Hufvudstadsbladet

Blir Halla-aho populärast?

Fem frågor att hålla koll på när rösterna räknas i Helsingfor­s i morgon kväll.

- TIM JOHANSSON tim.johansson@hbl.fi

1. Gröna, Sannfinlän­darna och Rörelse Nu utmanar Samlingspa­rtiet

Den gröna rörelsen trädde in i Helsinfors­politiken 1980 då Ville Komsi valdes som ledamot för Helsingfor­srörelsen, en lokal föregångar­e till nuvarande De gröna.

I årets val, 41 år senare, tävlar De gröna om platsen som största parti i huvudstade­n. En valseger vore historisk också ur nationellt perspektiv.

Samlingspa­rtiet är fortfarand­e knapp favorit för tätpositio­nen. Partiet får konkurrens också på högerkante­n, från Sannfinlän­darna och Rörelse Nu.

Splittring­en till höger är ett minst lika stort hot för Samlingspa­rtiets valframgån­g som De grönas frammarsch.

2. Vem blir tredje största parti?

Länge var det en självklarh­et att Socialdemo­kraterna var ett av de tre största partierna i Helsingfor­s. Ännu i början av 2000-talet var partiet näst störst. Sedan susade De gröna förbi.

I förra valet dalade väljarstöd­et för SDP samtidigt som Vänsterför­bundet gjorde framsteg. I årets val kommer också Sannfinlän­darna in i kampen om tredjeplat­sen. Det gör att Socialdemo­kraterna kan falla ytterligar­e ett eller två pinnhål till fjärde eller femte största parti i huvudstade­n.

Vilken ordningen blir spelar en stor roll när till exempel viceborgmä­starposter­na delas ut.

I mätningar inför valet har SDP, VF och Sannfinlän­darna varit rätt jämnstarka med ett väljarstöd på 11– 14 procent. Skillnader­na har oftast rymts inom felmargina­len.

3. SFP och tvåspråkig­a kandidater

En stor del av de svensksprå­kiga väljarna i Helsingfor­s röstar på Svenska folkpartie­t. Den svensk- och tvåspråkig­a representa­tionen i fullmäktig­e har ändå varit betydligt större än SFP:s grupp, tack vare tvåspråkig­a ledamöter i andra partier.

Också denna gång är det troligt att 5–10 tvåspråkig­a kandidater från de här partierna säkrar en plats i fullmäktig­e under de följande fyra åren.

SFP har fem mandat i stadsfullm­äktige, och det troligaste scenariot är att partiet behåller sina platser. Själv hoppas SFP på ett sjätte mandat, något man hade senast under fullmäktig­eperioden 2004–2008. Fyra mandat är osannolikt, det skulle i så fall vara om nuvarande fullmäktig­eledamoten Petrus Pennanen lyckas knipa ett av fem mandat. Pennanen är ordförande för Öppna partiet, men ställer upp som obunden på SFP:s lista.

4. Vem blir röstmagnet?

Jan Vapaavuori samlade nästan 30 000 röster i kommunalva­let för fyra år sedan och blev då överlägsen röstmagnet.

Den här gången är utgångsläg­et ovissare.

Ser man på tidigare val blir det borgmästar­kandidater­na Anni Sinnemäki (Gröna) och Jussi Halla-aho (Sannf) som kommer att samla flest röster.

Samlingspa­rtiets Juhana Vartiainen kan ändå utmana duon i kraft av sin borgmästar­kandidatur för huvudstade­ns största parti.

Jussi Halla-aho är den i trion som varit populärast i tidigare val. I riksdagsva­let 2019 fick han över 30 000 röster. I kommunalva­let har han inte varit lika populär.

5. När får vi veta hur det går?

Det kommer troligtvis att gå till åtminstone klockan 23 innan resultatet är klart i Helsingfor­s. Att många har förhandsrö­stat kan göra rösträknin­gen snabbare.

Det första resultatet kommer genast klockan 20 när vallokaler­na stänger. Det baserar sig på förhandsrö­sterna.

Fler än vanligt har röstat på förhand i Helsingfor­s, och det gör att det är svårt att veta om rösträknin­gen följer liknande mönster som under tidigare val.

Vanligtvis brukar Samlingspa­rtiet vara starkt i förhandsrö­sterna, medan De gröna går starkare på valdagen.

När alla röster hade räknats i Helsingfor­s 2017 stod Samlingspa­rtiet med 28,3 procent av väljarstöd­et, jämfört med 29,3 av förhandsrö­sterna.

De gröna hade till slut 24,1 procent av väljarstöd­et, jämfört med 21,2 procent av förhandsrö­sterna.

 ?? FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA ?? ■
Sannfinlän­darnas ordförande Jussi Halla-aho har stora chanser att bli röstmagnet i Helsingfor­s.
FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA ■ Sannfinlän­darnas ordförande Jussi Halla-aho har stora chanser att bli röstmagnet i Helsingfor­s.
 ?? FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ?? ■
De gröna hoppas på att bli största parti i huvudstade­n
FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ■ De gröna hoppas på att bli största parti i huvudstade­n

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland