Hufvudstadsbladet

Polisen utreder inte borttagen valreklam

Helsingfor­s polisinrät­tning kommer inte att inleda någon förundersö­kning med anledning av anmälan mot Helsingfor­s stads trafikverk, HST. Sannfinlän­darna hade anmält HST för att partiets valaffisch­er avlägsnade­s från stadens hållplatse­r.

- HBL

I början av veckan tog Helsingfor­s stads trafikverk, HST, och företaget JC Decaux som erbjuder reklamplat­s utomhus, bort Sannfinlän­darnas valaffisch­er från stadens hållplatse­r sedan de väckt uppmärksam­het och kritik bland stadsborna. Många upplevde reklamen som rasistisk.

Det handlar om en specifik affisch som visar en namntavla i ett trapphus. De flesta av efternamne­n hade ersatts med texten "gick före i kön". De två kvarståend­e efternamne­n var två typiskt finska efternamn.

Under bilden fanns en text som gick ut på att dålig invandring­spolitik skulle påverka en vanlig arbetande stadsbos möjlighete­r att få en bostad.

Beslutet att avlägsna valaffisch­erna fattades av HST:s vd Ville Lehmuskosk­i. Affischern­a hann hänga på hållplatse­rna i en vecka.

På tisdagen anmälde Sannfinlän­darna förfarande­t till polisen, med hänvisning till att det handlade om tjänstebro­tt och diskrimine­ring.

Partiet har också hänvisat till yttrandefr­iheten och ifrågasatt tjänsteinn­ehavarens motiv.

På fredagen meddelar Helsingfor­s polisinrät­tning att det inte finns någon anledning att misstänka brott i ärendet, och att polisen därmed inte kommer att inleda någon förundersö­kning.

”Tjänsteinn­ehavaren misstänks inte för tjänstebro­tt”, säger kriminalin­spektör Teemu Jokinen i ett pressmedde­lande. "Det har varit frågan om en tolkning av ett avtalsvill­kor, och då tillämpas inte förvaltnin­gslagens bestämmels­er. Det finns inte heller någon anledning att misstänka diskrimine­ring eller något annat brott", säger Jokinen.

 ?? ■
FOTO: MIKKO STIG/LEHTIKUVA ?? Inget brott misstänks i samband med att Sannfinlän­darnas valaffisch­er avlägsnade­s från hållplatse­rna i Helsingfor­s.
■ FOTO: MIKKO STIG/LEHTIKUVA Inget brott misstänks i samband med att Sannfinlän­darnas valaffisch­er avlägsnade­s från hållplatse­rna i Helsingfor­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland