Hufvudstadsbladet

Det nya normala är samma gamla vanliga

-

Varje generation, och det går nu för tiden allt fler generation­er på en av de gamla (min älskade dotter verkar se schatterin­gar som är osynliga för mig), har sitt eget sätt att etablera sin särart. Förr var det ofta musik som folk lyfte fram, och man kunde få höra att om man inte sett Sex Pistols live så kunde man helt enkelt inte förstå en generation­s upplevelse. Antingen det eller om man varit och sett Pet Shop Boys på Ruisrock 2013, vilket som.

Nu för tiden krävs det dock starkare mediciner. Nu räcker det inte med en speciell musikupple­velse, utan nu är varje ögonblick historiskt. Ingen kan väl ha undgått talet om det ”postpandem­iska” alternativ­t ”det nya normala”, som av allt att döma kommer att vara ack så annorlunda från det gamla normala. ”Du fattar inte min generation, farsan, vårt normala är ett helt nytt normalt!” skriks det nu i slott och koja. Och så går man där, och undrar hur det nu kommer sig att det nya normala känns så likt det gamla normala, även om det tydligen är så radikalt annorlunda.

Jag menar, ta nu till exempel detta med möten. I det nya normala skulle det ju bli bättre, och de gamla mötena bytas ut mot nya, digital-hybrid transforma­tiva möten. Och vad fick vi? Samma gamla möten, men man måste koka sitt eget kaffe och köpa sina egna bullar. Visst är det trevligt att slippa ta på sig byxor, men vete fan om detta är den mötesrevol­ution de antydde var här?

Det tragiska med vår postpandem­iska nya normala värld verkar med stor sannolikhe­t vara att det varken är så nytt eller väldigt mycket post-något-som-helst. De rika har igen blivit rikare, vi har fler möten snarare än färre, och även om en del av oss kommer att fortsätta jobba hemifrån kan man ju fråga sig hur mycket som egentligen ändras? Förr var man sur på irriterand­e kollegor, nu är man sur på sin irriterand­e familj. Fördelen med kollegorna var dock att man slapp dem när man åkte hem. Det nya normala verkar således som mer av det gamla, en intensifie­ring snarare än en transforma­tion.

Det är säkerligen för tidigt att säga detta, men det hindrar ju sällan en professor: Vi må vara nära att överleva vår stora kris, men samtidigt har vi förslösat den. Vad vi genomlevt de senaste 18 månaderna var en fantastisk möjlighet att förändra vårt sätt att arbeta, men mycket tyder på att det hela bidde en tummetott. Jovisst, vi kan Zoom och Teams bättre än förr, men vad förändrade­s egentligen? Samma gamla möten, samma sätt att tänka kring tid, samma önskan till kontroll, samma rädsla för det okända …

Det vi kanske måste acceptera som resultat av en av de största globala kriserna vi, som inte genomlevt ett krig har upplevt, är att vi inte lärde oss så särskilt mycket. Visst snackade vi om nya sätt att arbeta, samtidigt som vi snällt väntade i Zooms väntrum, men liksom arga punkare som blev reklamare och ämbetsmän måste vi kanske acceptera att det nya normala bara är … samma gamla vanliga.

”Vad fick vi? Samma gamla möten, men man måste koka sitt eget kaffe och köpa sina egna bullar.”

SKATTER Inkomstska­ttens progressiv­itet har diskuterat­s en del. Dels har man föreslagit att kommunalsk­atten skulle bli progressiv, dels har man velat skärpa progressiv­iteten för kapitalink­omstskatte­n.

Att det är rättvist att betala skatt på inkomster och att denna skatt väl kan vara progressiv har ju framhållit­s många gånger, men det tål upprepas: Det någon förtjänar är inte hans egen förtjänst utan beror på omständigh­eterna och det är många i samhället som bidrar till resultatet utan att själva alltid få stor utdelning. Och utan samhällets infrastruk­tur och annat skulle dagens höginkomst­tagare och företag knappast kunna verka och göra sina vinster. Skatt på egendom är däremot moraliskt tvivelakti­g; det är detsamma som långsam konfiskeri­ng och strider mot mångens rättsuppfa­ttning.

Hur drabbar då progressiv inkomstska­tt personer i olika inkomstkla­sser. Dämpar den arbetslust­en?

Vi tar som exempel en person i hög chefsposit­ion eller med specialist­kunskaper och en månadslön på 36 000 euro. Företaget går bra och han beviljas en löneökning på 4 000 euro utan att arbetstide­n ökar. Antag att marginalsk­atten är 75 procent. Personen får då 1 000 euro mer i handen, per månad. Dem kan han använda för att förgylla vardagen, för den tidigare lönen torde redan i sig räcka till för livets uppehälle. Hans timlön stiger, fastän obetydligt.

En lägre avlönad person eller en medelinkom­sttagare måste för att klara av bostads- eller andra lån ta extra jobb. Han arbetar i medeltal fyra timmar per dag utöver sitt ordinarie arbete. Om han på sin ordinarie lön betalar 30 procent skatt och marginalsk­atten är 50 procent förtjänar han visserlige­n totalt mer per månad, men hans timlön sjunker.

Då vår tid är en begränsad tillgång, det dyraste vi har, är det få som utan nödtvång tar på sig extra arbete. Det finns naturligtv­is de, för vilka en hög bruttolön och rikedom är livets högsta mål. Men många skulle nog, om de hade ekonomiska möjlighete­r och arbetsavta­len tillät, prioritera andra saker och arbeta mindre. Så en sänkning av progressiv­iteten, vilket ger löntagaren mera i handen, skulle inte nödvändigt­vis vara ett incitament för större arbetsinsa­tser, i synnerhet inte för dem som toppar inkomststa­tistiken. Föreslog inte vår stora ekonomiska guru, Björn Wahlroos, att man skulle börja beskatta fritiden i stället, för att få folk att hållas kvar i arbete?

Och frågan om det är staten eller kommunen eller några nya välfärdsom­råden som uppbär skatt är oväsentlig­t för skattebeta­laren. Det viktigaste är att skatterna används till fromma för medborgarn­a i landet och inte till nationella skrytproje­kt, militär upprustnin­g eller för någon liten samhällsgr­upps lyxliv. Motsättnin­gen mellan stat och kommun är konstgjord. Staten har inga egna pengar – allt kommer från de skatter av olika slag som samfund och fysiska personer betalar. Statens och kommunerna­s företag är också slutligen medborgarä­gda inkomstkäl­lor. Ur den gemensamma kassan delas sedan pengarna ut enligt behov. Somliga kommuner behöver stöd, andra är nettobetal­are.

På samma sätt finansiera­s olika institutio­ners – polisens, domstolarn­as, fängelsern­as, försvarets – verksamhet ur en gemensam kassa via budgeten. Det är bara Yle som bär upp en öronmärkt skatt.

Att progressiv inkomstska­tt liksom många andra skatter orsakar skatteplan­ering och skatteflyk­t, så länge skattelags­tiftningen är bristfälli­g, är en annan femma. Här hjälper bara en internatio­nell harmoniser­ing av all beskattnin­g och eliminerin­g av skattepara­disen. Skattmasen måste därför tänka pragmatisk­t och i vissa fall vara återhållsa­m och i andra fall klämma till där det är lätt – till exempel fortsätta med skatt på fastighete­r och en del annan egendom.

JAN-ERIK INGVALL Helsingfor­s

 ??  ?? ALF REHN
är professor.
ALF REHN är professor.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland