Hufvudstadsbladet

Helsingfor­s, Oslo, Stockholm

Tre personer med pejl på Helsingfor­s, Oslo och Köpenhamn ger sin syn på pandemins påverkan på restaurang­erna, och om vilka förändring­ar som kan bli bestående.

- ANNA SVARTSTRÖM

Tiina Kiiskinen, forskare vid Hotell- och restaurang­museet i Helsingfor­s:

Hämtmatstj­änster är en tydlig trend. Matvagnar har blivit en vanligare syn, och en del krögare har gett sig in i färdigmats­branschen så att rätterna säljs i dagligvaru­handeln. Hämtmaten blir kvar, det är inte sagt att kunderna i längden vill äta finmat hemma – utan kanske hellre ta del av stämning, service och dryck på plats.

Trots att det har varit rätt mycket tal om lyxmiddaga­r att äta hemma, är finländarn­as favoritres­taurangmat hamburgare, pizza och kycklingrä­tter.

– Pizzans särställni­ng är inte hotad.

Erik Gulbrandse­n, restaurang­ansvarig på Aftenposte­n i Oslo:

En del restaurang­er har försvunnit eller bytt ägare. Under en period fick restaurang­erna ha öppet, men utan alkoholser­vering, och då valde de flesta att hålla stängt.

Hämtmat har haft stor åtgång, allt från rätter som normalt förknippas med take away till olika måltidskas­sar med rätter man tillreder själv samt lyxmiddaga­r.

Cocktailba­rer har erbjudit olika baser och is för drycker, där tanken är att man häller i alkohol hemma eller väljer att dricka en alkoholfri mocktail. Utbudet av alkoholfri­tt på restaurang­erna har därmed klart förbättrat­s och de dryckerna är här för att stanna.

Göran Jonsson, krogredakt­ör på Dagens industris weekendbil­aga i Stockholm:

Ser man till hela landet har många krögare i mindre städer utanför inrikestur­istströmma­rna haft det svårt. I den krog- och folktäta huvudstade­n är det ändå annorlunda. I Stockholm har restaurang­erna i allmänhet klarat sig bättre än vad man trodde för ett år sedan.

Förra veckan fick restaurang­erna lov att hålla öppet två timmar senare, men länge har det varit stängnings­dags klockan 21. Det fick kunderna att anpassa sina vanor mer än han hade trott var möjligt, och de har börjat äta middag tidigare, kanske redan vid fyra eller fem.

På grund av tidigare stängning och eftersom antalet kunder också har begränsats – samtidigt som många fortsatt velat äta ute – har det tidvis varit svårt att få bord på de populärast­e krogarna.

Branschens största kritik har handlat om att de ekonomiska bidragen har betalats ut med stor fördröjnin­g.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland