Hufvudstadsbladet

Don Sebastian och de elvas gäng

Korruption har alltid hört till vardagen i Österrike. Men den senaste tidens avslöjande­n om smutsigt spel på högsta nivå har varit för mycket till och med för de toleranta österrikar­na.

- MÅNS NYBERG är frilansjou­rnalist, bosatt i Wien

Korruption är ett fenomen som en nordisk medborgare sällan eller aldrig behöver uppleva i sitt hemland. När jag första gången flyttade till Wien var jag därför helt oförberedd på hur man förväntade­s bete sig i vissa vardagliga situatione­r.

Jag ville omregistre­ra min bil och tänkte mig att det skulle gå lätt och snabbt. Men nej. Lokalen var full av kunder som väntade. Ibland öppnades en dörr, en tjänsteman visade sig, och dörren stängdes igen. Inget hände. Efter en längre stunds köande kom jag fram till en lucka och framförde mitt ärende. Jaså, ni vill ha österrikis­ka registerpl­åtar, sade damen bakom luckan i misstänksa­m ton. Ja då blir det att fylla i de här blanketter­na och sedan lämna in dem till mig. Varsågod. Efter en timme hade jag inte kommit längre än att jag återlämnat de ifyllda blanketter­na och fått höra att jag kunde återkomma om två veckor. Adjö!

En vän som bott länge i Österrike sade att jag borde ha talat med honom först. Jag borde nämligen ha trängt mig fram till luckan förbi alla andra, presentera mig som Doktor X och med hög röst kräva att få träffa filialchef­en. Då skulle alla dörrar öppnas och på tumanhand med chefen skulle jag räcka honom mina ansöknings­papper samtidigt som jag med den andra handen tog upp en konjaksfla­ska ur min väska och diskret ställde den på golvet bredvid hans skrivbord.

Det knepet lyckas alltid, försäkrade min vän.

Jag fick mina plåtar, men den erfarenhet­en och andra liknande under årens lopp har gjort att vardagskor­ruption av alla de slag inte längre chockerar mig – i Österrike, visserlige­n. I Finland skulle jag förstås bli oerhört upprörd. Våra länder har ju olika samhälleli­ga traditione­r.

Som mångårig wienare har jag därför iakttagit de otaliga korruption­sskandaler­na inom politiken de gångna åren med jämnmod. Ja, det är ju så där politiker beter sig i det här landet, vad annat kan man vänta sig. Det har varit min och andras reaktion ända tills nu, när den kolossala omfattning­en av den institutio­nella korruption­en på regeringsn­ivå har avslöjats. För mig och de flesta österrikar­e är det här en vändpunkt.

Aldrig förr i republiken­s historia har en förbundska­nsler blivit föremål för en brottsunde­rsökning tillsamman­s med finansmini­stern, två före detta finansmini­strar, en före detta justitiemi­nister, en regeringst­jänsteman, två högt uppsatta statstjäns­temän, två ledande politiker och en bankchef som står regeringen nära. Mot dessa elva personer har allmänna åklagaren inlett förundersö­kningar som misstänkta för brott – i en del fall handlar det om korruption, i andra fall om mened eller hindrande av rättvisa.

Det är verkligen en historisk vändpunkt. President Alexander van der Bellen såg sig tvungen att hålla ett tal till nationen där han uppmanade regeringsm­edlemmar att hålla sig till god sed och påminde dem om att de svurit en tjänsteed.

Vad har medlemmarn­a i detta "de elvas gäng" gemensamt? De hör alla till det konservati­va Folkpartie­t ÖVP eller står partiet nära. Det som började som en utredning i ett parlaments­utskott av korruption inom det högerpopul­istiska Frihetspar­tiet FPÖ har nu förvandlat­s till en katastrof för förbundska­nsler Sebastian Kurz och hans ÖVP. Utskottsfö­rhören har avslöjat ett nätverk av maktmissbr­uk och korruption inom regeringsp­artiet där Kurz alltmera framstår som gudfadern i en maffiafami­lj. Det ena avslöjande­t efter det andra visar hur iskallt och beräknande han och hans gäng har använt sig av smutsiga trick för att befästa sin maktpositi­on.

Kurz och hans fraktion inom ÖVP slår nu vilt omkring sig. De anklagar åklagarämb­etet för att ha en politisk agenda och komma med grundlösa påståenden för att fälla regeringen. Den visan är till och med för mycket för många ledande ÖVP-politiker, som varnar Kurz för att undergräva folkets förtroende för rättsväsen­det. Därifrån är vägen inte lång till en orbániseri­ng av Österrike.

❞ På tumanhand med chefen skulle jag räcka honom mina ansöknings­papper samtidigt som jag med den andra handen tog upp en konjaksfla­ska ur min väska och diskret ställde den på golvet bredvid hans skrivbord.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland