Hufvudstadsbladet

Så poängsätts viner i HBL

-

■ Ett vin är en naturprodu­kt. Druvans frukt förvandlas med jästsvampe­ns benägna hjälp till en dryck som har glatt människor i tiotusen år. Denna vätska var för urmänniska­n fantastisk och obegriplig med sina magiska egenskaper. Under århundrade­ns gång har den utvecklats till dagens mångfasett­erade viner med nyanser för varje smak. Vinet har en central roll såväl i vardagen som till fest.

Hur bedöms vin?

■ Ett vin är för många en rätt neutral produkt som oftast intas till en bit mat utan djupare analys. – Jag tycker inte om rödvin, det är för surt. – Vittvin är så surt att jag får halsbränna. – Strunt i vad det är för vin, jag blir glad och social efter två klunkar.

Så kan olika kommentare­r lyda när man diskuterar vin – det handlar mycket om tycke och smak.

Det finns också mera etablerade sätt att bedöma och poängsätta vin, men ändå inget helt entydigt mönster för hur ett vin skall bedömas och utvärderas.

Den kända vinskriben­ten Jancis Robinson i Financial Times använder en skala 1–20, medan den amerikansk­a vingurun Robert Parker använder skalan 0–100, vilken även används av några finländska vinskriben­ter.

Hur många stjärnor?

■ För min del har det i många år varit en skala på 0–5 stjärnor som gäller, utan halva poäng. Det var en gång i tiden Hufvudstad­sbladets önskan att använda samma skala som i ölrutan i tidningen. Så här ska den tolkas:

Om ett vin får 0 stjärnor är det givetvis ett tecken på att det är felaktigt eller bara totalt likgiltigt. När ett vin får 1 stjärna är det utan fel men ointressan­t och inte att rekommende­ra för seriösa vinvänner.

Ett vin värt 2 stjärnor är gott, kan rekommende­ras och lämpar sig i de flesta gastronomi­ska sammanhang, utan att vara särskilt spännande.

3-stjärniga viner är inte bara delikata och goda utan har nyanser och ger upplevelse­r som inspirerar till diskussion och medverkar till trivseln vid bordet.

Ett vin som får 4 stjärnor är exceptione­llt och ger en stor upplevelse för alla sinnen. Det handlar om ett vin för konnässöre­r och yngre vinnördar.

Ett vin värt 5 stjärnor är ett besök i njutningar­nas himmel och bör vara en fulländad upplevelse i varje detalj. Dylika viner möter man sällan, men en vacker dag kanske ett sådant dyker upp även i denna spalt. Men var då beredd på att prislappen är väl tilltagen.

Valuta för pengarna

■ Min bedömning är kanske onödigt sträng, men också de tidigare nämnda skribenter­na ger ytterst sällan fulla poäng – de viner som fått 20 respektive 100 är få och uppnår astronomis­ka priser.

Efter denna genomgång bör vi kanske införa en mindre sträng skala också i HBL?

Vinrutans bedömning har redan kompletter­ats med orden prisvärt och mycket prisvärt – uttryck för hur jag bedömt Alkos prissättni­ng i förhålland­e till kvaliteten. Det gäller också vinagenter­nas egna viner som finns att beställa för intressera­de kunder.

Slutligen visar antalet stjärnor vinskriben­tens helhetssyn på ett vin där kvalitet till rätt pris bör mötas, alltså valuta för pengarna.

Roséviner

956997 Zenato Rosé San Benedetto 2020. IGT Trevenezie, Italien ■ Vackert gammalrosa vin med frisk doft av tallskog och kryddor. Smaken är torr och rätt fyllig med inslag av smultron, mjuk med låg syra och fin frukt. Ett utmärkt gott och prisvärt rosévin i sommarvärm­en, passar såväl till prat som till mat.

Pris: 12,48

918702 Chivite Las Finnas Rosadeo 2019. IPG Vino de la Tierra 3 Riberas, Spanien

■ Mycket ljust rosa vin. Doften är lite stickig och lätt. Smaken är torr med inslag av rabarber och röda vinbär. Utpräglat matvin.

Pris: 16,49

Röda viner

474417 Oliver Moragues La Faula 2019. IPG Mallorca, Spanien

■ Vin gjort på mallorkans­ka druvor kompletter­ade med cabernet sauvignon och syrah.

Ett vackert klarrött vin med charmerand­e och varm kryddig doft. Smaken är mjuk, aromatisk och rätt fyllig med fina nyanser av rosmarin och timjan. Prisvärt.

Pris: 15,98

496367 Kalleske Greenock Shiraz 2018. Barossa Valley, Australien

■ Mörkrött vin med ännu ungdomlig blå ton. Doften är djup, mycket aromatiskt kryddig med plommon och körsbär. Smaken är kraftfull och fyllig, mustig och lite rökig, det smakar lite som att tugga på druvskal. Passar utmärkt till allt gott kött från grillen. Priset är dock i överkant.

Pris: 28,85

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland