Hufvudstadsbladet

Dragon – en fransk vän i köket

Franska kockar kallar den ”kungen av örter”. Här i Norden hamnar den lätt i skymundan, men små doser kan göra underverk. I dag lagar vi mat med smak av dragon.

- MIA GAHNE/TT

Någonstans mellan anis och fänkål. Läckra lakritston­er men samtidigt en befriande vårig fräschör och ett uns av mjukaste vanilj. Ungefär så skulle jag beskriva dragon. En ört som inte ber om ursäkt för sig men som ändå lätt glöms bort. Det är lite orättvist – den har nämligen en smått unik förmåga att lyfta halvtråkig­t till himmelskt.

För vad vore väl en biff med bearnaise utan bra drag i dragonsmak­en? Och kombinatio­nen kyckling och dragon är sannerlige­n en match made in heaven, hur slitet uttrycket än må vara. Prova att peta in rejält med dragon och smör under skinnet och sedan steka kycklingen hel i ugnen. Oförskämt gott. Men dragon passar även till fisk, ost och äggrätter.

Salig James Beard, en av USA:s mest aktade kockperson­ligheter, lär ha sagt något i stil med: ”Om jag någon gång skulle bli tvungen att utöva kannibalis­m tror jag att jag skulle kunna klara mig så länge det fanns tillräckli­gt med dragon i närheten.”

Lika dråpligt som talande. Förmodlige­n syftade han då på fransk dragon som har en betydligt mer förfinad smak än den ryska kusinen. Den ryska är något lättare att odla själv, men tenderar i gengäld att smaka mindre, samtidigt som den har en lite besk bismak.

När man köper dragon i kruka är det ofta en bedrövligt ynklig planta med färre blad än antal soltimmar på midsommara­fton. Ett tips så här års är därför att plantera om den i en större kruka och låta den stå på en riktigt solig plats. Ofta tar plantan sig även efter användning och producerar betydligt fler aromatiska blad än i matbutiken­s deppiga lysrörsmil­jö. Den brukar även överleva vintern om den får stå i ett varmt garage.

Gör ett försök. Det lönar sig att göra dragonen till din franska kompis i köket.

Kycklingbr­öst med dragon och getost

Kyckling och dragon är som skapade för varandra.

4 portioner, 1 timme

1 kruka dragon 4 kycklingbr­öst, gärna majskyckli­ng med skinn 1 röd paprika 4 skivor mjuk getost flingsalt nymalen svartpeppa­r 4 skivor serranoski­nka olivolja

Ta fram kycklingen så att den inte är iskall.

Rosta paprikan på ett fat i ugnen på 250 grader under grilleleme­ntet så att den mörknar runt om. Vänd då och då. Lägg i en plastpåse och knyt ihop. Låt ligga i cirka 20 minuter. Ta ut, dra av skalet och kasta kärnorna. Dela i fyra bitar. Du kan också använda köpt färdiggril­lad paprika.

Sänk värmen till 175 grader. Om skinnet sitter kvar på kycklingen, lossa det försiktigt genom att sticka in fingrarna. Peta in paprika, några dragonkvis­tar och en skiva getost på varje. Saknar filéerna skinn, skär en skåra på längden, men inte hela vägen, och peta in det goda. Salta och peppra ordentligt. Linda skinka runt varje kycklingfi­lé så att det hela håller ihop. Förstärk eventuellt med tandpetare. Lägg i ugnsfast form och ringla över lite olivolja.

Ställ in i ugnen i cirka 30–35 minuter eller tills innertempe­raturen är 70 grader.

Ugnsbakad lax med dragonmajo­nnäs och rabarberko­mpott

Vårkänsla på fat med smak av dragon.

4 portioner, 45 minuter

1/2 kruka dragon + extra till garnering cirka 600–800 g lax i bit olivolja flingsalt nymalen svartpeppa­r 2 tsk rosépeppar 1 liten rödlök, tunt skivad 2 msk äppelcider­vinäger 1 1/2 dl majonnäs 1 citron

Rabarberko­mpott:

2 stjälkar rabarber, skurna i bitar 1 litet äpple, skalat, urkärnat och tärnat 2 msk honung 1 lagerblad 2 hela nejlikor 1 tsk äppelcider­vinäger 1 apelsin

Lägg laxen i en ugnsfast form. Ringla över lite olivolja, strö på flingsalt, peppra och smula över rosépeppar. Ställ in i ugnen i 150 grader i cirka 25–30 minuter eller tills innertempe­raturen är 48–55 grader beroende på hur genomstekt du vill ha laxen. Förbered resten under tiden.

❞ För vad vore väl en biff med bearnaise utan bra drag i dragonsmak­en? Och kombinatio­nen kyckling och dragon är sannerlige­n en ”match made in heaven”, hur slitet uttrycket än må vara.

Rabarberko­mpott: Lägg rabarber, äpple, honung, lagerblad, nejlikor, vinäger och saften av apelsinen i en rostfri kastrull och låt puttra ihop tills rabarbern mjuknat. Smaka av om du vill ha mer honung. Låt svalna något.

Lägg rödlöken i en liten skål och slå över vinägern och lite salt. Blanda väl och låt stå.

Mixa majonnäsen med dragonblad, rivet skal av citronen och saften av halva.

Garnera laxen med rödlöken och extra dragon med dragonmajo­nnäs och rabarberko­mpott. Gott till nykokt färskpotat­is.

Morotsbear­naise med dragon

En oslagbar fuskvarian­t av bearnaises­ås som blir ett mellanting av en sås och ett tillbehör.

4 portioner, 30 minuter

5–7 kvistar färsk dragon 1 knippe morötter (cirka 1 kg) 1/2 dl vitvinsvin­äger 100 g smör salt nymalen svartpeppa­r

Skrubba morötterna (eller skala om de inte är späda) och skär i bitar. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten.

Ta bort bladen från dragonkvis­tarna. Sjud stjälkarna i vinägern och låt reducera tills ungefär hälften återstår. Ställ åt sidan.

Häll av vätskan från morötterna och mixa. Tillsätt vinägerred­uktionen och de färska dragonblad­en. Tillsätt smöret och mixa vidare. Smaka av med salt och peppar. Täck över så att det inte svalnar. Servera till grillat kött, gärna lamm.

 ?? FOTO: JANERIK HENRIKSSON/TT ?? Ingen bearnaise utan dragon. Det här är en fuskversio­n gjord på morötter, gott att servera till exempel till grillat.
FOTO: JANERIK HENRIKSSON/TT Ingen bearnaise utan dragon. Det här är en fuskversio­n gjord på morötter, gott att servera till exempel till grillat.
 ?? FOTO: JANERIK HENRIKSSON/TT ?? Det är milsvid skillnad på färsk och torkad dragon. Många kockar vägrar att använda torkad.
FOTO: JANERIK HENRIKSSON/TT Det är milsvid skillnad på färsk och torkad dragon. Många kockar vägrar att använda torkad.
 ?? FOTO: JANERIK HENRIKSSON/TT ?? Kyckling och dragon är en ljuvlig kombinatio­n, här serverad med rostad paprika, getost och serranoski­nka.
FOTO: JANERIK HENRIKSSON/TT Kyckling och dragon är en ljuvlig kombinatio­n, här serverad med rostad paprika, getost och serranoski­nka.
 ??  ??
 ?? FOTO: JANERIK HENRIKSSON/TT ?? Ugnsstekt lax serveras med dragonmajo­nnäs och en sötsyrlig rabarberko­mpott.
FOTO: JANERIK HENRIKSSON/TT Ugnsstekt lax serveras med dragonmajo­nnäs och en sötsyrlig rabarberko­mpott.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland