Hufvudstadsbladet

Efter valet följer armbrytnin­g om viktiga poster

- MARIA GESTRIN-HAGNER Reporter maria.gestrin-hagner@hbl.fi

Så fort kommunalva­lsresultat­et är klart, kavlar partiernas garvade förhandlar­e i Helsingfor­s upp ärmarna inför nästa rond i spelet. Där gör partierna upp vilket parti som lägger vantarna på vilken post. Sannfinlän­darna som väntas gå starkt framåt i huvudstade­n propsar på att få en biträdande borgmästar­post.

Partistrat­egerna i Helsingfor­s väntar otåligt på att kommunalva­let ska vara över och rösträknin­gen klar. Efter det blir det dags för politisk armbrytnin­g på hög nivå där partierna sinsemella­n ska komma överens om vem som får vilka poster.

Om de två stora, Samlingspa­rtiet och De gröna, backar, vilket galluparna hittills har förutspått, är det fullt möjligt att fördelning­en av posterna rubbas.

Modellen utgår från d'Hondts metod som gynnar stora partier medan små grupper har svårare att få positioner. Modellen innebär också att partierna får representa­tion i proportion till hur många röster partiet får jämfört med andra.

Det är möjligt att valresulta­tet innebär att Helsingfor­s också efter valet har samma fördelning av borgmästar­posterna som under den gångna valperiode­n.

Senast fördelades posterna så att Samlingspa­rtiet, De gröna och SDP som fick flest röster gjorde upp om borgmästar­posterna sinsemella­n och turvis valde borgmästar­portfölj så att Samlingspa­rtiet började.

Ny fördelning möjlig

Men om styrkeförh­ållandena i fullmäktig­e förändras är det upplagt för justeringa­r också i hur borgmästar­posterna fördelas. Man kan tänka sig en modell där valettan får två poster, borgmästar­en och en biträdande, medan tvåan, trean och fyran skulle lägga beslag på var sin biträdande borgmästar­e.

En modell där de fem största partierna får en bormästarp­ost per man kan inte heller uteslutas i det här skedet.

Det är möjligt att samma modell som senast, där partierna i tur och ordning väljer bland borgmästar­portföljer­na, används också den här gången. Men det kan också gå så att fördelning­en avgörs genom förhandlin­gar och diskussion­er mellan partierna eftersom det inte finns några regler för hur fördelning­en ska gå till.

Ett tydligt valresulta­t bäddar för enkla förhandlin­gar, medan jämnt race gör det upplagt för hårdare armbrytnin­g.

Sannfinlän­darna väntas gå framåt i Helsingfor­s. Partiordfö­rande Jussi Halla-aho är partiets officiella borgmästar­kandidat. Men ingen tror att han kommer att lämna riksdagen för en biträdande borgmästar­post. Däremot ska tidigare riksdagsle­damoten Mika Raatikaine­n som i dag sitter i stadsstyre­lsen och riksdagsle­damoten Mari Rantanen vara intressera­de av att bli Sannfinlän­darnas första biträdande borgmästar­e. I partiet spekuleras att Sannfinlän­darna eventuellt kunde ha möjlighet att göra anspråk på den borgmästar­post som SDP:s Nasima Razmyar har i dag, det vill säga biträdande borgmästar­e för kulturoch fritidssek­torn.

Redan fredagen efter valet inleds förhandlin­garna om de olika borgmästar­posterna, stadsstyre­lsens sammansätt­ning och hur många platser i respektive nämnd som partierna kniper. Ifall valresulta­tet är tydligt är förhoppnin­gen att en grov fördelning ska vara klar redan innan midsommar, men förhandlin­garna kan också dra ut. Tidtabelle­n är dock snäv eftersom den nya stadsstyre­lsen under ledning av borgmästar­en ska komma i gång med arbetet redan i augusti.

 ?? FOTO: MIKKO STIG/LEHTIKUVA ?? Fredagen efter kommunalva­let börjar partierna förhandla hur de ska fördela de olika borgmästar­portföljer­na, platserna i stadsstyre­lsen och hur många nämndplats­er de olika partierna får. I ekvationen ingår också poster i olika samkommuna­la organ och kommunalt ägda bolag. På bilden borgmästar­kandidater­na i Helsingfor­s: Från vänster Paavo Arhinmäki (VF), Jussi Halla-aho (Sannf), Anni Sinnemäki (Gröna), Juhana Vartiainen (Saml), Eva Biaudet (SFP) och Nasima Razmyar (SDP).
FOTO: MIKKO STIG/LEHTIKUVA Fredagen efter kommunalva­let börjar partierna förhandla hur de ska fördela de olika borgmästar­portföljer­na, platserna i stadsstyre­lsen och hur många nämndplats­er de olika partierna får. I ekvationen ingår också poster i olika samkommuna­la organ och kommunalt ägda bolag. På bilden borgmästar­kandidater­na i Helsingfor­s: Från vänster Paavo Arhinmäki (VF), Jussi Halla-aho (Sannf), Anni Sinnemäki (Gröna), Juhana Vartiainen (Saml), Eva Biaudet (SFP) och Nasima Razmyar (SDP).
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland