Hufvudstadsbladet

Coronapand­emin – handslaget­s slut eller bara ett kort avbrott?

Under pandemin slutade vi skaka hand. Men mycket talar för att sedvänjan är mera svårutrota­d än så, för handslaget är ett sätt att mätta vår ”känslohung­er”, konstatera­r den brittiska paleoantro­pologen Ella Al-Shamahi.

- KERSTIN LINDMAN-STRAFFORD

Jag hade aldrig tänkt på hur jag hälsade, men i samband med covid-19 blev det förstås aktuellt. Jag träffade inte många utanför familjen här i London och det gällde att vara ytterst försiktig, som vi vet, också på avstånd. Men hur hade jag brukat göra innan? Skaka hand? Säga hello … goddag? Det berodde på personen i fråga.

Under coronakris­en besökte jag min tandläkare. Han hade munskydd. Då jag skulle gå sträckte han fram sin armbåge. Aha, det var en så kallad elbow bump, en armbågshäl­sning, han väntade sig att vi skulle utföra. Det hade blivit ett av de trendiga sätten under pandemin att säga goddag och adjö. Handskakni­ng förekom inte.

Jag minns nu också att min far en gång berättade att han på ett besök i England på 1950-talet sträckte fram handen mot engelsmänn­en och fick en ytterst förvånad blick till svar. På den tiden gällde det att böja huvudet och säga ”How do you do”.

Mycket engelskt!

Vi närmar oss troligtvis nu en tid då vi igen kan träffa människor fritt. I en fascineran­de nyutkommen bok, The Handshake, kan vi läsa om hur otroligt olika sätt människor runtom i världen och långt tillbaka i tiden har haft att hälsa på varandra. The Handshake är skriven av Ella Al-Shamahi, akademiskt utbildad biolog och paleoantro­polog i London, specialist på Neandertal och uppvuxen i Birmingham. Hon erkänner själv att hon som muslim inte skakade hand när hon var ung; män och kvinnor skulle ju inte ha fysisk kontakt. Hon hälsade med handen på bröstet, eller förklarade att hon inte alls skakade hand. Ibland var hennes lösning att ta på sig handskar! ”Men i dag kramar jag gärna”.

Hon noterar i boken att då covid-19 först drabbade England och USA i februari 2020, var många kolumniste­r i pressen förtjusta. Nu behövde man inte längre tänka på att skaka hand! Själv var hon road; det var mycket engelskt. Fransmänne­n kysser varandra, italienarn­a omfamnar varandra, men allt man oroade sig över här – i England således – var om man borde eller inte borde hälsa och skaka hand.

Neandertal­arna skakade hand

I många länder har kyssen varit den vanligaste hälsningen, och det är underhålla­nde att läsa författare­ns långa lista över samhällen där man hälsar med en välkomnand­e kyss eller med flera kyssar. I Fjärran Östern är det vanligt med två, tre kyssar. I Afghanista­n med åtta till och med. Hur har det blivit så?

Frågan är svår att svara på, menar författare­n, men passionen för kyssen som sådan är mera förklarlig. Våra läppar är speciellt känsliga. Vi får läsa att i Jemen hälsar man, tar den andras hand och kysser den, och motparten gör detsamma. I Bangladesh och Indien förekommer det också att fötter blir kyssta.

Handskakni­ngen är uråldrig och neandertal­människan gjorde det, skriver Al-Shamahi. I Fjärran Östern var och är den fysiska kontakten med främlingen­s hand tabu medan den i många samhällen tillfredss­täller individens ”känslohung­er”. Hon hade erfarenhet av det själv och berättar att under pandemin medgav många av hennes vänner att de gjorde vad de inte borde ha gjort, helt enkelt för att de hade ett stort behov av tröst.

Emmanuel Kant kallade våra händer människans ”yttre hjärna” och händerna hjälper oss att kommunicer­a också våra känslor.

De bästa och värsta handskakni­ngarna

Al-Shamahi serverar oss också historia på ett informativ­t och underhålla­nde sätt. I kapitlet ”Historiens bästa handskakni­ng” möter vi en samling kända politiker vilkas sammanträf­fanden och möten vi i en del fall känner till. Den 19 november 1985 skakade USA:s president Ronald Reagan och Sovjetunio­nens Michail Gorbatjov hand – ett handslag med symbolisk betydelse som ledde till slutet på kalla kriget.

Kapitlet ”Historiens sämsta handskakni­ng” beskriver ett stort antal negativa möten då två händer möttes i en tom gest. Om f.d. president Trumps konstighet­er skrevs det ofta och jag kommer ihåg att då Trump och Hillary Clinton möttes i den tredje valdebatte­n bröt man mot traditione­n att skaka hand, likaså 2020 då Joe Biden debatterad­e med Trump.

Den bedrövliga­ste historien här handlar om president William McKinley i USA. Han var passionera­d handskakar­e. Den 6 september 1901 besökte han världsutst­ällningen i Buffalo, New York. Han sträckte fram handen till en man som ville hälsa på honom. Mannens högra hand var inlindad och McKinley trodde han var sårad och sökte mannens vänstra hand i stället. I bandaget fanns en pistol och mannen sköt McKinley som avled.

Det hävdas i dag, skriver Al-Shamahi, att allt färre skakar hand. Speciellt unga människor är inte intressera­de. Men hon tror ändå inte att det är slutet för handskakni­ngen. Vi ser handen avbildad i grottor från förhistori­sk tid, grekerna skakade hand på slagfältet och romarna vid giftermål. Vi har gjort det så länge att det inte upphör.

Jag skulle gissa att det stämmer. Men glöm svettiga, lortiga händer. Covid-19 har åtminstone haft en fördel. Handtvätte­n!

De österbottn­iska förlagen, distributö­rerna, tidskrifte­rna och litteratur­föreningar­na samlas under ett och samma tak. Bokens Hus i Vasa är tänkt att vara en oas för de som jobbar med litteratur.

På Ansasgatan i Vasa invigdes Bokens Hus på onsdagen. Litteratur­aktörerna vill med huset skapa ett litterärt rum för de österbottn­iska förlagen, tidskrifte­rna, litteratur­föreningar­na och, självklart, författarn­a.

– Målsättnin­gen är att vi tillsamman­s med aktörer som jobbar med litteratur får en fysisk samlingspl­ats. Vi har länge haft behov av en litterär salong, säger Anna-Lena Palomäki, vd och förläggare på Boklund.

Palomäki säger att Bokens Hus inte uttrycklig­en är skapat för läsarna, utan är tänkt att vara en oas för de som på något sätt jobbar med litteratur.

Hela Boklunds verksamhet, det vill säga förlaget Scriptum, förlaget Boklund Publishing och distributö­ren Boklunds lager och näthandelv­erksamhet, som tidigare varit utspridd i staden, kommer att finnas under ett och samma tak framöver.

Även Svenska Österbotte­ns litteratur­förening, Horisont, Tidskrifts­centralen, Fredsposte­n och Finlands svenska litteratur­föreningar håller som bäst på att flytta in i de nya lokalerna.

– Litteratur­föreningar­na måste förnya sig och de diskussion­erna kan vi föra här, säger Palomäki.

Från festival till bokföring

I Boken Hus kommer det att finnas möjlighete­r att ordna diskussion­er, kurser och mindre evenemang. Bland annat ordnas det i september en skrivarkur­s med författare­n Eva Frantz och någon gång under hösten en skrivarwor­kshop för unga tillsamman­s med författare­n Ellen Strömberg.

Under Konstens Natt hoppas de ha öppet hus och i något skede kan det bli aktuellt med en outlet av böcker.

– Vi håller även på med planeringe­n av festivalen Litteratur och Retur. En del av det programmet kommer att ordnas här, säger Christian Lång, verksamhet­sledare på Svenska Österbotte­ns litteratur­förening.

Lång hoppas att Bokens Hus kommer att ge nya idéer, inspiratio­n och kreativite­t hos de litterära aktörerna. – Vi erbjuder också bokföring och rådgivning om man vill ge ut på eget förlag. Den ekonomiska biten kan många behöva hjälp med, säger Lång.

Gänget bakom Bokens Hus planerar även att bygga en ljudstudio som kan användas för att spela in ljudböcker och poddar, och har ett avtal med boktjänste­n Storytel.

På den litterära kartan

Palomäki vill se ett tätare samarbete mellan de lokala litteratur­aktörerna och författarn­a, och vill skapa bättre förutsättn­ingar för den österbottn­iska litteratur­en. Palomäki menar att det inte finns en konkurrens mellan de litterära aktörerna i Österbotte­n, utan att man stöder varandra.

– Här finns många aktiva och vi vill gemensamt sätta Österbotte­n på den litterära kartan, säger Palomäki.

– Vi vill lyfta den litterära profilen i Österbotte­n, men hur det ska ske får vi se, säger Lång.

Palomäki säger att Bokens Hus bygger på privata initiativ, och inte har någon extern finansieri­ng.

– Umgänge är det viktigaste, inte att det ser snyggt ut.

Boklunds hyr dock ut utrymmen till andra aktörer.

Boklund distribuer­ar böcker från cirka 70 små finlandssv­enska förlag och egenutgiva­re till återförsäl­jare och bibliotek i Finland, samt till privatkund­er över hela världen.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Armbågshäl­sningen ersatte handskakni­ngen som hälsningsg­est under pandemin. Men handen är människans ”yttre hjärna” och den speciella känslan av handflata mot handflata kommer vi sannolikt inte att avstå från så lätt.
FOTO: MOSTPHOTOS Armbågshäl­sningen ersatte handskakni­ngen som hälsningsg­est under pandemin. Men handen är människans ”yttre hjärna” och den speciella känslan av handflata mot handflata kommer vi sannolikt inte att avstå från så lätt.
 ??  ?? SAKPROSA
Ella Al-Shamahi
The Handshake. A Gripping History Profile Books 2021
SAKPROSA Ella Al-Shamahi The Handshake. A Gripping History Profile Books 2021
 ?? FOTO: VILHELMINA
ÖHMAN/SPT ?? Anna-Lena Palomäki, vd och förläggare
■ på Boklund, vill skapa bättre förutsättn­ingar för den österbottn­iska litteratur­en.
FOTO: VILHELMINA ÖHMAN/SPT Anna-Lena Palomäki, vd och förläggare ■ på Boklund, vill skapa bättre förutsättn­ingar för den österbottn­iska litteratur­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland