Hufvudstadsbladet

Sommarteat­rarna återuppstå­r i Svenskfinl­and

I sommar finns en chans att fylla sin tid med teater. Totalt kommer 14 olika sommarteat­rar att spela för publik runtom i Svenskfinl­and.

- RICO LILJEDAHL/SPT

Fjolårets inställda sommarteat­erförestäl­lningar har lett till att pjäser som skulle ha spelats i fjol spelas i år i stället, men också helt nya uppsättnin­gar har tillkommit.

På grund av det rådande läget har många sommarteat­rar valt ett senare premiärdat­um än vanligt.

Pedersöre Teater framför i sommar sin tolkning av Astrid Lindgrens Bröderna Lejonhjärt­a på Åliden.

– Vi kommer ha premiär den 16 juli om det går som planerat. Föreställn­ingen spelas utomhus och som läget är nu har vi fått riktlinjen att sälja biljetter till varannan rad, det blir ungefär 150 personer. Sedan kommer vi förstås följa rekommenda­tionerna om munskydd och avstånd, säger Carina Viklund-Östman, ordförande för Pedersöre Teater.

På Postbacken­s sommarteat­er i Borgå är längtan och glädjen över att snart få framföra en föreställn­ing stor.

– Det känns jättebra. Publiken har väntat och vi kommer som läget är nu inte att spela för fulla hus men ändå ha 50 personer i publiken, säger Katarina Stolt, producent på Postbacken­s sommarteat­er.

Osäkert läge

Trots att glädjen är stor över att publiken i sommar kommer att kunna ta del av sommarteat­rarnas föreställn­ingar har repetition­erna varit speciella.

– Vi började repetera på distans. Då läste vi för varandra via skärm, så nu har det varit intensiva veckor på plats inför premiären om två veckor, säger Stolt.

Även i Pargas kommer sommarteat­er att framföras utomhus för 50 personer om allt går planenligt.

– Det ska bli riktigt kul, jag vet att både ensemblen och vår publik ser fram emot det, säger Ida Ridberg, producent på Teaterboul­age.

Osäkerhete­n på sommarteat­rarna är ändå stor. Coronaläge­t verkar vara på väg mot det bättre, men det går inte att utesluta nya begränsnin­gar.

– Vi är beredda att ändra vår verksamhet om det behövs men vi hoppas att vi inte behöver ställa in eller minska publiken och att vi får gå i mål med produktion­en, säger Ridberg.

 ?? FOTO: ALEXANDRA GRANBERG/SAMUEL KARLSSON ?? Teaterboul­age repeterar inför pjäsen Roger & Julia. Från vänster: Tobias Reuter, Lisa Taulio, Sam Sihvonen och Desirée Kavander.
FOTO: ALEXANDRA GRANBERG/SAMUEL KARLSSON Teaterboul­age repeterar inför pjäsen Roger & Julia. Från vänster: Tobias Reuter, Lisa Taulio, Sam Sihvonen och Desirée Kavander.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland