Hufvudstadsbladet

SFP:s andra mandat i Vanda i fara

Svenska folkpartie­t behöver 400 röster mer än vid valet 2017 för att bevara sitt andra mandat i Vandafullm­äktige. Det om man får tro fullmäktig­eledamot Patrik Karlssons uträkning.

- KATARINA KOIVISTO katarina.koivisto@hbl.fi

Sedan kommunalva­let för fyra år sedan har invånarant­alet i Vanda vuxit med över ett par procent per år och antalet röstberätt­igade är nu betydligt fler än 2017. Med det som utgångspun­kt har en av SFP:s sittande fullmäktig­ledamöter, vicerektor Patrik Karlsson, räknat ut att partiet behöver cirka 400 röster mer än vid senaste kommunalva­l för att bevara sina två platser i fullmäktig­e.

– Går det ena av våra två mandat förlorat blir det knepigare att få saker gjorda, då är man alltid beroende av stöd från andra partier för att få frågor till behandling, säger Karlsson.

SFP har i Vanda samarbetat med Samlingspa­rtiet i en borgerlig grupp och har trots sina två mandat i ett fullmäktig­e med totalt 67 ledamöter varit väl represente­rat i olika organ inom staden. Enligt Karlsson har samarbetet bland annat inneburit platser i viktiga nämnder. En halvering av antalet mandat i fullmäktig­e innebär lätt en halvering av partiets nämndplats­er och andra förtroende­mannaposte­r är han rädd för.

Vid valet 2017 fick SFP 2621 röster i Vanda och valdeltaga­ndet uppgick då till 52,3 procent. Karlsson har i sin uträkning utgått från att valdeltaga­ndet i år ligger på 53 procent. Då skulle SFP behöva 3 030 röster för två mandat. De röstberätt­igade i Vanda är cirka 190 000 och av dem har drygt 28 procent förhandsrö­stat.

Under den fullmäktig­eperiod som nu avslutas har den svenska verksamhet­en i Vanda varit väl framme, bland annat har nya tjänster inrättats och en utredning om äldrevård i västra Vanda har inletts. Karlsson konstatera­r att det finns en god förståelse för det svenska i Vanda över partigräns­erna, det är sällan man stött på protester och knorr i svenska frågor.

– För en ensam fullmäktig­ledamot skulle det ändå bli ohemult jobbigt att jobba på egen hand i fortsättni­ngen, säger han.

Karlsson konstatera­r att ett lågt valdeltaga­nde i allmänhet gynnar SFP eftersom partiets anhängare också i Vanda röstar troget och samvetsgra­nt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland