Hufvudstadsbladet

Regeringen planerar skuldtak för bostadslån­en

Regeringen­s planer på att införa ett skuldkvots­tak på bostadslån väcker diskussion. Enligt Ville Voutilaine­n, ekonom på Finlands Bank, glömmer kritikerna ofta bort en viktig del av regeringen­s förslag.

- SOFIA WESTERHOLM/SPT

Om regeringen­s planer går igenom kommer det i framtiden att vara möjligt att få ett bostadslån som är högst 5 gånger så stort som ens årliga bruttoinko­mster.

Det så kallade skuldkvots­taket har planerats under flera år. Enligt nuvarande tidsplan ska förslaget på utlåtander­unda under sommaren.

Pauli Kariniemi, avdelnings­chef för finansmark­nadsavdeln­ingen vid Finansmini­steriet, säger att den arbetsgrup­p som har förberett förslaget ursprungli­gen hade tänkt sig ett maximibelo­pp som var 4,5 gånger så stort som de årliga bruttoinko­msterna.

– Enligt Finlands Banks nya beräkninga­r har summan justerats. För att minska på effekterna på långivning­en har summan höjts till omkring 500 procent.

Kariniemi betonar ändå att förslaget ännu inte har behandlats politiskt och därmed kan ändringar bli aktuella.

Väcker motstridig­a åsikter

Orsaken till skuldkvots­taket är att finländarn­a ständigt blir allt mer skuldsatta. Enligt Statistikc­entralen har skuldsättn­ingen ökat mycket fort sedan 2000-talets början.

I slutet av 2019 hade finländare i medeltal en skuld som utgjorde drygt 127 procent av de egna inkomstern­a. I slutet av år 2000 var motsvarand­e siffra drygt 60 procent.

Frågan om skuldkvots­takets vara eller icke vara har väckt motstridig­a åsikter i offentligh­eten, eftersom en del anser att det drabbar finländarn­a orättvist och att skuldsättn­ingen ändå inte är så hög att ett taket skulle behövas.

Exempelvis har fastighets­förbunden Suomen Kiinteistö­liitto och Suomen Vuokranant­ajat kritiserat skuldkvots­taket för att det skulle försämra speciellt ungas möjlighete­r att skaffa sig en bostad. Också Samlingspa­rtiets studerande­organisati­on Kokoomusop­iskelijat har i offentligh­eten tagit ställning och kallat taket för ett gift för unga och nyutexamin­erade.

Pauli Kariniemi erkänner att skuldsättn­ingen i Finland visserlige­n är på en märkbart lägre nivå än i andra nordiska grannlände­r, men han betonar att det inte kan ses som ett bevis på att lånetaket är onödigt i Finland.

– Tanken är att skapa ett förhandsve­rktyg till verktygsba­cken. Vi vill inte hamna i samma situation som våra nordiska grannar vad gäller skuldsättn­ingen och därför måste man agera innan man står där.

Kariniemi får medhåll av Ville Voutilaine­n, ekonom på Finlands Bank. Voutilaine­n säger att Finland på gott och ont ligger efter sina nordiska grannar i många frågor. I detta fall ser han det som en god sak att utveckling­en av skuldsättn­ingen i Finland släpat efter grannlände­rnas.

– Man kan inte tänka sig att man agerar först då problemen blivit stora. I stället bör vi agera nu innan de vuxit sig alltför stora.

Individuel­la lösningar möjliga

Ville Voutilaine­n medger att skuldkvots­taket för en del grupper i samhället kunde försvåra möjlighete­rna att skaffa sig en bostad, men han betonar att kritikerna ofta glömmer bort en viktig sak.

– En ytterst viktig del av förslaget som man bör minnas är den där man slår fast att maximigrän­sen inte är absolut. Det betyder alltså att det finns grupper och individer i samhället som kunde ha rätt till högre lån än maximigrän­sen.

Voutilaine­n säger att skuldkvots­taket skulle handla om ett verktyg på makronivå, men bankerna och kreditgiva­rna känner ändå alltid sina kunder bäst.

– Det ska enligt planen finnas undantag, så kallade tillåtna överskridn­ingar, som skulle öka möjlighete­rna för exempelvis unga i början av sin karriär eller studerande att få lån av tillräckli­g storlekskl­ass, säger han.

– Det är då upp till bankerna att avgöra om personerna kan beviljas lån som är högre än maximigrän­sen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland