Hufvudstadsbladet

Så här tar vi dansken på Parken

Danmark är favorit. Danmark har det bättre materialet. Danmarks formkurva är bättre. Danmark har hemmaplan. Men chanslöst är Finland inte. I synnerhet inte om man får stopp på vissa saker i Danmarks spel.

- JONAS VON WENDT jonas.wendt@hbl.fi

1. Danska uppspel. Simon Kjaer och Andreas Christians­en är båda bra i uppspelsfa­sen.

Den första bollen går ofta upp till Thomas Delaney. Han finns ofta i fickan bakom den första finska linjen. De bollarna är det ofta Christians­en som slår.

Om Finland täpper till och täcker upp försöker Danmark gärna penetrera två finska linjer och hitta Christian Eriksen högre upp i banan. Den passningen får inte hitta rätt för då får Eriksen ytorna att jobba med.

Det som gör det danska mittfältet svårt att eliminera är att DelaneyPie­rre-Emile Højbjerg och Eriksen är tre väldigt högkvalita­tiva spelare som dessutom kan varandra utan och innan.

Eriksen sjunker neråt ibland för att möta boll och då blir passningsa­lternative­n flera.

Också de längre passningar­na är potentiell­t farliga men ju längre passning, desto större är chansen att bollen inte når fram. Finland ska alltså försöka tvinga Danmark till längre passningar.

För att det ska lyckas måste de finska pressblock­en fungera mer eller mindre perfekt. Här faller ett oerhört ansvar på de centrala mittfältar­na.

Finland behöver Tim Sparv på planen för det är han som ser till att spelarna ligger rätt i banan.

2. Christian Eriksen. Ju mindre boll spelgeniet har, desto bättre för Finland. Eriksen är en mästare på att hitta ytor för sig själv och sina medspelare. Allt ser väldigt enkelt ut. Här gäller det att ligga nära Eriksen hela tiden. Eriksen behöver inte många tiondelar på sig för att slå en öppnande passning.

Drömscenar­iot Finland är ute efter här är att Højbjerg får ett större ansvar med bollen. Spursspela­ren är bra men har inte Eriksens blick för spelet.

Delaney spelar på säkerhet och håller sig hellre till kortare och enklare passningar.

3. Den finska pressen. Då chansen uppstår måste Finland hugga blixtsnabb­t. Om chansen finns att dubblera en motståndar­e på farligt område måste detta stämma. Också danskarna går bort sig ibland och spelar på små marginaler.

Vinner man bollen måste följande passning sitta. Danskarna grupperar sig rätt väldigt snabbt.

Drömscenar­iot är att Kamara eller Lod får bollen då danskarna är sårbara och hittar Pukki med en genomskära­re.

4. Styr gärna ut danskarna mot kanterna. Ju mera inlägg Danmark måste slå ut trängda och svåra lägen, desto bättre för Finland. De finska mittbackar­na Toivio och Arajuuri är utmärkta i luftrummet och starka i närkampern­a. 5. Hjälp till. Finland står och faller som ett kollektiv. Gäller för Finland att vara rättvända så ofta som möjligt. Ute på kanterna försöker Danmark garanterat dubblera och då behöver herrar Raitala och framför allt Uronen hjälp. Den sistnämnde är bra i offensiven men en liten säkerhetsr­isk bakåt.

Att hamna i löptävling med danskarna Braithwait­e och Poulsen på kanterna är inte att rekommende­ra.

 ?? SABROE/AFP/LEHTIKUVA
FOTO: LISELOTTE ?? Ju mindre boll för Christian Eriksen, desto bättre för Finland.
■
SABROE/AFP/LEHTIKUVA FOTO: LISELOTTE Ju mindre boll för Christian Eriksen, desto bättre för Finland. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland