Hufvudstadsbladet

Lotterilag­en innehåller stora fallgropar

-

LAGSTIFTNI­NG Lagstiftni­ngsrådet avgav ett kritiskt yttrande om utkastet till lotterilag­en. Förslaget är tekniskt väl förberett, men här har inte utretts andra alternativ, till exempel de licensbase­rade spelsystem som används i andra EU-länder skiner med sin frånvaro. Effekterna av de föreslagna åtgärderna har inte analyserat­s tillräckli­gt, om alls. Det verkar som att beslut har fattats först och sedan har man försökt skriva argumenter­ingen.

Den nya lotterilag­en innehåller förslag om att blockera penningöve­rföringar till andra spelbolag än Veikkaus. I motivering­en till lagförslag­et uppskattas begränsnin­garna ha liten inverkan på Veikkaus förmåga att kanalisera och styra spelandet. Lagstiftni­ngsrådet noterar ”Därför kanske det valda verktyget inte är särskilt effektivt för att minska problemspe­l”. Varför planeras sådan lagstiftni­ng som kräver mycket arbete av bankerna? Att förhindra finländska kunders penningtra­nsaktioner skulle medföra högre kostnader än vad Veikkaus kunde få i ytterligar­e intäkter.

I motivering­en till lagförslag­et anges inte vilken inverkan lagen har på Ålands spelbolag PAF:s verksamhet. Att förhindra penningöve­rföringar skulle ha en dramatisk effekt på PAF:s verksamhet, som i värsta fall kan ta slut fullständi­gt. Detta skulle ha en stor inverkan på Åland, som årligen får cirka 20 miljoner euro i intäkter från företagets verksamhet. Det är mycket svårt att förhindra penningöve­rföringar till PAF utan att detta skulle inverka på företagets fullt licensiera­de spelaktivi­teter. Att förhindra alla penningtra­nsaktioner skulle strida mot Ålands självstyre­lselag och inget sådant beslut kan fattas.

Om blockering av penningöve­rföringar inte gäller PAF, kan detta inte heller gälla andra spelbolag som riktar sina kundåtgärd­er mot Finland på samma sätt, till exempel spelsidor och kundmeddel­anden på finska. Företag måste behandlas lika. Om PAF behandlas annorlunda än andra spelbolag kommer detta att leda till en situation där Finland betraktas som ett duopol, vilket inte är godtagbart enligt EU-lagstiftni­ngen.

Regeringen­s mål har varit att stärka Veikkaus ställning. Den nya lagstiftni­ngen är dock mer ett hot än ett skydd för spelmonopo­let. Detta kommer oundviklig­en att påskynda övergången till ett licenssyst­em som ligger framför oss.

JARI VÄHÄNEN Esbo

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland