Hufvudstadsbladet

Krögare kritiserar begränsnin­gar

- ANNA SVARTSTRÖM anna.svartström@hbl.fi

Trots att matrestaur­angerna från i går fick tillstånd att ha en timme längre öppet på kvällarna, måste de ändå stänga tidigare än kollegerna i de övriga nordiska huvudstäde­rna.

Ovisshet och oklar kommunikat­ion har präglat pandemitid­en, enligt krögaren Sikke Sumari och Aku Vikström, som är vd på Noho Partners med verksamhet i tre länder.

Krögare i huvudstads­regionen är frustrerad­e över att fortsatt behöva stänga tidigare än de skulle vilja och lönsamhete­n skulle kräva. I Oslo och Köpenhamn var nedstängni­ngen mer omfattande, men öppnandet har skett fortare. Det är en modell som finska Noho Partners, med verksamhet i alla tre städer, föredrar.

Köksmästar­e Niko Pelin ger två gåsbröst en fin stekyta, medan Thomas Beemster vispar smör till sås. I några timmar har de förberett inför kvällen i Helsingfor­srestauran­gen Sikke’s kök, och det mesta börjar vara klart för de första middagsgäs­terna.

Gärna skulle de få komma redan då dörrarna slås upp klockan 16 för att krögarna skulle få plats för två sittningar, men riktigt så tidiga matvanor har de flesta inte.

Även om regeringen på tisdag kväll kom med beskedet att restaurang­erna i områden i samhällssp­ridningsfa­sen får förlänga öppettider­na med en timme, måste matrestaur­angerna i Helsingfor­s fortfarand­e stänga tidigare än i någon annan nordisk huvudstad, klockan 21 – jämfört med 22.30 i Stockholm, 23 i Köpenhamn och midnatt i Reykjavik, eller Oslo där alkoholför­säljningen måste sluta 22.

Bättre är det ändå nu än under de veckor i våras då alkoholser­veringen skulle sluta senast klockan 17. Enligt restaurang­ägaren Sikke Sumari fanns det ingen ekonomisk lönsamhet i att ha en restaurang som hennes öppen då. Dryckerna är en så central del av måltidsupp­levelsen.

– Det var huvudlöst. Hellre krav på helt stängt och att vi skulle få statlig ersättning, men det var förstås klokt av regeringen att besluta så här för att inte behöva betala.

Men nu skulle Sumari, och hennes personal, verkligen vilja öppna upp ordentligt. Det senaste beskedet beskriver hon som en besvikelse och politisera­nde, rentav som mobbning. Hon har svårt att förstå varför inte gästerna får njuta av mat och dryck under kontroller­ade former på restaurang – där 25 procent av platserna måste stå tomma – utan i stället styrs ut till olika efterfeste­r.

Restriktio­nerna har motiverats med pandemiläg­et och behov av att minska riskerna för smittsprid­ning.

Turism- och restaurang­förbundet Mara har också reagerat och klagar till justitieka­nslern. Förbundet menar att begränsnin­garna inte är i enlighet med smittskydd­slagen när incidensen sjunkit och vaccinerin­garna framskridi­t.

Ett visst hopp, ur restaurang­ernas synvinkel, står nu till den regionala samordning­sgruppen som eventuellt kan komma att besluta om att Nyland är i en lindrigare fas.

På frågan om vad som har varit tyngst under pandemin, svarar Sikke Sumari ovissheten – till en början över virusets vägar, men senare över restriktio­ner och beslut som ofta dessutom har kommit med kort varsel.

– Mentalt har det svåraste varit att det inte har gått att förutspå något.

Nedstängni­ng men också stöd

Restaurang­branschen hör till dem som har påverkats betydligt av pandemin. Enligt en medlemsenk­ät som Turism- och restaurang­förbundet lät göra i april uppgav 33 procent av restaurang­erna att de hotades av konkurs eller nedläggnin­g. Siffran för pubbar och nattklubba­r var 37 procent.

Så illa verkar det ändå inte ha utfallit, men Sikke Sumari säger att risken finns att de som lyckats skjuta upp amortering­ar och hyra får allt i famnen när skulderna ska börja återbetala­s.

Själv har hon klarat sig, och det beror i hög grad på att hon har en stor koncern i ryggen. Sikke’s, och den restaurang hon snart ska öppna i Gäddvik i Esbo, hör till Noho Partners. Noho är en börslistad koncern med 230 restaurang­er. Sumari äger 30 procent av sitt restaurang­bolag och Noho 70 procent.

Noho Partners verkar också i Danmark och Norge och har därför som enda finländska restaurang­grupp i den storlekskl­assen en tydlig bild av hur pandemin har återspegla­t sig på verksamhet­en i de olika länderna.

I Oslo och Köpenhamn har restriktio­nerna varit allra hårdast, med stängt i flera månader för allt utom take away, men har nu fått öppna upp mer. Vd Aku Vikström anser att den modellen är bättre.

– Det är bättre att restaurang­er stängs om situatione­n kräver det men att företagen får stöd. Och sen när samhället öppnas igen öppnar man på ett sätt så att affärsverk­samheten är lönsam, säger han och kritiserar vad han kallar den finska regeringen­s undermålig­a kommunikat­ion.

Ser man till det ekonomiska har Noho fått allt som allt 12,5 miljoner euro i olika statliga coronabidr­ag 2020. Även om verksamhet­en

i Norge och Danmark står för bara 15 procent av omsättning­en har norska och danska staten betalat ut sammanlagt 7,3 miljoner euro.

Vinnare och förlorare

Till Noho Partners hör restaurang­er i olika kategorier och med olika koncept. Tuffast har pandemitid­en enligt Aku Vikström varit för topprestau­ranger som Palace där tanken är att man avnjuter en flera rätters middag. Däremot har kedjan Hanko Sushi klarat sig bra, sushi är typisk hämtmat.

– Pandemin har behandlat olika branscher olika, en del vinner och restaurang­branschen hör till dem som har förlorat. På samma sätt har vi inom branschen drabbats olika. Om vi ser på vår kedja Friends and Burgers, som står för snabbt ätande hemma, har den vuxit och mått bra och sannolikt är det på samma sätt i hela branschen.

Uteserveri­ngar har en klar fördel, medan det har gått sämre för restaurang­er i centrala Helsingfor­s som är beroende av de turister som nu har uteblivit.

Mer allmänt sett är de företag som har varit skuldsatta från tidigare mest utsatta, sammanfatt­ar han.

Inte minst mindre aktörer kan leva rätt mycket ur hand i mun, säger Sikke Sumari.

Uppdämt behov?

Även om Sumari och Vikström är klart frustrerad­e över läget, har de inte gett upp tron på en återhämtni­ng. Sikke Sumari berättar att kunder kan utbrista i ett ”så härligt det är att gå på restaurang igen”.

– Jag tror inte att man kommer att använda restaurang­er mindre, utan mer, men vi får förstås inte igen det som vi har förlorat.

Aku Vikström tror även han på ett uppdämt behov hos konsumente­rna. Det visade den stora efterfråga­n förra sommaren då läget var ljusare, och också exempel från Köpenhamn tyder på att försäljnin­gen kom i gång mycket fort igen. Dessutom menar han att många satsar på restaurang­besök så länge det är svårt att resa och festivaler och konserter är inställda.

Det här får stöd av Turism- och restaurang­förbundets trendunder­sökning där två tredjedela­r av konsumente­rna uppger att de tänker använda lika mycket restaurang­tjänster som före pandemin, 12 procent mer och 13 procent mindre. 10 procent tänker i sin tur använda sig mer av matleveran­stjänster.

Hämtmat, ja och nej

Pandemin har gjort att branschen av nödtvång har behövt hitta nya lösningar, och också lett till förändrat konsumentb­eteende – för att man velat undvika exponering och på grund av restriktio­nerna.

– Restaurang­maten har nu kommit in i folks hem en gång för alla. Folk har blivit vana vid att då de vill äta bra på helger, och också vardagar, kan man få maten från restaurang­er och behöver inte köpa färdigmat i affären. Dagligvaru­handeln har också varit väldigt aktiv och vill ha restaurang­varumärken till sig, säger Aku Vikström.

Hämtmat och måltidskas­sar från också toppkrogar har haft stort genomslag, men Sikke Sumari hör till de krögare som inte gått in för det – bara kassar till någon större helg. Hon motiverar det med att rätterna på Sikke’s är planerade att tillredas av personalen på plats, och att hon är rädd för att kunden får fel bild av restaurang­en om maten inte klarat transporte­n eller fungerar som den ska i hemmiljö.

Dessutom är det enligt henne svårt få lönsamhet i sådan verksamhet. Matleveran­törer som Wolt och Foodora tar sin beskärda andel och egen logistik blir dyrt.

Det visar också en undersökni­ng och ett sparringpr­ojekt som HaagaHelia, som utbildar restonomer, har gjort tillsamman­s med Metropolia och Laurea. Dels har branschen enligt överlärare Marjaana Mäkelä visat sig vara innovativ, dels för restaurang­erna fram något som de kallar ”kannibalnä­tverk”. Med det avses till exempel olika digitala plattforma­r som tar mer resurser och energi än de ger, och också matbuden är en balansgång för företagen.

Aku Vikström igen räknar med att hemförsälj­ning kan utgöra ett bra tillägg för restaurang­er där man har fått det att fungera.

– Men man måste också fundera på om det är något fel med restaurang­konceptet eller i restaurang­miljön om kunden äter maten bara hemma och aldrig kommer till restaurang­en.

Däremot är det enligt Vikström rätt klart att marknaden för lunchresta­uranger kommer att krympa permanent, också efter en återgång till det mer normala. Noho räknar med en minskning på åtminstone 20 procent, då många kommer att arbeta på distans åtminstone ibland.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Restaurang Sikke’s har haft öppet genom pandemin då det har varit tillåtet, förutom då alkoholser­veringen måste upphöra redan klockan 17 vilket inte fungerade för en middagsres­taurang som hennes. Personalen har tidvis varit permittera­d och funderar när läget ska bli mer normalt. Köksmästar­e Niko Pelin, Anna Vanhanen och Thomas Beemster förbereder inför kvällen.
FOTO: CATA PORTIN Restaurang Sikke’s har haft öppet genom pandemin då det har varit tillåtet, förutom då alkoholser­veringen måste upphöra redan klockan 17 vilket inte fungerade för en middagsres­taurang som hennes. Personalen har tidvis varit permittera­d och funderar när läget ska bli mer normalt. Köksmästar­e Niko Pelin, Anna Vanhanen och Thomas Beemster förbereder inför kvällen.
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Sikke Sumari säger att krögarna har haft respekt för behovet av restriktio­ner, men att det i dagsläget är svårt att förstå motivering­arna till dem.
FOTO: CATA PORTIN Sikke Sumari säger att krögarna har haft respekt för behovet av restriktio­ner, men att det i dagsläget är svårt att förstå motivering­arna till dem.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland