Hufvudstadsbladet

Femton åtalas för misshandel och rån i Lillhoplax

I slutet av mars rånade och misshandla­de ett gäng unga vuxna en minderårig person och knivhögg en annan i Lillhoplax i Helsingfor­s, enligt åtalet som lästes upp i Helsingfor­s tingsrätt på onsdagen. Åklagaren kräver fängelsest­raff för alla åtalade.

- ANNIKA RENTOLA annika.rentola@hbl.fi

På onsdagen inleddes rättegånge­n i Helsingfor­s tingsrätt mot 15 personer som står åtalade för grovt rån och grov misshandel.

Enligt åklagaren samlades ett antal unga män en lördag i mars vid köpcentret Jumbo i Vanda. Åtminstone fem av dem gick in för att köpa engångshan­dskar och sällträn.

Därefter åkte männen till en adress i Lillhoplax, där de mötte resten av de åtalade. På plats i Lillhoplax tog förövarna på sig masker och handskar. Därefter omringade och attackerad­e de två personer – den ena 16 och den andra 17 år.

Det äldre offret knivhöggs i benet och sparkades i huvudet under misshandel­n. Den yngre, 16–åringen, misshandla­des med sällträn och blev bestulen på sin telefon.

Misshandel­n anmäldes till nödcentral­en och strax efteråt häktades tio personer misstänkta för grov misshandel och grovt rån. Ytterligar­e fem personer häktades några veckor senare.

Under polispådra­get strax efter dådet beslagtog polisen sällträn, men också två djungelkni­var, andra eggvapen och ett skjutvapen.

Dådet var planerat och fler kunde ha skadats, men enligt förundersö­kningsprot­okollet lyckades tre personer springa undan när attacken började.

Åklagaren yrkar på fängelsest­raff för alla 15 personer, som antingen använt våld, varit med som chaufförer eller haft del i att planera attacken. Dessutom ingår bland annat åtal för narkotikab­rott.

Flera av de åtalade har vägrat uttala sig om händelsern­a i Lillhoplax. En del av dem är tidigare straffade och minst en hade en villkorlig dom hängande över sig då brotten begicks.

Motivet till överfallet är tills vidare oklart.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland