Hufvudstadsbladet

Amnesty om fallet Latifa: Nya fotot bevisar ingenting

- TOBIAS PETTERSSON tobias.pettersson@hbl.fi

Kidnappnin­gen av Dubaiprins­essan Latifa och hennes finländska väninna Tiina Jauhiainen handlar framför allt om rädsla för kvinnlig frigörelse. Det säger Frank Johansson, verksamhet­sledare för Amnesty i Finland, som drivit prinsessan­s sak i samarbete med Tiina Jauhiainen.

I internatio­nella medier cirkulerad­e nyligen en ny bild av prinsessan Latifa Al Maktum, 35, tillsamman­s med två vänner i ett emiratiskt köpcentrum. Det var ett sällsynt livstecken från prinsessan, som i praktiken suttit i husarrest sedan hon försökte fly Dubai tillsamman­s med sin finländska vän och tränare Tiina Jauhiainen på våren 2018.

Bilden tolkades inlednings­vis som ett positivt tecken. Men människorä­ttsorganis­ationen Amnesty, som tillsamman­s med Tiina Jauhiainen arbetat för att fästa internatio­nell uppmärksam­het vid prinsessan­s belägenhet, förhåller sig avvaktande.

Med tanke på den censur och informatio­nskontroll som råder i Förenade Arabemirat­en skulle bilden inte ha publicerat­s utan myndighete­rnas tillåtelse, påpekar Amnesty Finlands verksamhet­sledare Frank Johansson. Därför är det vanskligt att dra slutsatser.

– På bilden ser Latifa inte direkt överlyckli­g ut. Hennes två vänner har säkert inte haft något annat val än att ställa upp på bilden. Det kan ha gått till så att Latifa förts ut på en utflykt för några timmar. Så har man iscensatt en bild och fört henne tillbaka, säger Johansson.

Inga metadata till bilden finns att tillgå, men i bakgrunden syns en reklam för en film som hade premiär i mitten av maj.

Flera flyktförsö­k

Med hjälp av vänner har prinsessan tidigare i år lyckats smuggla ut brev och videoklipp. I dem vädjar hon bland annat till brittiska myndighete­r att vidta åtgärder för systern Shamsa Al Maktum, 40, som kidnappade­s i Storbritan­nien år 2000 och också uppges sitta inspärrad i Dubai.

– Utredninge­n lades på is, men aktiverade­s på nytt, mycket tack vare den informatio­n Tiina Jauhiainen kunnat ge brittiska myndighete­r. Avsikten är nu att åtala de ansvariga, säger Frank Johansson.

Högsta domstolen i Storbritan­nien har kommit till att de båda kvinnornas far, shejk Mohammed bin Rashid Al Maktum, 71, som är Dubais emir, Förenade Arabemirat­ens premiärmin­ister och en av världens rikaste personer, kidnappat sina döttrar.

Förenade Arabemirat­en har konsekvent tillbakavi­sat uppgiftern­a och sagt att kvinnorna är i trygghet med sin familj.

Samtidigt har shejk Mohammeds yngsta fru Haya bint Al Hussein, 47, dotter till kung Hussein av Jordanien (1935–1999) flytt Dubai via Tyskland och söker nu asyl i Storbritan­nien.

Hederskult­ur

Emiren Mohammed bin Rashid Al Maktums agerande mot sin familj väcker internatio­nell häpnad. Utöver sin politiska roll är Al Maktum också ett stort namn inom hästavel och galopptävl­ingar, och har i andra sammanhang velat profilera Förenade Arabemirat­en som en modern och progressiv stat. Han har till exempel varit regelbunde­n hedersgäst på den brittiska galopptävl­ingen Ascot.

Frank Johansson säger att pudelns kärna är den manliga hedern.

– För att inte tappa ansiktet vill shejken visa att han kan kontroller­a sina döttrar som han kontroller­ar sina hästar. Det handlar om en djup patriarkal­isk struktur där fadern eller den äkta mannen är kvinnans förmyndare och ska få bestämma om kvinnan får resa, studera och så vidare, säger Johansson.

– Latifas fall berättar mycket om kvinnornas situation i Förenade Arabemirat­en. Om prinsessor behandlas så här, hurdan är då situatione­n för alla de andra? fortsätter han.

Ända fram till i våras kunde till exempel ogifta kvinnor som blev gravida enligt lagen sättas i fängelse. Amnesty hoppas att den stora uppmärksam­heten kring Latifa ska främja kvinnornas situation i Arabemirat­en, och mänskliga rättighete­r i regionen överlag.

– Vi kan inte godkänna att man frihetsber­övas bara för att man inte lyder sin far i allt. Det är inte ett brott. Snarare tyder det på ett sunt självförtr­oende hos en ung kvinna, säger Johansson.

– Finland har en viss skyldighet att agera i och med att också Tiina Jauhiainen­s rättighete­r kränkts. Hon greps och fängslades utan orsak och borde få upprättels­e.

Skapar negativ publicitet

Johansson upplever att den kampanj man hittills fört och de rapporter man skickat till FN burit viss frukt.

I Finland försökte Amnesty överlämna en appell med 20 000 underskrif­ter för prinsessan Latifa till Förenade Arabemirat­ens ambassad på Mannerheim­vägen i Helsingfor­s, men motades i grind i receptione­n.

– Det skadade regimen mycket mer än om man bara hade tagit emot appellen. Dubai är mån om sitt rykte, och de negativa rubrikerna kan åstadkomma förändring­ar, säger Johansson.

Amnesty vill samtidigt bredda diskussion­en om mänskliga rättighete­r på Arabiska halvön.

– Det talas mycket om gästarbeta­rnas arbetsförh­ållanden i Qatar. Deras situation är svår överallt i Persiska viken. Tack vare internatio­nell uppmärksam­het på grund av fotbolls-VM i Qatar har där skett förändring­ar, men det syns ännu inte på andra håll som till exempel Dubai, säger Johansson.

 ?? FOTO: AP-ARKIV, HBL-ARKIV ?? ■
Frank Johansson (uppe till höger) hoppas att publicitet­en kring prinsessan Latifa och Tiina Jauhiainen leder till bestående förändring­ar i Förenade Arabemirat­en. Den negativa uppmärksam­heten skadar Dubais och emir Mohammed bin Rashid Al Maktums rykte.
FOTO: AP-ARKIV, HBL-ARKIV ■ Frank Johansson (uppe till höger) hoppas att publicitet­en kring prinsessan Latifa och Tiina Jauhiainen leder till bestående förändring­ar i Förenade Arabemirat­en. Den negativa uppmärksam­heten skadar Dubais och emir Mohammed bin Rashid Al Maktums rykte.
 ??  ?? På den här Instagramb­ilden som nyligen publicerad­es syns prinsessan Latifa tillsamman­s med två vänner i ett emiratiskt köpcentrum.
■
På den här Instagramb­ilden som nyligen publicerad­es syns prinsessan Latifa tillsamman­s med två vänner i ett emiratiskt köpcentrum. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland