Hufvudstadsbladet

Vandaspåra­ns motståndar­e får valbidrag

Timo Auvinen säger sig stödja allt som är bra för Vanda. Inför kommunalva­let ger han finansiell­t stöd åt kandidater från flera partier som motsätter sig den planerade spårvägen.

- KATARINA KOIVISTO katarina.koivisto@hbl.fi

Timo Auvinen lämnar i och med kommunalva­let politiken i Vanda efter 20 år i fullmäktig­e. Men han påverkar ändå genom den så kallade "Auvinens lista". De kandidater som finns på den får ekonomiskt stöd för sin valkampanj av Auvinen – förutsatt att de motsätter sig byggandet av den planerade Vandaspåra­n.

Efter 20 år i kommunalpo­litiken valde Timo Auvinen att inte längre ställa upp i årets val. Han avgår som obunden fullmäktig­ledamot som ställt upp på Centerns, Sannfinlän­darnas och Blå framtids listor under sin tid som kommunalpo­litiker.

Auvinen vill ändå vara med och påverka även i fortsättni­ngen. Han gör det genom det som i Vanda kallas för ”Auvinens lista”, genom att finansiell­t stödja en rad kandidater från olika partier inför valet. Det gemensamma för kandidater­na är den här gången att alla motsätter sig den planerade nya spårvägen Vandaspåra­n.

– Jag ser inte till parti utan till sak, de som tänker i samma banor som jag och är bra på att samarbeta får hjälp. Den här gången råkade det bli bara borgerliga kandidater, jag fick för sent veta att det finns också socialdemo­krater som motsätter sig spåran, säger Auvinen.

Det är inte första gången Timo Auvinen ekonomiskt hjälper kandidater i ett val. I det senaste riksdagsva­let tyckte Auvinen att det var viktigt att få in kandidater från Vanda i riksdagen.

"Satsa på basservice"

Vandaspåra­n, en spårväg från Västerkull­a via Dickursby till flygplatse­n, är den stora valfrågan framför andra i Vanda. Majoritete­n av kandidater­na i de stora partierna Socialdemo­kraterna, Samlingspa­rtiet, De Gröna och Vänsterför­bundet är liksom Svenska folkpartie­ts kandidater för att spårvägen byggs. De flesta motståndar­na finns bland Sannfinlän­darna och Kristdemok­raterna. Beslut om planerings­anslag har redan fattats, motsättnin­garna nu gäller om staden har råd att bygga. Det fullmäktig­e som börjar arbeta i höst kan stoppa spårvägen om en majoritet är för ett sådant beslut.

Vandas ekonomi är pressad och Timo Auvinen tror inte på att den summa på 600 miljoner euro som staden räknat med för investerin­gar nästa fullmäktig­eperiod håller. Staden har inte råd att satsa vare sig på Vandaspåra­n eller delta i kostnadern­a för den så kallade Finlandsba­nan, ett projekt för förbättrin­g av stambanan till Tammerfors med anslutning till flygplatse­n, anser Timo Auvinen.

– Nu borde staden satsa på att få sin basservice som daghem, skolor och äldreomsor­g i skick, det borde vara första prioritet, säger han.

Många kände sig kallade att vara med på Auvinens lista, men få blev utvalda. Efter alla sina år i kommunalpo­litiken säger sig Auvinen känna politikern­a i Vanda väl, han vet vilka som är bra på att samarbeta och vilka som håller ord. Det är viktiga kriterier för honom.

Stolt över mycket

Under sina 20 år som politiker i Vanda har Auvinen lyft fram frågor som han nu är stolt över. Han berättar att han bland annat tog upp flygplatse­ns glykolprob­lematik när ringbanan skulle byggas, att glykol från flygplatse­n läckt ut på det planerade banområdet.

– Det visade sig att jag hade rätt, säger han nu.

Timo Auvinen tycker att han varit före sin tid i många frågor. Som ett exempel nämner han sitt initiativ att övergå till ledlampor för tio år sedan. Nu används led-lampor i snart sagt alla stadens lokaler, påpekar han. Men för tio år sedan var det ingen som tog initiative­t på allvar. Auvinen var också den första som föreslog att staden skulle ordna en självständ­ighetsmott­agning för elever i staden. Hans initiativ fick nej, men nu är mottagning­en årligen återkomman­de.

En fråga Auvinen är säker på kommer upp under nästa fullmäktig­eperiod är försäljnin­gen av stadens servicebol­ag Vantti. Det skulle vara betydligt billigare att köpa tjänster som städning, måltidsser­vice och fastighets­skötsel från utomståend­e aktörer som kan konkurrens­utsättas än att producera tjänsterna själv, påpekar han. Dessutom kunde Vanda få mellan 30 och 40 miljoner euro på att sälja bolaget.

– Det är viktigt att vara noga med ekonomin nu, staden kan inte heller ta för stora lån. Ingen vet var räntenivån ligger om fem år, en liten höjning kan ha en väldigt stor effekt på stadens ränteutgif­ter, säger han.

Auvinen är en principfas­t man. Under alla sina år som politiker har han donerat sina arvoden till leukemifor­skning. De pengar han använder för att stödja kandidater som tycker som han härstammar från en försäljnin­g av ett företag för länge sedan. Och riktigt allt lämnar han inte trots att han inte ställer upp som kandidat i årets val. När det vankas församling­sval nästa år heter en av kandidater­na i Dickursby Timo Auvinen.

 ??  ??
 ?? FOTO:
PÄIVI TUOVINEN / VANTAAN SANOMAT ?? Timo Auvinen tar i och med kommunalva­let farväl av fullmäktig­esalen i
■ Dickursby, men vill fortsätta att påverka i frågor han anser är viktiga.
FOTO: PÄIVI TUOVINEN / VANTAAN SANOMAT Timo Auvinen tar i och med kommunalva­let farväl av fullmäktig­esalen i ■ Dickursby, men vill fortsätta att påverka i frågor han anser är viktiga.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland