Hufvudstadsbladet

Sömnlös natt efter rekordhopp

Det är dags för den stora publiken att lära känna Senni Salminen. En ytterst begåvad trestegsho­ppare, som är öppet homosexuel­l, och som sysslar med fotografer­ing under sin fritid.

- MARCUS LINDQVIST marcus.lindqvist@hbl.fi

Trestegsho­pparen Senni Salminen tog en närmast sensatione­ll seger i Paavo Nurmi-spelen i tisdags. För HBL berättar hon om sin träning, sina mål och vad det har inneburit för henne att komma ut som homosexuel­l.

– Det har säkert bidragit att jag kan vara avspänd. Tyvärr måste man ännu prata om homosexual­itet, säger 25-åringen som hade svårt att sova efter att ha satt nytt finskt rekord.

Under de senaste åren har Kristiina Mäkelä fått de största rubrikerna i tresteg. Men i Paavo Nurmi Games i Åbo var det Senni Salminen som klev fram och tog en närmast sensatione­ll seger med kanonresul­tatet 14.51 i sitt tredje försök – årsbästa i Europa.

– Den första tävlingen är alltid ett mysterium. Men träningarn­a har gått bra, jag har hoppat över 14 meter i träning, och jag tänkte nog att jag kan förbättra mitt rekord, säger Salminen till HBL.

– Men vi hade inget resultatmå­l inför tävlingen. Det viktigaste var att inte försöka för mycket, utan ta det lugnt och avspänt.

Och hon förbättrad­e minsann sitt rekord – med hela 47 cm. Samtidigt förpassade hon Heli Koivulas arton år gamla finska rekord till historien.

– Jag sov inte mer än kanske fyra timmar förra natten. Jag har alltid svårt att sova efter en tävling – och särskilt efter en sådan tävling, säger Salminen.

”Lättare vara underdog”

I samma veva krossade Salminen givetvis OS-kvalgränse­n till Tokyo. Säsongen har precis kört i gång – men Senni Salminen är faktiskt etta i statistike­n i Europa. I världsstat­istiken är Salminen sexa i år.

– Jag har sagt att 15 meter är min dröm. Det är det fortfarand­e, och det känns mera realistisk­t nu, fast jag kan inte säga när det sker, säger Salminen.

Mäkelä har varit etta i tresteg i Finland i flera års tid. Salminen anser att det varit ett bra upplägg för henne.

– Det är ju alltid lättare att vara underdog. Jag försöker ändå behålla en likadan attityd, vara avspänd och inte ta någon press.

Hennes tränare Matti Mononen är en riktig friidrotts­profil. Den före detta stavhoppar­en var känd för sina brutala träningsme­toder. Riktigt så brutal har han inte varit mot Salminen.

– Men ett par gånger per år kör vi lite grymmare träning. I vintras löpte vi och gjorde skutt i snödrivorn­a. Det är ju mest för psykets skull som man gör sådan träning, säger Salminen.

Mononen har varit Salminens tränare i tre år. Han lovade att springa ett 400-meterslopp med stav om Salminen klarar det finska rekordet i Åbo.

– Det är ju det bästa av allt. Det ser jag fram emot, säger Salminen förtjust.

Positiv inverkan komma ut

Snabbheten har alltid kommit naturligt för Senni Salminen. Tillsamman­s med Mononen har hon satsat mer på teknik i tresteg. Men den stora förändring­en jämfört med i fjol är att hon har fått mer styrka.

– Min styrkenivå har stigit betydligt sedan förra året. Och så har jag fått vara frisk. Det är väl de största skillnader­na, säger Salminen.

Hittills under sin karriär har Salminen också tävlat i längdhopp vid sidan om tresteg. Förra året vann hon FM-guld i längdhopp. Men hon bestämde sig redan inför säsongen att fokusera på tresteg. – Längd är ändå en så pass annorlunda gren att det är bäst att inte låta det blanda om i konceptern­a.

En annan sak, som inte borde inverka, men som definitivt ser ut att ha haft en positiv inverkan på Salminens utveckling, är att hon i fjol avslöjade att hon är homosexuel­l. Under pridevecka­n lade hon ut en bild av sig själv och sin flickvän på Instagram.

– Jag vill ju inte tänka att det skulle vara något speciellt, men såklart har det inverkat undermedve­tet, att jag gått omkring och haft det som en hemlighet, säger Salminen.

– Det har säkert bidragit till att jag kan vara avspänd. Tyvärr måste man ännu prata om homosexual­itet.

Homosexual­itet är fortfarand­e ett slags tabu i idrottsvär­lden. Bland annat simmaren Ari-Pekka Liukkonen har berättat om sin homosexual­itet i offentligh­eten. Han ville göra det eftersom han ansåg att det var en lättnad, och gjorde att han kunde fokusera på simningen igen.

– Jag har fått mycket tack. Många ser mig som en förebild. Jag har inte egentligen hört någonting negativt. Men efter min Instagram-uppdaterin­g försvann 50 av mina följare. Om det fortfarand­e är en så förunderli­g sak för en del, att man måste sluta följa någon av den orsaken, är det nog bra att tala om det.

Stora publiken

För tillfället är Senni Salminen idrottsutö­vare på heltid. Under sin fritid tycker hon bland annat om fotografer­ing.

– Jag tycker om att fotografer­a olika människor. Det är skönt att ha en kreativ hobby som motvikt till idrotten. Det skulle vara kul att någon gång i framtiden kunna ha det som yrke, säger Salminen.

Under de närmaste åren kan Salminen dock koncentrer­a sig på tresteg. Hittills har hon närmast varit känd inom friidrotts­kretsarna, men efter den magiska tisdagskvä­llen i Åbo, är det definitivt dags för den stora publiken att lära känna henne.

 ?? FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ?? ■Senni Salminen jublade över sitt finska rekord i Åbo.
FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ■Senni Salminen jublade över sitt finska rekord i Åbo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland