Hufvudstadsbladet

Publiken hälsas välkommen till farfars paradis på Föglö

För fotografen Karl Henrik Edlund är paradiset inte en fiktiv värld. Hans, och farfars, paradis finns i Skärgårdsh­avet.

- ANNIKA HÄLLSTEN annika.hallsten@hbl.fi

Karl Henrik Edlund var 14 år när han fick sin första kamera, en analog sådan, i gåva av sin pappa. Det som började som en hobby för skojs skull utvecklade­s och blev ett yrke. Edlunds bildarkiv är i dag digert och i det hittade han en skatt – en kavalkad fotografie­r tagna på släktens sommarstäl­le Eden på Föglö.

Nu presentera­s delar av samlingen på utställnin­gen Eden.

Dokumentat­ioner av ett sommarliv många av oss känner igen – en snurra uppdragen på stranden, midsommars­tången och mamma på verandan – blandas med stilleben och detaljer, mångbottna­de bilder av hoprullade rep och kabbelekor.

– Alla har en associatio­n till Eden men för mig är det en frizon där minnen och nutid finns om vartannat, säger Karl Henrik Edlund.

– Min inställnin­g till Eden har förstås skiftat genom åren men det är en plats jag alltid har återkommit till.

Eden var ursprungli­gen farfars ställe. Han har gått bort men i sonsonens fotografie­r lever han vidare, i form av hågkomster. Fotot av en trädkoja, byggd av farfar när barnbarnen var små, väcker angenäma minnen.

– Farfar brukade gömma godis i kojan. Det var alltid spännande att se om det fanns något sött där när man klättrade upp. Men det var ju så högt upp, berättar Karl Henrik Edlund.

– De första åren var holmen svårtillgä­nglig, man måste traska över sundet för att komma fram. Det finns foton när jag är liten och bärs på min pappas axlar med vattnet till knähöjd.

Karl Henrik Edlunds pappa var inte bara den som inspirerad­e sin son till att bli fotograf genom att ge sin kamera åt honom. Han har också stått modell.

– Jag var länge upptagen av att fota pappa. Han lider av kronisk smärta. Mitt sätt att närma mig det var genom fotografi.

– Mina tråkigaste minnen från Eden handlar om pappa i intensiv smärta.

Fotografie­rna på utställnin­gen är tagna under 16 år och olika tekniker är represente­rade. Ett av fotografie­rna är ett polaroidfo­to, andra visar prov på kemiska defekter och ljusinsläp­p. Utställnin­gen är tillägnad Karl Henrik Edlunds bortgångne farfar.

– Jag önskar att jag hade kunnat diskutera utställnin­gens foton med farfar. Det hade känts meningsful­lt, säger Karl Henrik Edlund.

❞ Jag önskar att jag hade kunnat diskutera utställnin­gens foton med farfar. Det hade känts meningsful­lt.

Karl Henrik Edlund

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Karl Henrik Edlunds farfar lät bygga sommarpara­diset Eden. Nu är farfar borta men sonsonen tillägnar honom en utställnin­g med foton från Eden.
FOTO: CATA PORTIN Karl Henrik Edlunds farfar lät bygga sommarpara­diset Eden. Nu är farfar borta men sonsonen tillägnar honom en utställnin­g med foton från Eden.
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Minnen från paradiset.
■
FOTO: CATA PORTIN Minnen från paradiset. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland