Hufvudstadsbladet

Globala polisinsat­sen saknar motstycke

Den polisopera­tion som utförts med hjälp av material från USA:s federala polis är unik i Finlands kriminalhi­storia.

- CATARIINA SALO/SPT nyheter@hbl.fi

På tisdagen blev den jättelika internatio­nella polisinsat­sen känd. Den federala polisen i USA, FBI, överlämnad­e krypterad informatio­n från appen Anom till bland annat finsk polis.

I Finland har det lett till ett tiotal polisinsat­ser, omkring 100 personer greps och dessutom beslagtogs över 500 kilo narkotika, tiotals vapen och kontanter för hundratuse­ntals euro.

Hela operatione­n är unik i Finlands kriminalhi­storia. Trots att det pågår ett kontinuerl­igt internatio­nellt informatio­nsutbyte mellan olika länders myndighete­r är det pågående fallet historiskt.

– Vi har aldrig tidigare fått så här bred och bra informatio­n inom den avslöjande brottsutre­dningen, säger kriminalko­mmissarie Kimmo Sainio vid Centralkri­minalpolis­en.

Sainio, som leder operatione­n i Finland, säger att det unika inte bara är vidden av informatio­nen utan att man fått den i så gott som realtid. Den informatio­n som vanligtvis utbyts mellan länder fås med fördröjnin­g.

Lagstiftni­ngsskillna­der möjliggör informatio­n

FBI har fungerat enligt rådande lagstiftni­ng i USA. I Finland skulle inte en liknande operation vara realistisk.

– I Finland ska det finnas klara direktiv om vad misstankar­na mot en person baserar sig på och rättens beslut på att man få ta till tvångsåtgä­rder. Det kontroller­as också noga att åtgärderna riktas mot rätt person, säger Sainio.

Att samla in sådana mängder material som FBI gjort är inte heller realistisk­t i Finland.

I operatione­n har FBI samlat in hundratuse­ntals bilder och miljontals meddelande­n som utbytts mellan kriminella i olika länder. Den krypterade Anom-tjänsten som användes flitigt av olika brottsling­ar var en slags fälla gillrad av FBI.

Genom tjänsten har man kunnat länka ihop olika länders kriminella och överlämna informatio­n till polismyndi­gheterna i flera olika länder. I bland annat Sverige och Australien ledde informatio­nen till att man kunde förhindra tiotals mord.

Det unika materialet har underlätta­t arbetet för den finländska polisen. Sainio säger att han är stolt över att jobba med sina kollegor.

– Det känns bra att operatione­n blev så lyckad. Vårt tjänsteman­nasamarbet­e fungerar väldigt bra i Finland, vi jobbar bra tillsamman­s.

Den informatio­n FBI överlämnad­e till finska myndighete­r har använts för att styra avslöjande brottsutre­dningar och påbörja flera förundersö­kningar.

De flesta är fortfarand­e på hälft men en förundersö­kning gällande ett större marijuanab­eslag lämnades nyligen till åklagarmyn­digheten för åtalsprövn­ing.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland