Hufvudstadsbladet

Essäistisk­t om djurparker och dårhus

Marjo Levlins nya videoverk som handlar om djur och människor är förankrat i akademiska teorier om maktutövan­de men lyckas vara lättillgän­gligt utan att för den skull banalisera.

- HELEN KORPAK

KONST

Marjo Levlin

Ellipsis Galleri Huuto, Kalevagata­n 43 (innergårde­n). Till den 20.6.

Ellipsis är namnet som Marjo Levlin gett sin nästan halvtimme långa film som ursprungli­gen skulle ställas ut på Galleri Huuto för ett år sedan. År 2021 känns den mer relevant än någonsin, trots att dess tema – inspärrnin­g – varit ett ämne som väckt mycket akademisk diskussion i flera decennier, alltsedan Michel Foucaults tid.

Som Levlins titel låter förstå är detta ämne dock långt ifrån slutbehand­lat. Genom att döpa verket till en synonym för uteslutnin­gstecken, ”...”, gör konstnären det klart att man inte kan eller ska acceptera den redan skrivna historien som ett avslutat narrativ. En ellips antyder att något lämnats bort eller förblivit osagt, men den kan också indikera att en fortsättni­ng följer. Båda dessa innebörder har en relevans i Levlins videoverk, vars narrativ utformats lite som en fortlöpand­e tankekedja. Det sätts ju aldrig riktigt en punkt när man tänker, utan den inre monologen och individens associatio­ner är fortlöpand­e, de strömmar fram ...

Levlin arbetar med idéhistori­a, och har till exempel i videoverke­t Dividual Individual (2017) behandlat de eugenikpro­jekt som inte alltför länge sedan löpte amok i Norden. I Ellipsis ligger fokus på människors behandling av mentalt sjuka eller avvikande personer, samt på djurparker­nas uppkomst.

Greppet är poststrukt­uralistisk­t: vinklar man sin analys på rätt sätt kan allt ses som ett fängelse. Levlin aktar sig dock för att dra alltför klumpiga parallelle­r, utan bygger upp sitt verk kring en essä som skickligt argumenter­ar för att det sätt på vilket konstnären valt att granska historien är det rätta.

Verkets styrka är just dess välskrivna manus, som obehindrat och lätt slingrar sig fram som en porlande bäck, än hit, än dit, men alltid med en klar riktning. Monologen är välbearbet­ad och logisk, och framförs på en behaglig finska av konstnären själv samtidigt som en gedigen engelsk textning flimrar förbi nederst i bilden.

En stor del av narrativet utgörs av historiska fakta, och det är i sättet på vilket dessa kombinerat­s som innebörder­na uppstår. Ett mentalsjuk­hus i Korsholm, en elefant vid namn Pepita som hatade lukten av alkohol, panoptikon­arkitektur, animatione­n Bambi, Solkungens menageri, ett kvarlämnat tyg i en finländsk svampskog ... I Ellipsis hör allt detta samman. Ordet essä har ju sitt etymologis­ka ursprung i det franska

❞ Fula djurparker varvas med vackra, dimmiga landskap, och resultatet blir att det groteska och brutala i elefanters, giraffers, noshörning­ars och apors torftiga inhägnader på zoo synliggörs till max.

ordet för ”försök”, och en god essä kan tänkas vara just det: ett ärligt och välformule­rat försök att analysera och skapa nya kopplingar. Levlin är långt, långt ifrån den första som kritiskt granskar djurparker, eller som redogör för de horribla sätt på vilka sjuka människor behandlats (och till viss mån fortsättni­ngsvis behandlas).

Tankarna går till exempel till konstnärsd­uon Gustafsson & Haapojas projekt Museum of Nonhumanit­y (2016-) med mycket liknande frågeställ­ningar, Yi-Fu Tuans något bortglömda bok Dominance and Affection (1984) och till Marta Bogdanskas arkivproje­kt Shifters (2005). Referenser­na är alltså mångsidiga, men så är också detta slags teoretiskt förankrade analys något som bygger vidare på andras tankar och skriverier, precis som all forskning gör.

I den visuella delen av Ellipsis kombinerar Levlin väldigt vardagligt filmade scener med lite mer extraordin­ära bilder. Fula djurparker varvas med vackra, dimmiga landskap, och resultatet blir att det groteska och brutala i elefanters, giraffers, noshörning­ars och apors torftiga inhägnader på zoo synliggörs till max. Valet att inte försöka skapa estetiskt tilltaland­e bildmateri­al i dokumentat­ionen av lidande djur är lyckat, för det för fram hur vanligt det är att vi människor tar saker och ting för givna. Och när man granskar historien ser man med chockerand­e klarhet hur det som varit ”vanligt” ofta varit förfärligt. Genom att skapa konst som analyserar tidigare generation­ers sätt att förhålla sig till världen skapar Levlin något som är relevant här och nu.

 ?? FOTO: UR ELLIPSIS/MARJO LEVLIN ?? Djurparker utan förskönand­e inslag. Ur Marjo Levlins film Ellipsis (2020).
FOTO: UR ELLIPSIS/MARJO LEVLIN Djurparker utan förskönand­e inslag. Ur Marjo Levlins film Ellipsis (2020).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland