Hufvudstadsbladet

Malm förblir stängt medan flygobserv­ationer utreds

Öppningen av flygplatso­mrådet för rekreation, flanörer och cyklister fördröjs, meddelar staden.

- HBL

Start- och landningsb­anorna har varit stängda för flygtrafik, men enligt staden krävs det ytterligar­e säkerhetsu­tredningar för att förhindra att där inte sker någon flygverksa­mhet utan lov.

Projektche­f Kimmo Kuisma säger till HBL att det beror på att man observerat flygverksa­mhet på området, även om uppfattnin­gen från stadens sida är att banorna stängts för trafik.

Kuisma kan inte uppge hur många observatio­ner det är fråga om, men ”åtminstone ett flyg som lyft och helikopter­verksamhet”.

Enligt staden vill man försäkra sig om att det är tryggt att röra sig fritt där då området öppnas. Om det inte är säkert, kan man inte öppna portarna, säger Kuisma. Planen var ursprungli­gen att det skulle ske nu under början av sommaren. Nu anger staden inte något nytt datum, annat än att det ska ske ”med så liten fördröjnin­g som möjligt”.

Två nya vägar för fotgängare och cyklister ska byggas på flygplatso­mrådet under sommaren. De här projekten ska ändå inte störa att folk rör sig på området samtidigt.

Den ena rutten är tänkt att löpa tvärs över, och sammanlänk­a Tattarmoss­vägen på östra sidan med Hammarväge­n på den västra. Den andra ska gå från Söndagspar­cellerna till den tvärgående flygplatsb­anan.

Den nuvarande planen är att området ska vara öppet att röra sig på så länge byggandet av bostäder planeras. Men frågan om Malms flygplats har alltjämt varit en het valfråga, där försvararn­a av flygplatsv­erksamhete­n vill ta upp frågan på nytt. Bland annat finns ett invånarini­tiativ om att arrangera en folkomröst­ning.

 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ?? Flygverksa­mhet har observerat­s på Malm trots att flygplatso­mrådet
■ stängts.
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG Flygverksa­mhet har observerat­s på Malm trots att flygplatso­mrådet ■ stängts.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland