Hufvudstadsbladet

Vargarna har ökat med 30 procent

Antalet vargar ökar stadigt för varje år. Jämfört med fjolåret har vargpopula­tionen ökat med 30 procent, uppger Naturresur­sinstitute­t.

- HENRI FORSS/SPT nyheter@hbl.fi

Just nu går det bra för vargarna i Finland. Det finns gott om bytesdjur, kullarna är stora och allt fler av ungarna överlever till könsmogen ålder.

Enligt Naturresur­sinstitute­ts senaste utredning, som offentligg­jordes på onsdagen, fanns det 279–321 vargar i mars – det vill säga innan årets ungar tillkommit.

– Det är kring 30 procent fler än året innan, säger forsknings­professor Ilpo Kojola vid institutet.

När man räknar med årets ungar stiger antalet vargar till 350–500 stycken. En del av ungarna överlever inte sitt första år, vilket innebär att population­ens storlek fluktuerar beroende på årstid.

Frågan om vargpopula­tionens storlek är komplex, men enligt Kojola beror den främst på nativitet, dödlighet och tillgång till näring. Till exempel finns det gott om rådjur och vitsvanshj­ort i västra Finland, vilket har lett till att vargpopula­tionen där är större än den i östra Finland.

– En annan sak som kan inverka på vargstamme­n i västra Finland är att de par som för några år sedan skapade revir där nu är i bästa ålder för att producera stora kullar, säger Kojola.

Västra och sydvästra Finland är också de områden där vargskador­na är som störst. I fjol tog vargarna över 300 får, främst just i de trakterna.

Vargarna tog också drygt 50 hundar. De förlustern­a skedde främst i östra Finland och Norra Österbotte­n.

Vargen är ett återkomman­de samtalsämn­e i Svenskfinl­and och det finns många som är rädda för vargar. Det är ändå extremt osannolikt att en varg skulle anfalla en människa i Finland.

Däremot finns det dokumenter­ade fall av vargattack­er mot människor i till exempel Indien och Iran.

– Där har det främst varit fråga om barn som har vallat får utanför byarna. Den främsta orsaken till attacken har varit brist på föda, säger Ilpo Kojola.

Ifall man råkar på en varg då man är på promenad i skogen i Finland, beror det högst sannolikt på att man närmat sig vargen på ett sådant sätt att den inte upptäckt en.

Det bästa man då kan göra är att föra oljud, vända om och gå sin väg. Har man hund med sig så ska man koppla hunden.

– Även om vargen skulle följa efter en, ska man fortsätta gå. Om den beter sig aggressivt och kommer riktigt nära så kan man försöka slå och sparka, säger specialpla­nerare Mari Lyly vid Finlands viltcentra­l.

Efteråt ska man komma ihåg att ringa polisen. Polisen har metoder för att hantera alltför närgångna eller aggressiva vargar.

Stamvårdan­de jakt

Det här är inte första året som Finlands vargpopula­tion har ökat. Population­en har vuxit stadigt sedan 2017. Det kommer att ha en inverkan när regeringen fattar beslut om den stamvårdan­de vargjakten.

– Det finns en process som man följer när man fattar beslut om stamvårdan­de jakt, säger enhetschef Vesa Ruusila vid Jord- och skogsbruks­ministerie­t.

Naturresur­sinstitute­ts aktuella utredning om vargstamme­ns storlek är steg ett i den processen.

Steg två är en utvärderin­g av modellen för stamvårdan­de jakt som förberetts under ledning av ministerie­t och som publiceras nästa vecka.

Steg tre är Naturresur­sinstitute­ts undersökni­ng av behovet att skydda vargpopula­tionen som blir klar under början av hösten.

– Därefter överväger man om det finns skäl att inleda stamvårdan­de jakt, säger Ruusila.

Med andra ord: ett beslut om stamvårdan­de jakt på varg torde vara att vänta i höst.

Vargen är rödlistad som starkt hotad i Finland.

 ?? FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA ?? Regeringen kommer att fatta ett beslut om eventuell stamvårdan­de jakt på varg i höst.
■
FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA Regeringen kommer att fatta ett beslut om eventuell stamvårdan­de jakt på varg i höst. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland