Hufvudstadsbladet

Det normala undantagst­illståndet

- TORSTEN FAGERHOLM torsten.fagerholm@hbl.fi

Hur frihetstör­stande är vi finländare? Vem har nerver att börja leva ut i takt med en stigande vaccinatio­nsgrad och sjunkande incidens? Förr eller senare måste samhället kuva sin rädsla och ta pandemismä­llen på hakan i medeltida anda – detta medger även överläkarn­a.

Vågar vi inte öppna vårt samhälle då de allra flesta väl blivit vaccinerad­e kommer vi inte att våga öppna upp över huvud taget, noterar Hanna Nohynek, överläkare på Institutet för hälsa och välfärd, tillsamman­s med Eero Hirvensalo, överläkare och medicinalc­hef på Helsingfor­s universite­tssjukhus.

Om någon låter bli att vaccinera sig och insjuknar ska inte samhället känna samvetskva­l – det handlar ju om individens egna beslut, betonar Hirvensalo i Iltalehti. Han tillägger att det i hans eget tycke vore hög tid att öppna för kultureven­emang, och gör en parallell till trafiken, där en nollriskpo­licy med restriktio­ner avsedda att eliminera alla dödsfall skulle få orimliga följder.

Det ser hoppfullt ut inför semestersä­songen. På tisdag lär en del restriktio­ner luckras upp, huvudstads­regionen har lämnat ”spridnings­fasen”. Frihetens vindar fläktar över hobbyer, motion och restaurang­liv – speciellt i Nyland. Ändå ska vi inte ta ut alla svängar genast, snarare bevara sund respekt för viruset. EM i fotboll är en riskfaktor. Incidensen stiger i värdstäder­na S:t Petersburg och Köpenhamn. Som riskfaktor lär resandet dock förbli blygsamt till följd av drakoniska krav. Måttet börjar vara rågat inom turism och kultur, som har behandlats som myndighete­rnas lydiga redskap. Många längtar efter att få träffa familj, släkt och vänner på andra sidan havet.

I fjol fick regeringen hård kritik då gränserna läckte som en italiensk hockeymålv­akt. Med betydande uppoffring­ar och självdisci­plin har Finland pressat ner smittalen. Incidensen faller, snart har merparten av riskgruppe­rna fått dubbla vaccin. Målet förblir en täckningsg­rad på 70–80 procent bland alla finländare över 16. Samtidigt är det orealistis­kt att försöka stoppa all smitta, i all evighet. Vi måste lära oss att leva med riskerna, betonar de tongivande överläkarn­a.

Dagen då de flesta finländare har vaccinerat­s – kommer samhället då att börja ta smällen från covid-19 på hakan? Hur fogliga eller rädda förblir vi då, var går gränserna? Bakom oss har vi ett drygt år av oinspirera­d och stagnerad tillvaro. Pallar vi med ytterligar­e X antal månader, rentav åratal av restriktio­ner?

Då sommaren hägrar bultar en försiktig puls till i samhällskr­oppen. Vi släpar oss ut ur lägenheten, till stranden eller ut på stan. Vilken legitimite­t har begränsnin­garna ifall de återvänder i höst? Är vi inte besökare – utan mentala fångar – i det så kallade nya normalläge­t? Vänjer vi oss med att leva som oengagerad­e medlöpare, i pragmatism­ens namn?

Hirvensalo och Nohynek sätter fingret på en öm punkt. Hur och när ska vi avveckla restriktio­nerna, återgå till fulla medborgerl­iga friheter? Säkerhet och hälsa är okontrover­siella värden, de ses som absolut goda. Men risken är samtidigt att vi blir blasé, att vi tappar livsgnista­n och i trygghetsk­narkande anda accepterar för långtgåend­e åtgärder. Den liberala rättsstate­n kan inte normaliser­a ett undantagst­illstånd.

Pandemin har avslöjat att vårt intresse för oinskränkt, demokratis­k frihet är begränsat, åtminstone då känslan av trygghet och hälsa står på spel. Det lilla livet har dragit det längre strået. Det finns ingen samhälleli­g masspassio­n för att markera sina fulla demokratis­ka friheter. Då framstår man bara som en libertaria­nsk viktigpett­er som ställer sig på tvärs med samhället – och på kuppen allierar sig med marginella krafter som drivs av dunkla motiv.

Hittills har vi ändå inte varit för fogliga då våra rättighete­r satts på undantag. Också framöver måste vi ha beredskap för att möta nya virusvaria­nter och klusterutb­rott. Tacksamt har vi raljerat över det brokiga sällskapet av pandemiske­ptiker, vaccinkrit­iker och nyandliga profeter som leker katt och råtta med polisen. Men medan den väluppfost­rade medelklass­en lever sitt kokongliv och betraktar spektaklet med skräckblan­dad förtjusnin­g väcks frågan: är det bara foliehatta­rna som har demokratis­ka reflexer? Förr eller senare måste vi agera djävulens advokat och ta upp obekväma, skavande argument. Var det verkligen så himla pjåkigt i det gamla Östtysklan­d?

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland