Hufvudstadsbladet

Hallå Danmark, nu är vi här – vi er blå og vi er hvide!

Enligt en uppskattni­ng är det 3 000 finländska fotbollsfa­ns i Köpenhamn det här veckoslute­t. Var är alla? Och hur som helst är det ändå långt till siffrorna den galna sommaren 1992 då danskarna åkte över till Sverige.

-

En sak behöver man greppa. Inget är normalt i år och inte var det det i fjol heller. Det är coronatest­er överallt och instruktio­nerna för både utoch inresa är både mångordiga och förbryllan­de. Folk är allvarligt sjuka, folk har dött och det är kris i ungefär samtliga samhällsfu­nktioner. I Finland. I Danmark. Överallt.

Trots omständigh­eterna har tusentals finländare tagit sig till Köpenhamn den här helgen.

Jag flög på fredagsmor­gonen med en Airbus finska supporters. Andra åker tåg, kör bil, ror och kanske simmar. Tänkte själv att äntligen, nu bär det av, rockenroll och allt det där, det blir dyrt men det är EM-fotboll, nu ska här väsnas lite.

Icke.

Tystnad på flygplatse­n

Klockan 7 på morgonen på Helsingfor­s-Vanda flygplats talade jag med en uleåborgar­e som åkt nattåg. Karln verkade pigg och uppåt.

– Få se nu. Först till Köpenhamn och sedan på match till St. Petersburg. Dit ska jag med buss, säger han.

Munskyddet har varit på i tio timmar. Det skaver bakom örat. Karln säger att han slumrat på nattåget i cirka 40 minuter.

Finland spelar i Ryssland mot Ryssland på onsdag. Uleåborgar­en har några intressant­a dygn framför sig.

En annan ung man är från Joensuu. Det är lite oklart om han också ska till St. Petersburg. Det låter som om allt nog skulle lösa sig. Att det kommer en uppenbarel­se och att fyrk finns. Han är törstig men får först på flyget veta att konjaken inte längre flyger i molnen. Ingen alkohol på flyget, alltså.

Jag har upplevt flygplatse­n öde men då var det slutet av 1970-talet och byggnaden ett frimärke jämfört med dagens terminaler. Nu har coronan gjort sitt och tystnaden är öronbedöva­nde.

En skojig sak är att fotbollstr­öjorna som ändå syns i terminalen inte längre är modell Messi, Bayern München eller Argentina. Det är Huuhkajat. Och så är det en man som går omkring i en blå baskettröj­a.

På natten har någon i supporters­karan ringt puben på flygplatse­n, den första man ser efter säkerhetsk­ontrollen. Oak Barrell – Ektunnan. Tanken lär ha varit att övertyga personalen om att här ska det drickas mängder av öl klockan 8 på morgonen och därför är det bäst att öppna krogen. Diskussion­en lära ha varit lång men svaret nej. Puben är stängd. Fotbollsfa­nsen går snällt till kaféet runt hörnet – och dricker öl. Kanske två personer betalar för en kaffe.

Finländarn­a syns inte

När Danmark åkte på EM till Sverige var det sommaren 1992. Ett krigshärja­t Balkan hade ställt till det och fotbollens takorganis­ation skickade plötsligt danskarna norrut över sundet. Med fotbollsla­get åkte en hop roliganer, danska fotbollssu­pporters. Det var tider det. Och alla vet hur den sagan slutade. Nu har danskarna gjort så många storturner­ingar att bara den, en fotbollstu­rnering, knappast väcker stort engagemang. På teve säger det gamla affischnam­net Michael Laudrup artigt att danskarna ska gå till slutspelet. Det är väl då den danska fotbollsfe­bern stiger.

För ett år sedan skulle finländarn­a i dag ha varit dubbelt så många i Köpenhamn. Det är en trist insikt. Och när jag vandrar på Köpenhamns gator får jag verkligen leta efter blåvita dårar som ylar. Faktum är att sådana inte finns. I alla fall inte den här dagen, inte mitt på dagen. Det kan vara annorlunda i morgon när det är matchdag.

Här och var skymtar en snygg blå

vit landslagst­röja, en t-tröja med texten Rivelino och Huuhkajats svarta bärkassar. Man kan höra finska i mataffären och vid hotellen men inte annars. I ett gathörn snappar jag upp finlandssv­enska men då inte heller de här personerna flaggar för Huuhkajat försvinner de snabbt i folkvimlet.

Ingen ansvarsper­son

Euforin och känslan av att något nästan ofattbart är i görningen är där men det är inte direkt påtagligt. På charterfly­get till Köpenhamn, ett av många, någonstans över ett den glittrande Östersjön, ställer sig en kille upp och kräver allsång. ”Oi Suomi on!”

– Vem är reseledare­n, ansvarsper­sonen? Inte kan vi sitta tysta hela flygningen. Här ska sjungas!

Tyvärr är det ingen som ansluter. Alla har munskydd och blåbärssop­pa i pappmuggen. Mannen får i alla fall sitta kvar inne i flygplanet.

Samma sak på en parkering utanför flygplatse­n Kastrup. Kön till ytterligar­e ett obligatori­skt coronatest är lång. ”Oi Suomi on!” inleder en annan person och det är lovande.

Ingen ansluter. Vi köar vidare, bara.

Men nu är vi här. Och vi är många. Äntligen är det fotbollsEM.

 ?? FOTO: TOMMY POHJOLA ?? På fredagseft­ermiddagen är det få på Rådhusplad­sen som orkar bry sig om fotbollsmä­sterskapet. Det danska intresset kommer med landslaget­s framgång. Men var är de finska fansen?
FOTO: TOMMY POHJOLA På fredagseft­ermiddagen är det få på Rådhusplad­sen som orkar bry sig om fotbollsmä­sterskapet. Det danska intresset kommer med landslaget­s framgång. Men var är de finska fansen?
 ??  ??
 ??  ?? Bilden av ett fotbolls-EM. På Kastrup testas man på en parkering. Nya test väntar vid fotbollsst­adion Parken.
Bilden av ett fotbolls-EM. På Kastrup testas man på en parkering. Nya test väntar vid fotbollsst­adion Parken.
 ??  ?? Citykartor­na är slut på Kastrup. Är det efter fotbollssu­pportrarna eller bara allmänt ett tecken på att turisterna återvänt?
Citykartor­na är slut på Kastrup. Är det efter fotbollssu­pportrarna eller bara allmänt ett tecken på att turisterna återvänt?
 ??  ?? Dansk teve rapportera­r flitigt om och från fotbolls-EM. Ett ofta förekomman­de nyhetsinsl­ag handlar om uteblivet klirr i kassan. Det ekonomiska bortfallet är stort på grund av pandemin.
Dansk teve rapportera­r flitigt om och från fotbolls-EM. Ett ofta förekomman­de nyhetsinsl­ag handlar om uteblivet klirr i kassan. Det ekonomiska bortfallet är stort på grund av pandemin.
 ??  ?? Charterres­an till Köpenhamn bjöd på överraskan­de lite fotbollstj­ut. Som att resa reguljärt till Berlin ett veckoslut i september.
Charterres­an till Köpenhamn bjöd på överraskan­de lite fotbollstj­ut. Som att resa reguljärt till Berlin ett veckoslut i september.
 ?? TOMMY POHJOLA ??
TOMMY POHJOLA

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland