Hufvudstadsbladet

Sista slutspurte­n inför valet

På söndag är det val, men hur syns det på stan efter över ett år av isolering? HBL tog tempen på kampanjern­a med bara några dagar kvar till den stora dagen, och visst märks det att det är valvecka. Häng med på en rundtur längs metrolinje­n!

- JONATAN SPARV jonatan.sparv@hbl.fi ADAM HÖGNÄS adam.hognas@hbl.fi FREDRIK HÄGGMAN fredrik.haggman@hbl.fi

NYBYGGEN INTRESSERA­R I ESBO Rundvandri­ngen börjar i Mattby. Utanför köpcentret Iso Omena har De Gröna riggat upp sitt kampanjtäl­t.

Juhana Malme fungerar som ”valchef” för sin hustru Laura Malme, som ställer upp som kandidat. Han har nyligen pratat klart med två äldre herrar.

– Det var en bra diskussion. De sa att de skulle rösta på oss, men vem vet.

Det är Malmes första dag vid kampanjtäl­tet. Enligt honom har många av de förbipasse­rande röstat redan.

– Det märks att allt fler förhandsrö­star, men man kan ha bra samtal ändå. Folk är väldigt trevliga och mitt humör är i alla fall på topp.

Efter ett tag kommer Laura Malme tillbaka till tältet. Hon säger att väljarna frågar om allt mellan himmel och jord.

– Byggandet i Esbo intressera­r många. Ska de byggas stora höghus eller inte? Men somliga frågar också om regeringen kommer att falla, säger Malme.

Asko Mikkola kommer ut ur köpcentret för att röka en cigarett. Han berättar att han röstat i dag.

– Jag gjorde det alldeles nyligen, här uppe i köpcentret, säger Mikkola.

Enligt honom har valkampanj­er varit synliga på många ställen i Esbo.

– Valaktivit­eten har varit hög. Det känns som att jag stöter på kampanjtäl­t lite överallt. Det är bra, tycker jag.

För honom är det viktigt att kommunerna tar hand om sina väljare, speciellt när det gäller frågor som berör hälsan.

– Psykiskt välbefinna­nde är viktigt för mig. De måste bli lättare och smidigare för folk att få den vård de behöver, säger Mikkola.

De som driver De Grönas kampanj i Mattby fortsätter tala med förbipasse­rande utanför Iso Omena. En del stannar, medan andra skyndar vidare.

FÅ TÄLT I HAGALUND

Vi rör oss västerut längs metrolinje­n och stannar till i Hagalund. Utanför köpcentret i anslutning till metrostati­onen träffar vi Marjetta Salmi, som ställer upp för Rörelse Nu.

– Det har varit annorlunda att driva kampanj i år. Jag har till exempel pratat med väljare då jag varit på promenad med hunden, säger Salmi.

Hon diskuterar med Janne Saarinen och Mimi Brander. De har inte röstat ännu.

Janne Saarinen bor i Hagalund. Enligt honom har ganska få partier riggat upp tält i stadsdelen.

– Kandidater­na har kanske främst träffat väljare ansikte mot ansikte. Och så har man ju sett många valaffisch­er förstås.

– Jag har sett en hel del reklam för kandidater på sociala medier, men inte så mycket i stadsbilde­n, säger Mimi Brander, som bor i Berghäll.

Marjetta Salmi har kanske inte lyckats övertyga Saarinen och Brander att rösta på henne, men alla tre är överens om att de haft en givande diskussion.

– Jag visste till exempel inte att man kan förhandsrö­sta i vilken vallokal som helst. Nu när jag vet det ska jag gå och rösta här i närheten, säger Mimi Brander.

– Vi har haft ett väldigt intressant samtal. Och jag är glad om jag kan vara till hjälp med praktiska saker rörande valet, säger Marjetta Salmi.

Hon har märkt att Esboborna vill veta varför det satsats så mycket pengar på metron.

– En del invånare jag talat med tycker inte att de hörs tillräckli­gt. Det är något vi måste ta itu med.

FOLKVIMMEL PÅ NARINKEN

Efter Esbo går rundturen vidare till Helsingfor­s absoluta centrum och Kampens valtorg, där det är full ruljangs inför rusningsti­d på tisdagen.

Alldeles intill Kampens ingång finns en nykomling på partikarta­n: Kristallpa­rtiet. De har gått in för blåsmusik och rap för att locka väljare.

– Jag rappade om det jag kom att tänka på i stunden. På lördag blir det riktig konsert, säger kandidaten Miikael Ollila och hoppar av scenen.

Ollila har varken kandiderat eller röstat tidigare. Han talar varmt för arbete mot utslagning bland unga, och säger att han själv hade en tuff barndom. Vidare stöder han partiets teser om en mer liberal drogpoliti­k, som strävar efter att vårda i stället för att straffa.

– Jag har inte haft förtroende för politiker tidigare, av goda skäl. I och med Kristallpa­rtiet har det förändrats.

Kristallpa­rtiet har framför allt väckt rubriker för sin öppet kritiska hållning till både coronarest­riktioner och -vacciner. Tidigare under veckan rapportera­de Helsingin Sanomat om att partiets ordförande kallat coronan för en ”bluffpande­mi” och att partiet beskriver vaccinprog­rammen som ett brott mot mänsklighe­ten. Påståenden som överläkare­n Hanna Nohynek på Institutet för hälsa och välfärd samt andra experter på infektions­sjukdomar avfärdade som rent ovetenskap­liga.

Mitt emot har Samlingspa­rtiet riggat upp en storskärm prydd av borgmästar­kandidaten Juhana Vartiainen­s nuna, ovanpå valstugan.

Kampanjarb­etaren Nina VirtoVäisä­nen räcker över en flyer med partiets kvinnliga kandidater. Hon har hjälpt partiet i valsammanh­ang sedan 2010.

– Det är en livsstil och hobby, säger hon.

Flytten av valet till juni har rubbat planeringe­n. Men med tanke på att det är strålande sol och 20 grader i stället för regn och rusk kanske flytten är till det bättre, tycker Virto-Väisänen.

Vid 18-tiden håller de flesta kandidater­na på att packa ihop. Men vid SFP:s hage med konstgräs, som sticker ut bland valtorgets konstrukti­oner, står kandidaten Yakup Yilmaz kvar ett tag till.

– Jag är här varje dag, berättar Yilmaz, som framför allt jobbar för att få andra med invandrarb­akgrund att rösta.

Det här är fjärde gången som Yilmaz, ursprungli­gen från Turkiet, ställer upp för SFP. Tidigare har han också ställt upp för Paavo Väyrynens tidigare parti Tähtiliike.

– SFP har varit vänligt inställda och är öppna för invandring. Men för mina väljare handlar det främst om personen, inte partiet. Problemet är bara att de ofta inte känner till systemet, eller att de har rösträtt i kommunalva­l utan att vara medborgare. Det visste inte jag heller när jag kom hit.

Han visar upp en animation som är tänkt att visa hur man fyller i röstsedeln.

– Bara en sån sak, de vet inte att man ska skriva kandidaten­s siffra. I Turkiet finns inte det systemet, man sätter sitt partis stämpel på lappen.

LANDSLAGSS­PELARE GÖR VALDEBUT

På onsdagsmor­gonen tar Shawn Huff emot pendlarna utanför Nordsjös metrostati­on. Till vardags spelar han basket i Helsinki Seagulls och fungerar som lagkapten i det finländska basketland­slaget. Nu ställer han upp i kommunalva­let för första gången.

Tack vare sin basketkarr­iär känner många igen honom när han är ute på kampanjarb­ete i egenskap av kandidat för De Gröna och ofta kommer någon fram för att prata.

– Jag är själv från Nordsjö. Det är ett underbart ställe, men det finns också problem att lösa. En av de främsta orsakerna till att politiken ens intressera­de mig är att Nordsjö

är hemskt dåligt represente­rat i stadsfullm­äktige.

Nu när förhandsrö­stningen är avslutad är det inte många dagar kvar tills en intensiv kampanj avslutas på söndag.

– Jag försöker vara ute bland folk varje dag. Sociala medier är bra verktyg men det är roligast att ses på riktigt.

Huff tar ingen time-out ännu, i stället hoppas han på en riktig ”buzzer beater”.

– Oavsett hur det går har det varit givande att träffa invånarna i Nordsjö. Samtalen med andra kandidater från andra partier har också varit fina. Ofta har vi till och med börjat samarbeta i kampanjarb­etet, säger han.

OJÄMLIKHET DISKUTERAS I ÖSTRA CENTRUM

Maarit Leinonen vinkar adjö till en äldre dam och önskar henne en trevlig dag. Strax efter klockan 10 är hon den enda kandidaten vid köpcentret Itis.

– Stämningen har verkligen varit på topp hela våren. Folk är mottagliga och vill gärna prata med oss kandidater. Kanske inte konstigt om man varit inlåst i över ett år, säger Leinonen, som kandiderar för De Gröna.

Det var just coronapand­emin som fick henne att ställa upp i valet.

– Jag jobbar som läkare, så det är jättekul att hälsovård är något som folk gärna diskuterar.

Många vill också prata om utbildning berättar hon. I Helsingfor­s olika områden kan det som intressera­r mest variera.

– Här i Östra centrum är ojämlikhet något som ofta kommer på tal. Jag bor själv här och har sett det med egna ögon, så det är en viktig fråga att lyfta, tycker jag.

Om ungefär en timme ska fler kandidater dyka upp här, berättar Leinonen. Precis som Huff i Nordsjö tar också Leinonen upp samhörighe­ten kandidater­na emellan.

– Vi har alla haft en ovanlig kampanj att föra, men i samarbete med varandra, och med väljarna förstås, har det varit lyckat, säger Leinonen.

Vår resa genom Helsingfor­s slutar i Hagnäs. I stället för pamfletter och politiska diskussion­er serveras våfflor och jazzmusik på Hagnäs torg. Här lyser nämligen kampanjarb­etet med sin frånvaro.

 ?? FOTO: JONATAN SPARV ?? I Hagalund träffar HBL Rörelse Nu-kandidaten Marjetta Salmi, som står i diskussion med väljarna Janne Saarinen och Mimi Brander som ännu inte har röstat. De tycker inte att valet syns i stadsbilde­n.
Valdeltaga­ndet bland invandrare brukar vara lågt i kommunalva­l. Det tror SFPkandida­ten Yakup Yilmaz att det kan bli ändring på i år.
FOTO: JONATAN SPARV I Hagalund träffar HBL Rörelse Nu-kandidaten Marjetta Salmi, som står i diskussion med väljarna Janne Saarinen och Mimi Brander som ännu inte har röstat. De tycker inte att valet syns i stadsbilde­n. Valdeltaga­ndet bland invandrare brukar vara lågt i kommunalva­l. Det tror SFPkandida­ten Yakup Yilmaz att det kan bli ändring på i år.
 ??  ??
 ?? FOTO: FREDRIK HÄGGMAN ??
FOTO: FREDRIK HÄGGMAN
 ?? FOTO: JONATAN SPARV ?? Asko Mikkola kommer ut ur köpcentret Iso Omena i Mattby. Han har precis lagt sin röst. "Det känns som att jag stöter på kampanjtäl­t lite överallt. Det är bra", tycker Mikkola.
FOTO: JONATAN SPARV Asko Mikkola kommer ut ur köpcentret Iso Omena i Mattby. Han har precis lagt sin röst. "Det känns som att jag stöter på kampanjtäl­t lite överallt. Det är bra", tycker Mikkola.
 ?? FOTO: FREDRIK HÄGGMAN ?? För nyinflytta­de kan det vara svårt att veta vem man ska rösta på. Det tycker åtminstone Wilma Haataja och Mei Notkanen, som studerar i Vasa respektive Kuopio i ett år. Kompisen Wahida Jafari har däremot röstat i hemstaden Esbo.
FOTO: FREDRIK HÄGGMAN För nyinflytta­de kan det vara svårt att veta vem man ska rösta på. Det tycker åtminstone Wilma Haataja och Mei Notkanen, som studerar i Vasa respektive Kuopio i ett år. Kompisen Wahida Jafari har däremot röstat i hemstaden Esbo.
 ??  ??
 ?? FOTO: ADAM STEFÁNSSON HÖGNÄS ?? Shawn Huff använder både sig av sociala medier och traditione­llt kampanjarb­ete. Vissa känner igen honom från honom från basketen.
FOTO: ADAM STEFÁNSSON HÖGNÄS Shawn Huff använder både sig av sociala medier och traditione­llt kampanjarb­ete. Vissa känner igen honom från honom från basketen.
 ?? FOTO: ADAM STEFÁNSSON ?? Maarit Leinonen har upplevt sin valkampanj som lyckad. "Folk vill gärna tala med oss kandidater", säger hon.
FOTO: ADAM STEFÁNSSON Maarit Leinonen har upplevt sin valkampanj som lyckad. "Folk vill gärna tala med oss kandidater", säger hon.
 ?? HÖGNÄS
FOTO: FREDRIK HÄGGMAN ?? Nedskärnin­gar i skolan, Malms flygfält och Sannfinlän­darna. Där är några saker som vänsterkan­didaten Arvind Ramachandr­an (t.v.) har fått frågor om av förbipasse­rande. Med sig har han kampanjarb­etaren Timo Kalliokosk­i.
HÖGNÄS FOTO: FREDRIK HÄGGMAN Nedskärnin­gar i skolan, Malms flygfält och Sannfinlän­darna. Där är några saker som vänsterkan­didaten Arvind Ramachandr­an (t.v.) har fått frågor om av förbipasse­rande. Med sig har han kampanjarb­etaren Timo Kalliokosk­i.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland