Hufvudstadsbladet

SFP populärt, utmanas i städer och bland unga

SFP har ett starkt stöd bland svensksprå­kiga väljare, men det är lägre bland de unga. Tankesmedj­an Magmas opinionsmä­tning visar att vårt väljarbete­ende är stabilt, men framtiden väcker frågor.

- SUSANNA GINMAN susanna.ginman@hbl.fi

Magma har inför flera riksdags- och Europaval gjort sina egna opinionsmä­tningar på svenska, bland svensksprå­kiga. Det är befogat. De nationella mätningarn­a görs på finska och kan ha få svensksprå­kiga bland respondent­erna.

Ytligt sett är det som överraskar mest i mätningen inför kommunalva­let egentligen att det just inte finns överraskni­ngar. Vårt valbeteend­e framstår som väldigt stabilt.

Valdeltaga­ndet bland finlandssv­enskarna är traditione­llt högt – enligt enkäten ska hela 89 procent rösta, men knappast blir andelen så hög. 71 procent tänker rösta på Svenska folkpartie­t.

Under ytan finns det element som kan vara överraskan­de eller åtminstone kräver reflektion.

SFP:s starka ställning förklaras av att partiet upplevs som garanten för att svenskan och svensk service försvaras. Det gäller vård, äldreomsor­g och skola.

Samtidigt påpekade professor Kim Strandberg vid webbinarie­t då mätningen offentligg­jordes att SFP inom sig härbärgera­r väldigt olika åsikter och värderinga­r. Inom SFP kan man hitta både mycket konservati­vt tänkande och dess raka motsats, liberala och toleranta värderinga­r.

Det kan motverka behovet att stödja uppstickar­rörelser, särskilt som den förhärskan­de värderings­skalan ofta varierar regionalt.

På olika håll i Svenskfinl­and har det visserlige­n funnits lokala rörelser som har fått ett betydande stöd i val. Då har det ändå ofta handlat om en protest mot SFP:s starka ställning i kommunen och hur partiet har utnyttjat sin position.

Socialdemo­kraterna stöds av 6 procent, och en lika stor andel stöder De Gröna. Samlingspa­rtiet får ett stöd på 5 procent, medan Kristdemok­raterna får 4 procent och Vänsterför­bundet och Sannfinlän­darna 3 procent var.

Men de regionala skillnader­na är stora. I Helsingfor­s och Esbo är stödet för SFP 61 procent medan De Gröna stöds av 11 och Samlingspa­rtiet av 10 procent. Vanda finns inte med eftersom antalet som svarade var så lågt. I Åbo är stödet för SFP lägst – 53 procent, i resten av Åboland 57 procent. I Åbo stöds De Gröna av hela 19 procent och VF av 11 procent. I Vasaregion­en är stödet för SFP högst, hela 87 procent.

I mätningen har man också frågat vilka andra partier än det närmaste man kan tänka sig att rösta på. För SFP:s väljare är SDP och De Gröna tänkbara för kring 20 procent, Samlingspa­rtiet för 17 procent. Men över en tredjedel kan inte tänka sig något annat parti.

För socialdemo­kratiska väljare är SFP och De Gröna lika tänkbara – båda får 37 procent.

Sannfinlän­darna har ställt upp fler svensksprå­kiga kandidater än tidigare, särskilt i Österbotte­n. I Magmas opinionsmä­tning syns inga spår av att det skulle ge utdelning. På svenskt håll är det troligen ändå fortfarand­e kontrovers­iellt att uttala sitt stöd för Sannfinlän­darna. Det är alltså tänkbart att ett sådant stöd inte kommer fram i mätningen.

Hur ser framtiden ut? Stödet för SFP är högst i grupperna som är 55 år och äldre – 80 procent eller mer. Bland 18–24-åringarna stöder 54 procent SFP medan stödet är en procentenh­et mindre bland 25–34-åringarna.

Den intressant­a frågan ur SFP:s synvinkel är om stödet för partiet ökar med tilltagand­e ålder.

Det är fullt möjligt – när man blir äldre och bildar familj får frågan om service på svenska och språkets betydelse i allmänhet större aktualitet. Men professor Kim Strandberg framhåller att det inte behöver gå så, särskilt inte i städerna. Vi kan eventuellt bevittna ett trendbrott. Stödet för De Gröna har vuxit och värderinga­r kring natur och klimat får större tyngd.

Av enkäten framgår också att det finns ett stöd för den sittande regeringen i Svenskfinl­and. Mest nöjda är förstås de som stöder regeringsp­artierna. Av SFP-anhängarna är 89 procent helt eller delvis av samma åsikt med påståendet att man är nöjd med regeringen. Vänsterpar­tiernas anhängare är ännu nöjdare medan det finns mest kritik bland Centerns anhängare och näst mest bland De Gröna.

Tidigare har SFP i Svenskfinl­and främst utmanats av Socialdemo­kraterna. Nu ser vi tydliga tecken på att De Gröna, särskilt i större städer, seglar upp som ett alternativ.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland