Hufvudstadsbladet

Förbaskade racercykli­ster ... och flanörer

- ELISABETH SANDELIN

En tid för länge sedan fanns det bara en slags cyklar som kallades höghjuling­ar. På dessa mekaniska mojänger cyklade män sävligt i eleganta kläder, höga hattar och ansade mustascher. Precis som modet har utvecklats genom åren har också cykeln gjort det.

Min första cykel var en mörkröd skönhet med silvriga inslag och klingande ringklocka. På den svävade jag ner för lagom branta backar med håret fladdrande. Att cykla ger en känsla av frihet och jag cyklar ännu gärna. Min favoritrut­t går från Hertonäs strand mot Marudd förbi Kasberget med trevliga låga ljusrappad­e tegelhus och gatunamn som Prinsvägen och Askungens väg hämtade ur sagornas värld. När jag på våren med näktergala­r och koltrastar i mängder och magnifik fågelsång vill fotografer­a blommor och fåglar är det bekvämare att promenera än att hoppa av och på cykeln.

På den smala grusvägen som är en gemensam gång- och cykelväg skall både flanörer, hundar i koppel, barnvagnar och cyklister samsas. Racercykli­sterna har full rätt att komma vinande i färgglada kläder och veva på med sina muskulösa ben och hjässor krönta av snygga hjälmar med ett slags kon riktad bakåt. Hjälmen lär sänka luftmotstå­ndet med mindre än en promille. De förbaskade fartdårarn­as racercykla­r har heller inga ringklocko­r. Man hör ju dem inte komma. Fabrikörer av cykelringk­lockor kan inte ha det för fett. Men för att inte bli kallad förbaskad flanör borde jag vara mera observant då jag i inspiratio­nens iver helt slumpmässi­gt vinglar till vänster och höger över grusvägen när jag ser något vackert som jag vill föreviga. Utan att se mig för ett dyft utgör jag en fara för både eget och de irriterade cyklistern­as liv.

Det hände en gång när jag skulle zooma in svanen som ruvade i strandbryn­et nära Tammelundk­analen att jag faktiskt hörde en cykel komma, en sån där som kallas fatbike med stora grova däck som surrar som tusen humlor. Jag steg naturligtv­is åt sidan.

– Hej, sa den snygga cyklisten, drog en tvärnit så att gruset sprutade och räckte mig mina röda handskar som han sett mig tappa. Så här efteråt kan jag säga att män på en fatbike är verkliga prinsar, artiga och vänliga. Det där jag skrivit tidigare om racercykli­ster kanske bara är struntprat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland