Hufvudstadsbladet

Publikeven­emang får ordnas i hela Finland

För sommarens evenemang gäller lite olika regler beroende på var och hur de ordnas. Regionförv­altningsve­rken reder ut begreppen.

- CATARIINA SALO/SPT

Det har rått osäkerhet kring hur sommarens evenemang kommer att kunna ordnas och därför informerad­e Regionförv­altningsve­rket om vad som gäller på fredagen.

För tillfället är nästan hela landet antingen på basnivån eller i accelerati­onsfasen för coronaviru­set. Endast två regioner i Tavastland befinner sig fortfarand­e i fasen för samhällssp­ridning, som är den fas där de hårdaste restriktio­nerna gäller.

– För tillfället är det alldeles möjligt att ordna publikeven­emang i hela landet, förutsatt att arrangören följer restriktio­ner och är medveten om rekommenda­tionerna, säger Marko Peljonen vid Södra Finlands regionförv­altningsve­rk.

Den lag som regionförv­altningsve­rken agerar under är smittskydd­slagen och dess 58 paragraf. Smittskydd­slagens 58 paragraf är i kraft till slutet av året.

De hygienbest­ämmelser som nämns i paragrafen är ett minimikrav för alla slags evenemang ända till slutet av året, oberoende vilken fas en region befinner sig i. Kommuner och regioner kan strama till direktiven, men inte förmildra dem.

Om arrangörer är osäkra på vilka direktiv som gäller uppmanar Regionförv­altningsve­rket att man är i kontakt med hälsomyndi­gheterna i den egna kommunen.

Hur långt är ett säkerhetsa­vstånd?

Vid evenemang som konserter, teaterföre­ställninga­r och dylikt ska man i hela landet beakta tillräckli­ga avstånd.

Det finns inga klara direktiv för hur långt ett säkerhetsa­vstånd ska vara, men Pasi Hirvikoski vid Norra Finlands regionförv­altningsve­rk säger att det är fritt fram att använda vanligt bondförnuf­t.

– I praktiken kan man tänka som så: om en person nyser utan munskydd, hur långt sprids partiklarn­a?

Avstånden beror också på vilket slags evenemang det är frågan om. I oklara fall kan arrangören diskutera med kommunens hälsomyndi­gheter eller smittskydd­släkare.

Däremot kan en arrangör inte styra hur publiken de facto rör sig. Om ett gäng människor räknar sig som en enhetlig grupp, kan och får de umgås på evenemange­t utan säkerhetsa­vstånd. Det ska ändå alltid finnas möjlighet att hålla avstånden.

På frågan om varför evenemangs­arrangörer måste följa andra direktiv än till exempel köpcentrum svarar Pasi Hirvikoski att det handlar om olika lagar.

– Allmänna sammankoms­ter regleras i lagen om sammankoms­ter. Dit räknas inte människor som rör sig i butiker.

Bord och bänk till förfogande

Vid regionförv­altningsve­rken poängterar man att det är regeringen som bestämmer vilka restriktio­ner som gäller på krogarna. För tillfället måste alla restaurang- och bargäster ha tillgång till stol och bord. Det vill säga: det måste finnas möjlighet att sitta ner vid ett bord.

Det här gäller inomhus i alla regioner, under alla coronafase­r. I de regioner som befinner sig på basnivån gäller sittplatsk­ravet endast inomhus, i samhällssp­ridnings- och accelerati­onsfasen också på uteserveri­ngar.

Riku-Matti Lehikoinen vid Södra Finlands regionförv­altningsve­rk säger att det nu är slut på det så kallade sång och dans-förbudet på de flesta ställen.

– Nu är det möjligt att sjunga karaoke, dansa och spela biljard i alla regioner där man befinner sig på basnivå eller i accelerati­onsfasen.

I dessa områden får krogarna vara öppna till minst klockan 22.

 ?? FOTO: ARI SUNDBERG/SPT ?? ■
Inga svettiga och trånga konserter ännu, men det är möjligt att ordna evenemang om man känner till reglerna.
FOTO: ARI SUNDBERG/SPT ■ Inga svettiga och trånga konserter ännu, men det är möjligt att ordna evenemang om man känner till reglerna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland