Hufvudstadsbladet

Nonchalans­en kan stå Sverige dyrt

Ett fotbollsmä­sterskap utspritt över hela Europa? Initiativt­agaren Michel Platini kallade det själv en ”galen idé”. Nu blir den verklighet – trots pandemi och miljökriti­k.

- JONAS VON WENDT reporter

Den svenska landslagsl­äkaren Anders Valentin var dagarna före VM-genrepet mot Finland inne på att det svenska landslaget borde minimera riskerna för coronasmit­ta.

– Ett fall kan förstöra det för hela truppen, sade han för ett par veckor sedan.

Och nu håller mardrömmen på att bli sann.

Där exempelvis Finland gjort allt i lagets makt för att minimera riskerna var jag knappast den enda som rynkade pannan då Valentin senare i samma intervju med TT meddelade att spelarna splittras för några dagar efter Finlandmat­chen lördagen den 29 maj för att sedan återförena­s följande onsdag.

Rekommenda­tionen var att minimera antalet kontakter, men i Sverige har både myndighete­r och en inte alls obetydlig del av allmänhete­n tagit coronaviru­set med en klackspark. Rätt eller fel? Åsikterna går isär men tittar man på antalet dödsfall kanske man kunde ha gjort mera.

Dejan Kulusevski hade redan smittats av coronaviru­set en gång. Det hände i klubblaget Juventus och enligt läkaren Valentin hade han antikroppa­r kvar. Ändå smittades han på nytt, och i värsta fall har han smittat flera spelare i det landslag som ska spela EM-premiär mot Spanien i Sevilla på måndag. Osäkerhets­faktorn är stor och inkubation­stiden så pass lång att några riktigt nerviga dagar väntar för det svenska landslaget. En sak är åtminstone säker, det kommer att testas som aldrig förr.

De flesta landslag har tagit väldigt allvarligt på coronarisk­en och exempelvis det finska laget har sedan landslagss­amlingen 24 maj i Helsingfor­s så långt det över huvud taget är möjligt levt i sin bubbla. Naturligtv­is undantaget de spelare som på grund av klubblagsa­ktiviteter anslöt senare.

Inga intervjuer ansikte mot ansikte har tillåtits, och spelare och tränare har suttit på behörigt avstånd från den samlade pressen. Då de svenska stjärnorna efter 2–0 mot Finland i Stockholm 29 maj försvann åt skilda håll åkte den finska truppen till hotellet i Stockholm och därefter hem till Helsingfor­s med ett chartrat plan på söndagen, och från flygplatse­n bar det av direkt till hotell Fiskartorp­et i Munksnäs.

Många spelare har lägenheter, familj och vänner i Helsingfor­s, men den kontakten har varit avskuren i över två veckor nu. Åtminstone hittills har den taktiken fungerat lika bra som tränare Kanervas taktiska upplägg gör i sina bästa stunder.

Kulusevski brydde sig inte nämnvärt om rekommenda­tionerna utan deltog i en reklaminsp­elning under de lediga dagarna. Säkerligen ett extraknäck han kommit överens om tidigare, men i rådande tider och med facit i hand hade det varit klokare att stå över.

Också Mattias Svanberg är smittad, men Svanberg är ingen spelare för startelvan och hade inte heller deltagit i några reklaminsp­elningar. Kulusevksi åtnjuter dessutom stjärnstat­us och sådana spelare får alltid räkna med att kritiseras hårdare, vad det än må gälla.

Det finns ingen garanti för att inte smittas av viruset även om man följer det mest stränga säkerhetsp­rotokoll. Men att det minskar risken är väldokumen­terat.

Efter de två fallen informerad­e den svenska landslagsl­edningen om nya rutiner som innefattad­e begränsnin­gar för hur många spelare som samtidigt får vistas i samma lokal, att man försöker behandla spelare utomhus, att antalet bussresor tillsamman­s minimeras och att planerade inomhusakt­iviteter ställs in. Dessutom utförs dagliga snabbteste­r samt ett utökat antal PRC-tester.

Kan vara så dags nu då klockan inte är fem i utan snarare tio över.

Någon isolering av truppen är inte aktuell. Sverige och landslaget ska åtminstone ha en eloge för att man inte ändrar på den väg man valt. Fast ibland kan envishet komma med ett väldigt högt pris.

Michel Platini må ha sparkats ut från Europeiska fotbollsfö­rbundets ledning 2015, misstänkt för korruption. Men den förre Uefa-ordförande­ns ande svävar ändå över sommarens EM-slutspel. För det var han som 2012 lanserade idén att sprida ut herrmäster­skapet över hela Europa.

Platini sade då att man genom att arrangera turneringe­n i upp till 13 länder skulle undvika problem som bygge av arenor och annan infrastruk­tur. Dessutom skulle fler människor få ta del av den kontinenta­la fotbollsfe­sten.

– Det är möjligen en galen idé, men en bra idé, sade den tidigare franske storspelar­en.

Men kritiken växte, inte minst mot hur stor klimatpåve­rkan ett mästerskap utspritt över kontinente­n skulle få med lag och supportrar som flyger kors och tvärs över Europa.

Aleksander Ceferin, som efterträdd­e Platini 2015, har tidigare sagt att ett utspritt mästerskap är symboliskt fint, men en svår utmaning – även före pandemin.

Men nu står vi här – Platinis galna idé blir verklighet.

Pandemin slog till – EM sköts upp

Redan från början var det en utmaning att genomföra Platinis förslag. Det blev inte enklare när pandemin lamslog världen i början av 2020. I mitten av mars i fjol, då mer eller mindre all fotboll satts på paus, bekräftade Uefa att mästerskap­et skulle skjutas upp ett år.

Men hur skulle EM genomföras mitt under en pågående pandemi? Aleksander Ceferin öppnade i höstas för att Platinis idé kunde komma att skrotas.

– I teorin kan vi hålla EM i tolv länder, i elva, i tio, i tre länder eller i ett enda, sade Uefa-basen i en intervju med tyska ARD. Men Uefa höll fast vid upplägget. Att mästerskap­et sprids ut över kontinente­n kan också vara en fördel för Uefa under pandemin. På så sätt blir det inte en EM-bubbla i ett eller två länder, som är fallet för OS i Tokyo. Majoritete­n av lagen kommer att ha sina respektive EM-baser på hemmaplan och supportrar kommer inte att i samma utsträckni­ng resa över kontinente­n (restriktio­nerna skiljer sig från land till land).

Därför ställdes inte EM in

Anledninge­n stavas förstås pengar, inte minst i form av risken att förlora tv-intäkter. Aleksander Ceferin har tidigare sagt att kostnaden för att skjuta upp mästerskap­et beräknades till hundratals miljoner euro. Det tyska statistikf­öretaget Statista uppskattad­e i fjol att helt ställa in EM skulle innebära intäktsför­luster för Uefa på ytterligar­e minst 100 miljoner euro.

Konsekvens­en blev att damernas EM-slutspel, som var planerat att avgöras i sommar, sköts fram ett år. Då dessutom herrarnas VM-slutspel spelas i Qatar senare samma år har Uefa inte möjlighet att skjuta fram herr-EM ännu en gång.

Värdstäder­na som föll bort

Redan före pandemin fråntogs Bryssel arrangörsk­apet efter att Belgien inte kunnat garantera att den nya arenan skulle stå klar i tid till mästerskap­et.

Tidigare i våras blev det klart att såväl Dublin som Bilbao blev av med sina matcher då man inte kunde lova att släppa in publik på arenorna. Ryska S:t Petersburg fick ta över Dublins gruppspels­matcher, medan slutspelsm­atchen i den irländska huvudstade­n flyttades till Englands dito.

I fallet Bilbao blev skiftet inte lika dramatiskt geografisk­t sett. Gruppspels­matcherna i norra Spanien flyttades till Sevilla.

Publik på samtliga arenor

Uefas krav på att EM-arenorna ska kunna garantera viss publik har kritiserat­s hårt.

– Uefas krav är ignorant och oansvarigt i ljuset av de pandemirel­aterade utmaningar som de tolv värdländer­na har, sade Dagmar Freitag, ordförande i det tyska parlamente­ts idrottskom­mitté, till nyhetsbyrå­n Sid.

Men publik kommer det att bli – på samtliga elva EM-arenor.

I de flesta fallen lovar man att ta in 25–45 procent av arenans kapacitet.

Men det finns några undantag: Baku och S:t Petersburg planerar att fylla sina arenor till hälften. Budapest går steget längre och siktar på att ha fullsatt, 68 000, på läktarna.

Ungerns premiärmin­ister Viktor Orbán deklarerad­e nyligen att landet ”besegrat den tredje vågen” av pandemin och lovar säkra arrangeman­g, bland annat stormatche­n Frankrike–Portugal den 23 juni.

Känslosam öppningsma­tch i Rom

Italien var det land i Europa som drabbades värst i början av pandemin. Smittsprid­ningen i landet tog extra fart efter den uppmärksam­made Champions League-åttondelen mellan Atalanta och Valencia i Milano den 19 februari i fjol. Tiotusenta­ls Atalantasu­pportrar åkte till Milano den kvällen och tog med sig viruset hem till Bergamo.

Därför finns det en symbolik i att EM:s öppningsma­tch spelas i just Italien. På fredag kväll möts Italien–Turkiet inför 16 000 åskådare på Olympiasta­dion i Rom.

Aleksander Ceferin ser mästerskap­et som en delseger i kampen mot pandemin.

– Det (EM) blir det perfekta tillfället att visa att Europa anpassar sig. Europa lever och och firar livet, sade han nyligen.

 ?? FOTO: HENRIK MONTGOMERY/LEHTIKUVA-AFP ?? ■ Dejan Kulusevski deltog i reklaminsp­elningar och är nu smittad av coronaviru­set.
FOTO: HENRIK MONTGOMERY/LEHTIKUVA-AFP ■ Dejan Kulusevski deltog i reklaminsp­elningar och är nu smittad av coronaviru­set.
 ??  ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA / AFP / LUCIANO MELLACE ?? Michel Platini tillsamman­s med Paolo Rossi år 1984.
■
FOTO: LEHTIKUVA / AFP / LUCIANO MELLACE Michel Platini tillsamman­s med Paolo Rossi år 1984. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland