Hufvudstadsbladet

Harha erbjuder platsspeci­fika berättelse­r

Människor vill röra sig i sin närmiljö precis lika mycket som tidigare, men klumpiga kartor och turistbros­chyrer är knappast tidens melodi. Platsspeci­fika berättelse­r i mobilen har däremot stor potential, säger Jacob Roos i teamet bakom appen Harha.

- FREDRIK SONCK fredrik.sonck@hbl.fi

För den kultur- och historiein­tresserade flanören som planerar att semestra i hemknutarn­a, eller i varje fall i hemlandet, håller en ny app på att växa fram: ”Harha” heter den, vilket kan översättas som villfarels­e eller illusion.

Appen kan installera­s på mobiltelef­onen och den som i sommar besöker till exempel Hangö kan klicka fram en karta över staden, promenera till gamla vattentorn­et och höra en åtta minuter lång berättelse om dess historia.

I Uleåborg erbjuds en audiovisue­ll helhet, sponsrad av Svenska kulturfond­en, som baserar sig på Sara Wacklins bok Hundrade minnen från Österbotte­n. I den ingår 10 historier, inlästa av skådespela­rna Anna Hultin (på svenska) och Mi Grönlund (på finska).

Och i Ekenäs samarbetar Harha med stiftelsen Pro Artibus om ett konstproje­kt inför stadens 475-årsjubileu­m.

”Låga trösklar”

Harhas innehållsk­oordinator Jacob Roos är entusiasti­sk: platsspeci­fikt innehåll ligger helt rätt i en tid då många mindre kulturprod­ucenter har svårt att få uppmärksam­het i nätets oändlighet. Det är ofta betydligt lättare att bli upptäckt på ort och ställe, säger han.

– Människor vill röra sig i sin närmiljö och hittar gärna något extra under promenader­na. Vår uppgift är att samarbeta med aktörer som har innehåll att erbjuda. Och vi har märkt att vi inte behöver söka upp folk, de kommer till oss. I synnerhet nu efter coronan säger många att det här är en tjänst som kommer i precis rätt tid.

Enligt Roos kan innehållsp­roducenter­na vara allt från hembygdsfö­reningar, museer, enskilda näringsidk­are och bokförlag. Tanken är att erbjuda en plattform med låga trösklar och små kostnader. Det är till exempel inte nödvändigt att anlita profession­ella skådespela­re för inläsninga­rna. Även om det förstås ger bättre kvalitet, är också robotinläs­ningar ett realistisk­t alternativ, säger Roos.

True crime

Än så länge kan Harha inte erbjuda ett väldigt stort utbud av berättelse­r. Flera orter är blanka fläckar på kartan och i Helsingfor­s finns bara ett fåtal ljudspår.

Men arbetet för att uppnå en ”kritisk massa” pågår: inom sex till åtta månader hoppas Roos att det finns ungefär tusen berättelse­r på appen.

– I Helsingfor­s samarbetar vi med förlaget Tammi och håller på med ett projekt som kallas ”Helsingin pimeä puoli”, en true crimesatsn­ing. Det finns jättemycke­t material, säkert ett hundratal berättelse­r.

På mindre orter behöver utbudet ändå inte bli fullt så digert.

– I en stad som Helsingfor­s borde vi säkert ha 200 berättelse­r, men i Hangö räcker 15–20 ganska långt, det tar ungefär två timmar att gå och lyssna igenom dem alla.

Inlednings­vis är allt innehåll på Harha gratis för användaren och kostnadern­a för innehållsp­roducenter är små, säger Roos. På sikt är tanken att affärsmode­llen ska bygga på kommersiel­la samarbeten med företag som vill synas på plattforme­n samt att förutom gratisinne­hållet också erbjuda ett högkvalita­tivt premiummat­erial, som mer entusiasti­ska användare är beredda att betala för.

 ?? FOTO: SANDRA KANTANEN ?? – Människor vill röra sig i sin närmiljö och hittar gärna något extra under
■ promenader­na, säger Jacob Roos, innehållsk­oordinator för appen Harha.
FOTO: SANDRA KANTANEN – Människor vill röra sig i sin närmiljö och hittar gärna något extra under ■ promenader­na, säger Jacob Roos, innehållsk­oordinator för appen Harha.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland