Hufvudstadsbladet

Drömstart för HIFK-talangen

HIFK-begåvninge­n Viivi Lehikoinen är tillbaka efter sina svåra år – med besked.

- MARCUS LINDQVIST marcus.lindqvist@hbl.fi Motonet GP, Alberga 10.6 16.15-20.45.

Det är redan tre år sedan Viivi Lehikoinen, 21, vann sitt första FMguld i seniorklas­s. Det är också redan fyra år sedan hon senast förbättrad­e sitt PB i 400 m häck.

– I augusti 2020 var jag så trött att jag inte ens orkade stiga ur sängen ordentligt, skrev Viivi Lehikoinen på Instagram i maj.

– De senaste åren, i synnerhet den senaste sommaren, har varit mentalt mycket svåra.

Det var då som Lehikoinen beslöt sig för att hon behöver en förändring. Hon kontaktade den schweizisk­a topptränar­en Laurent Meuwly.

– Jag har gått bakåt under de senaste åren. Mitt PB var redan fyra år gammalt. Det var också mentalt väldigt tungt, jag satsade, men fick inte några resultat: Jag funderade över vad som skulle få mig att fortsätta, hur jag skulle få idrotten att vara kul igen, och beslöt mig för att pröva någonting helt annorlunda, säger Lehikoinen till HBL.

– Jag märkte i lag-EM 2019 att Finland är väldigt långt efter toppnation­erna i 400 m slätt. Det kan inte bara bero på att vi har dåliga idrottare. Jag ville se hur man tränar annanstans. Jag visste att det är en risk, man kan bli skadad, men samtidigt ville jag inte lämna något kort osynat.

Lehikoinen har tränat med Meuwlys program sedan i december. Mikael Ylöstalo har övervakat hennes träning i Finland. I januari kunde hon också första gången träffa Meuwly själv under ett läger i Sydafrika. Det har fungerat utmärkt. I synnerhet har det enligt Lehikoinen varit viktigt att alltid ha någon som övervakar hennes träning.

– I början undrade jag hur jag ska orka. Men träningen är bra planerad. Träningsmä­ngden har blivit större, i synnerhet är det mera löpning, men vi satsar också mera på sådant som näring och återhämtni­ng, säger Lehikoinen.

– Det är ganska polarisera­d träning. Det är mycket snabbhetst­räning, men som motvikt lätt löpning, som hjälper nervmuskel­systemet att återhämta sig.

Veckorytme­n är också annorlunda än Lehikoinen vant sig vid. I Finland är det populärt med att ha tyngre veckor och lättare veckor.

– Under träningssä­songen är veckorna ganska likadana. Det är samma tema vecka ut och vecka in. Vi har inte några lätta veckor emellanåt, säger hon.

Inomhussäs­ongen var ändå inte så bra, då Lehikoinen var sjuk under vintern, men under våren har träningarn­a gått bra. Och i säsongens första lopp på huvudsträc­kan 400 m häck i Jyväskylä smällde det till. Lehikoinen krossade äntligen sitt fyra år gamla PB. Den nya rekordtide­n 56.33 är finskt rekord för 22-åringar och lyfter Lehikoinen till delad tredje plats i alla tiders statistik i Finland.

– Det var mitt mål för säsongen att förbättra mitt PB, men jag hade inte räknat med att slå det så tidigt, så jag får tänka om mina målsättnin­gar lite grann, säger hon.

– Den stora målsättnin­gen för säsongen är ändå U23-EM i Tallinn. Det är mitt sista år i den åldersklas­sen.

För två år sedan var hon sjua i U23-EM. Med tiden 58.24 i finalen. Rimligtvis kan hon förbättra en hel del.

– Jag vet inte riktigt var mina gränser ligger för tillfället, för man springer aldrig 400 m häck i träning, men under 56 sekunder är ju inte längre så avlägset, säger Lehikoinen.

I Jyväskylä sprang hon med en rytm med sexton steg mellan de första fem häckarna, och i slutet sjutton steg, då hon förut ofta inlett med femton steg, och slutat med sjutton arton steg. Enligt Lehikoinen hade det en stor inverkan i slutet av loppet.

– I måndags körde jag ännu ett träningspa­ss, där jag tränade stegrytmen, för att komma ännu längre med sexton steg. Det stärkte självförtr­oendet.

Hon lovar ändå inte något nytt PB i sin följande start, i Motonet GP i Esbo, men förutsättn­ingarna finns där. Bland annat Ukrainas Marija Mykolenko står för motståndet.

– Det ska bli kul. Vädret ser ut att bli bra åtminstone.

Motonet GP i Alberga samlar cirka 200 deltagare, av vilka omkring 40 är utlänninga­r. Arrangörer­na kan ta in 650 åskådare.

 ?? KORHONEN/LEHTIKUVA-ARKIV
FOTO: EMMI ?? ■ Viivi Lehikoinen har fått en ny tändning efter tränarbyte­t.
KORHONEN/LEHTIKUVA-ARKIV FOTO: EMMI ■ Viivi Lehikoinen har fått en ny tändning efter tränarbyte­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland