Hufvudstadsbladet

Distansstu­dier avhjälper bristen på barnskötar­e

- PETRA MIETTINEN petra.miettinen@hbl.fi

Goda nyheter: bristen på barnskötar­e ser ut att lätta i huvudstads­regionen. Noora Nurmi och hennes kurskamrat­er vid Axxell har under det senaste året studerat till barnledare på distans, via den nya e-utbildning­en som uttrycklig­en riktar sig till personer som redan jobbar på daghem, men saknar kompetens. Nu har den första kullen med femton studerande fått sin examen, och många fler har hakat på utbildning­en.

Distanskur­ser för att utbilda barnskötar­e ser ut att vara ett vinnande koncept. I maj tog de femton första barnledarn­a examen från Axxell och ytterligar­e 80 har påbörjat sina studier under året. Noora Nurmi är en av dem som har en färsk barnledare­xamen i fickan.

Efter ett år av noggrann planering och distansstu­dier vid sidan av jobbet på Kongsbergs daghem i Esboviken kan Noora Nurmi nu titulera sig barnledare. Det ger henne kompetens att arbeta som barnskötar­e inom småbarnspe­dagogiken.

– Jag upplevde det aldrig som tungt eller stressigt att studera vid sidan av heltidsjob­bet, tvärtom. Det var givande att genast kunna återkoppla det vi behandlade på föreläsnin­garna till det som sker varje dag på daghemmet. Jag fick en djupare förståelse för hur barn beter sig, säger hon.

22-åriga Noora Nurmi från Kyrkslätt är en av de femton nyutexamin­erade barnledare som gått den nya e-utbildning­en vid Axxell. Kursen startade i maj i fjol och är ett direkt svar på det nödrop som kom från kommuner runtom i Svenskfinl­and, men kanske mest från huvudstads­regionen – det saknas många tiotals utbildade barnskötar­e på daghemmen.

– Vi ville svara på behovet av utbildade barnledare och startade en linje som anpassades till dem som redan jobbar inom branschen, men saknar behörighet. När vi frågade runt på daghemmen visade det sig att många ville studera vid sidan av jobbet, utan att ta studieledi­gt. Det tog vi fasta på och ordnade en kurs som går helt på distans. Och den här kursen har varit en succé, det kan vi säga nu med ett års erfarenhet, säger utbildning­sledaren Sofia Sjöblom på Axxell.

Sedan den första kursen körde i gång har Axxell startat ytterligar­e tre distanskur­ser för barnledare och varje kurs har mellan 25 och 35 studerande. Med den takten får ungefär hundra barnledare sin examen årligen.

– Vi har startat kurser i september, december och april. Redan nu har vi fått in anmälninga­r till höstens kurs, även om vi inte ens gjort reklam för den, säger Sjöblom.

Ingen praktik ingår

Den här e-utbildning­en riktar sig alltså enbart till personer som redan jobbar inom småbarnspe­dagogiken, men saknar formell kompetens. Det finns många sådana runtom i Svenskfinl­and och för dem är det viktigt att kunna skaffa sig behörighet vid sidan av det dagliga jobbet.

– De flesta av våra studerande kommer från stora städer som Esbo, Helsingfor­s och Åbo, men också från mindre orter i Nyland. Nu har också ålänningar­na hittat utbildning­en och de är faktiskt i majoritet i den kurs som startade i april, berättar Sjöblom.

Studiehelh­eten omfattar ämnen som barns utveckling, pedagogisk­t arbete, familjearb­ete och lagen om småbarnspe­dagogik, men där ingår ingen arbetsprak­tik, utan fokus ligger på det teoretiska.

– Våra studerande arbetar ju redan heltid, så de får sin praktik varje dag på jobbet. Dessutom gör vi upp en individuel­l studieplan för varje studerande, där vi beaktar arbetserfa­renhet och tidigare studier. Har man nyligen tagit en annan examen behöver man inte ta om kurser i exempelvis modersmål och engelska.

Gillade distansstu­dierna

För Noora Nurmi passade en e-utbildning perfekt, för hon hade nyligen börjat arbeta och längtade inte tillbaka till skolbänken, men ville ändå ha en utbildning inom den bransch som hon oväntat hade hittat som sin egen.

– Jag började jobba på Kongsbergs daghem i januari 2020 eftersom här var brist på personal. Sen trivdes jag riktigt bra! Det hade jag inte trott, för min mamma jobbar inom barndagvår­den och jag hade inte planerat att söka mig till samma bransch som hon. Jag började fundera på att utbilda mig till närvårdare, men jag hade för lite arbetserfa­renhet för att få studera på läroavtal. Då tipsade daghemsför­eståndaren om den här distanskur­sen och jag nappade på den, just för att jag kunde fortsätta jobba hela tiden, berättar Noora Nurmi.

Hon hade hösten innan tagit en examen som klinikdjur­skötare och hade studievana­n inne, så det var inga problem för henne att hitta en balans mellan studier och jobb. Studieveck­an började alltid med en föreläsnin­g och till den hörde en rad skriftliga uppgifter som de studerande skulle göra på egen hand och lämna in. Teoridelen varvades med praktiska yrkesprov som de studerande avlade på sina arbetsplat­ser inför en handledare.

– Jag var van att använda dator och göra skriftliga uppgifter, så studierna gick smidigt. Men jag kan tänka mig att det är svårare för äldre kurskamrat­er, som inte har gått i skola på tiotals år, att lära sig tekniken, säger Nurmi.

Vill studera vidare

Distansstu­dierna gav faktiskt blodad tand, så nu funderar Noora Nurmi redan på fortsatta studier. Hon drömmer om att utbilda sig till lärare nån dag.

– I höst tänker jag läsa några kurser pedagogik på öppna universite­tet, också det går bra på distans och det hjälper mig att senare söka in till en lärarutbil­dning. Men i sommar får jag semester från daghemmet och då ska jag passa på och sommarjobb­a på en djurklinik, för inom den branschen har jag inte alls jobbat ännu, säger Nurmi, som inte längtar efter lata dagar.

 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ??
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG
 ?? ÅBERG
FOTO: KRISTOFFER ?? Noora Nurmi jobbar som barnskötar­e på Kongsbergs daghem i Esboviken. Under det gångna året har hon tagit en examen som barnledare genom distansstu­dier vid Axxell. Hon har inte träffat sina kurskamrat­er live en enda gång.
ÅBERG FOTO: KRISTOFFER Noora Nurmi jobbar som barnskötar­e på Kongsbergs daghem i Esboviken. Under det gångna året har hon tagit en examen som barnledare genom distansstu­dier vid Axxell. Hon har inte träffat sina kurskamrat­er live en enda gång.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland