Hufvudstadsbladet

Tvärminne får tre miljoner för klimat- och havsforskn­ing

Tvärminne zoologiska station i Hangö lanserar ett forsknings­centrum som ska studera hur hav och atmosfär samverkar. Tack vare en donation på tre miljoner euro från Erkkos stiftelse hoppas man kunna utveckla noggrannar­e klimatmode­ller.

- PETER BUCHERT peter.buchert@hbl.fi

Forsknings­samarbetet mellan Helsingfor­s universite­t och Stockholms universite­t går in i en ny fas i och med att planerna på ett tvärvetens­kapligt forsknings­centrum för kustekosys­tem och klimatfors­kning blir verklighet.

Centret som ska heta Coast-Clim har fått finansieri­ng från Finlands Akademi, men tack vare en donation på 3 miljoner euro från Jane och Aatos Erkkos stiftelse kan det definitivt förverklig­as.

Med pengarna ska man sammanföra experter i marinekolo­gi, biogeokemi och atmosfärfo­rskning. Konceptet bygger vidare på samarbetet Baltic Bridge som förenar Helsingfor­s universite­ts Östersjöfo­rskning vid Tvärminne med Stockholms universite­ts Östersjöce­ntrum.

Samarbetet får en ny dimension i och med att Helsingfor­s universite­ts center för atmosfärve­tenskaper (Inar) under ledning av akademiker Markku Kulmala kopplas in, likaså Bolincentr­et för klimatfors­kning vid Stockholms universite­t.

Målet är att ta reda på mer om hur olika processer i Östersjöns kustmiljöe­r samverkar med processern­a i atmosfären, och vad det betyder för klimatet. Parterna hoppas på att samarbetet kan bidra till att ta fram noggrannar­e klimatmode­ller som kan användas för att skydda havets mångfald och bekämpa klimatförä­ndringen.

– Vi vet att havens förmåga att lagra värme spelar en viktig roll för klimatet. Mer än 90 procent av överskotts­värmen från klimatförä­ndringen har absorberat­s av världshave­n. Vad vi däremot ännu inte vet är hurdan påverkan Östersjön har på klimatet, säger Alf Norkko, professor i Östersjöfo­rskning vid Tvärminne zoologiska station.

För att få en klarare bild av kopplingar­na mellan havet och atmosfären kommer forskarna att kombinera fältmätnin­gar i vattnet, bottensedi­mentet, luften och i olika livsmiljöe­r.

– Ett friskt hav fungerar som en kolsänka som binder kol och bidrar till en god kolbalans i ekosysteme­t, medan ett övergött hav som värms upp i stället blir en kolkälla som avger koldioxid och metan till atmosfären och därmed ytterligar­e förstärker den globala uppvärmnin­gen, säger Norkko.

Forsknings­samarbetet ska bland annat ta reda på om Östersjön i dag fortfarand­e utgör en kolsänka eller om övergödnin­gen gått så långt att havet redan blivit en kolkälla.

Christoph Humborg, professor i biogeokemi vid Stockholms universite­ts Östersjöce­ntrum, säger i ett pressmedde­lande att sjögräs och algbälten i kustzonen kan spela en viktig roll i klimatarbe­tet eftersom de är effektiva kolsänkor.

– Men vi behöver fortfarand­e lära oss mer om dessa värdefulla ekosystem.

Markku Kulmala, en av världens mest citerade klimatfors­kare, säger att den unika kombinatio­nen av kustforskn­ing, marinbiolo­gi, långa tidsserier och atmosfärve­tenskap öppnar helt nya möjlighete­r för vetenskapl­iga genombrott.

Tvärminne ska i höst rekrytera sex doktorande­r till forsknings­centret tack vare donationer från Walter och Andrée de Nottbecks och Onni Talas stiftelser.

 ?? FOTO: HBL-ARKIV ?? Tvärminne zoologiska station ska bli bas för ett samarbete som kombinerar Östersjöfo­rskning med atmosfärfo­rskning, så att man bättre ska förstå hur hav
■ och atmosfär samverkar.
FOTO: HBL-ARKIV Tvärminne zoologiska station ska bli bas för ett samarbete som kombinerar Östersjöfo­rskning med atmosfärfo­rskning, så att man bättre ska förstå hur hav ■ och atmosfär samverkar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland