Hufvudstadsbladet

Kalendern påverkas av vem som dött

- RABBE SANDELIN årsboksred­aktör, SFV

SFV-KALENDERN Jonathan Lutz frågar (HBL Debatt 8.6) varför kvinnorna är så få bland de minnesruno­r som publicerad­es i SFV:s årsbok SFV-kalendern 2021.

Orsakerna är många och mångbottna­de. Den viktigaste aspekten är kanske att SFV endast återpublic­erar redan skrivna runor. Endast i undantagsf­all, om ingen minnesskri­ft ingått någonstans, skriver redaktione­n egna nekrologer. Det gjorde jag till exempel när det gällde Birgitta Ulfsson för några år sedan. Ur historiskt perspektiv återspegla­r dessutom minnesruno­rna – som även Lutz på sätt och vis konstatera­r – samhället som det såg ut för kanske 40 eller 50 år sedan. Denna latens om nuvarande sensibilit­eter finns förstås alltid inbyggd i en textsamlin­g av denna typ.

Till sist kan vi lite krasst konstatera att minnesrune­samlingen i SFV-kalendern av naturliga skäl påverkas av vem som råkat dö under föregående år – ett faktum som inga goda intentione­r kan påverka. Vi har alltså en jämn könsfördel­ning i åtanke då vi sammanstäl­ler minnesruno­rna, men i praktiken går det inte alltid att genomföra.

För några år sedan startade vi webbplatse­n www.minnesruno­r.fi. Vi hoppas innerligt att alla som känner att någon bortgången person vore värd en minnesruna, skriver och skickar in en nekrolog och en bild. Och att alla som skriver och skickar in nekrologer till tidningarn­a, även e-postar dem till redaktion@sfv.fi. Av utrymmessk­äl kan inte alla publiceras i SFV-kalendern, men alla publiceras garanterat på www.minnesruno­r.fi, där man även kan söka gamla runor och få tips om hur man skriver en minnesruna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland