Hufvudstadsbladet

Panelen: Ryssland är Finlands chans

Paulus Roiha och Thomas Hallbäck är HBL:s expertpane­l under fotbolls-EM. I dag riktar de blickarna mot Finland.

- Finland har störst chans mot?

1. Kommer Finland att avancera från gruppen?

Roiha: Det är en tuff uppgift, men absolut möjligt! Träningsma­tcherna ska man inte lägga så stor vikt på även om de väckte fler frågor än de gav svar gällande dagsformen för flera spelare. Finland behöver nämligen nästan alla spelare i sitt livs form för avancemang. Som supporter kan man bara lita på att det är så.

Hallbäck: Tyvärr inte. Kalkylen för det: oavgjort mot Danmark och seger mot Ryssland är helt korrekt, men trots allt orealistis­k. Med en spelare som Teemu Pukki i laget finns alltid i alla fall chansen, att mer eller mindre från noll skapa lägen för mål som kan ställa till med något stort. Det hoppet lever jag gärna på – i samtliga tre matcher.

2. Vilken motståndar­e tycker ni att

Roiha: Ryssland, om de förlorar sin premiär mot Belgien har de en himla press på sig i matchen mot Finland på hemmaplan. Det bådar för en matchbild och utgångspun­kt som passar Rives gäng ypperligt. Det är ödesmatche­n i mina böcker, på det sättet finns det ”bonuspoäng” att hämta från Köpenhamn.

Hallbäck: Definitivt Ryssland, som inte hör till lagen som förväntas gå långt. Kan ändå bli mycket bråda stunder för våra ytterbacka­r – de tyvärr välkända svaga punkterna i det finländska laget.

3. Hur många mål gör Teemu Pukki i EM?

Roiha: Tre. Jag tvivlade en gång i tiden på om han gör tio mål i Premier League. Samma misstag ska jag inte göra igen, han har spelat på en så grym nivå de senaste åren och såg vass ut mot Estland.

Hallbäck: Ett, men jag har så gärna fel också på den här punkten – och flera gånger om dessutom!

4. Var och med vem kommer ni att följa premiären mot Danmark?

Roiha: Med barndomens lagkompisa­r i en av deras bolags, KosPro:s, utrymmen i Otnäs. Det kommer att vara ett känslosamt ögonblick att äntligen se Finland i ett stort mästerskap, något man drömt om så länge.

Hallbäck: Tillsamman­s med en kompis. Uppladdnin­g med en runda golf, bastu och grillat i före detta svenska landslagss­pelaren Gary Sundgrens födelseort Sastamala.

HBL

Duon återkommer i en panel i måndagens tidning, då med fokus på hur Finland klarade sig i premiären.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland