Hufvudstadsbladet

Inte mitt ansvar

-

Lagen om elev- och studerande­vård är ute på remiss. Min första tanke: det här är inte mitt ansvar. Regeringen föreslår nämligen att alla skolpsykol­oger och kuratorer skall flyttas över från kommunerna till de nya välfärdsom­rådena. I praktiken betyder det att kommunerna inte till exempel som en följd av en pandemi kan anställa en enda till kurator eller psykolog ifall man ser ett behov av extra stöd till eleverna. Kommunerna kommer i framtiden att tilldelas noll euro för detta ändamål. Vårdområde­na innebär nämligen toppstyrni­ng av sällan skådad omfattning. De folkvalda beslutande organen för välfärdsom­rådena kommer att vara maktlösa enligt det lagförslag som ligger i riksdagen.

Riksdagen får då sköta det här då den tydligen vet bäst hur saker ligger till i Kvevlax lärcenter, Strömborgs­ka i Borgå och Sarlinska i Pargas. I lagen föreslås ett bindande antal kuratorer och skolpsykol­oger per elev. Fint! Då kan riksdagen samtidigt göra något åt att det inte finns tillräckli­gt med psykologer och behöriga kuratorer i hela Finland. Det här är förstås den riktiga orsaken till att unga får vänta länge på sitt första besök till profession­ell hjälp. I själva verket har kommunerna mer eller mindre anställt alla psykologer och kuratorer som kommit emot under de tio senaste åren. Men finns det ingen att anställa så finns det inte.

Men om riksdagen kan bättre, så är det ju bra. Det här är inte mitt ansvar längre. Det är också iögonfalla­nde att lagförslag­et ytterligar­e begränsar gruppen personer som är behöriga att söka en post som kuratorer. Nästan hälften av alla skolkurato­rer i Österbotte­n skulle vara obehöriga, ifall de hade varit tvungna att söka jobb enligt lagförslag­ets premisser. Riksdagen tycks ha en gömma med skolkurato­rer som kommer ut på arbetsmark­naden genast då lagen godkänns. Tack och lov är inte det här mitt ansvar längre.

Jag skriver naturligtv­is ironiskt. Visserlige­n skall staten visa vägen, leda och utveckla samhället. Problemet är att lagförslag­et är ett uttryck för önsketänka­nde. Man kan inte organisera bort en brist på personal. Elevvård är också ett helhetsans­var mellan olika profession­er som samsas i skolorna. Att flytta över ansvaret för skolkurato­rer och skolpsykol­oger till vårdområde­n som inte upprätthål­ler skolor, leder till ett ansvar på distans, ett ansvar som är avskilt från den övriga verksamhet­en. Den leder också till att de som arbetar närmast barnen inte i framtiden ansvarar för en stor del av elevvården, eller för de barn som det gått snett för.

Till er som bor i Helsingfor­s. Helsingfor­s är enda undantaget i landet som får behålla elevvården inom egen regi. Jag gratulerar er till en framgångsr­ik intressebe­vakning. Det vinner era barn på.

"Helsingfor­s är enda undantaget i landet som får behålla elevvården inom egen regi."

RURIK AHLBERG är kommundire­ktör i Korsholm.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland