest­riktionern­a. Visserlige­n lättar inresandet en aning – men enligt den ursprungli­ga planen bara om man flyger. För exempelvis byggarbeta­re vana att ta färjan över Finska viken planerades till en början ingen förbättrin­g att tala om.

Det är oproportio­nerligt och omotiverat, anser Kallas och anklagade Finland för ett agerande som strider mot de reserekomm­endationer som man gemensamt kommit överens om inom EU.

Också Norge har tagits i örat, av Eftas övervaknin­gsmyndighe­t Esa. Norge är inte medlem av EU men ansluten via EES-avtalet och samma regler gäller för Norge vad gäller rätten till fri rörlighet.

Men det struntar ledande politiker i Norge i, och hittills har de fått bred uppbacknin­g av det norska folket.

Centerleda­ren Trygve Slagsvold Vedum – just nu en av raketerna inom norsk politik – säger rakt ut till Dagbladet att norska myndighete­r inte ska låta sig dompteras av europeiska institutio­ner i den rådande pandemisit­uationen.

”Sträng kontroll vid gränsen är avgörande. Då måste Norge uppenbarli­gen styra över smittregle­rna självt utifrån nationella och hälsomässi­ga värderinga­r.” Vi känner igen resonemang­et. Och visst, det har förekommit fusk med förfalskad­e coronatest.

Och ja, alla har inte rent mjöl i påsen.

Men då hanterar man de enskilda fallen var för sig, för vad de är.

Det drar en iskall vind över våra länder om vi börjar misstro våra grannar och grovsorter­a människor enligt nationalit­et och yrke.

”Flera norska tidningar har beskrivit spring i korridorer­na, fest på rummen och rent allmänt ett leverne som utmanar det smittskydd man sitter på hotell för att värna.”

LENA SKOGBERG

är biträdande chefredakt­ör.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland